Majonez

przez Malwina
Domowy majonez na żółtkach
W ubiegłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na domową musztardę. Dziś przyszła kolej na domowy majonez. Rzadko przyrządzam dania, do których używam majonezu, z tego też powodu nieczęsto go kupuję. Raz na jakiś czas przygotowuję majonez domowym sposobem. Cała czynność zajmuje dosłownie 5 minut a efekt jest naprawdę godny uwagi. Połówek najbardziej lubi ten na bazie oliwy EV, jednak z powodzeniem można go przygotować z dodatkiem ulubionego oleju. Należy pamiętać o tym, by jajka, których używacie do majonezu były z pewnego źródła. Ja takowe kupuję od znajomej mającej hodowlę kur.
MAJONEZ

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 duże żółtko 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i mielony biały pieprz
  • 150 ml oliwy*
W misce umieszczamy żółtko, dodajemy musztardę, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość ubijamy krótko trzepaczką do połączenia się składników. Stopniowo do masy dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ubijając masę. Najlepiej robić to stopniowo przy pomocy łyżki, pamiętając by za każdym razem dobrze wymieszać masę. Gdy oliwa/olej nie będzie widoczna w masie, dolewacie kolejną łyżkę itd. do uzyskania preferowanej gęstości. Im więcej dodacie tłuszczu, tym gęstszy majonez otrzymacie. Jeśli nie macie ręcznej trzepaczki lub po prostu nie macie ochoty się przemęczać, użyjcie do tego celu miksera. Pamiętajcie o tym, by miksować na najniższym poziomie mocy i zawsze ucierać majonez w tę samą stronę. Cały proces potrwa około 5 minut. Ubijana masa będzie gęstnieć i nabierać jaśniejszej barwy. Nie wlewajcie zbyt dużej ilości oleju, wówczas bardzo łatwo o zwarzenie majonezu. Gotowy majonez przyprawiamy do smaku (ja dodałam do niego dodatkową szczyptę soli oraz  jeszcze jedną łyżeczkę octu winnego, po czym całość dokładnie wymieszałam trzepaczką). Majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. 
*zamiast oliwy można użyć ulubionego oleju, np. oleju z pestek winogron, rzepakowego. Majonez na oliwie jest inny w smaku, aniżeli ten przygotowany na oleju.
** doprawcie majonez wg własnych preferencji, ja najczęściej zwiększam ilość musztardy i octu do 1 łyżki, jest w tedy bardziej wyrazisty w smaku
Domowy majonez na żółtkach

Czas przygotowania: 10 minut

34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

Zielaczek 19/11/2012 - 1:47 pm

Spróbuję 🙂

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 19/11/2012 - 2:15 pm

Przygotowanie domowego majonezu to sztuka. Tobie udał się kapitalnie!

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 3:57 pm

Iwonko to naprawdę nic trudnego. Wystarczy tylko odrobina czasu i chęci:)

Odpowiedz
Agata 19/11/2012 - 2:20 pm

O mniam, wygląda pysznie. Robienie własnego majonezu to dobry pomysł. 😉

Odpowiedz
Ruda w kuchni 19/11/2012 - 2:37 pm

Witam, nominowałam Cie do Liebster Blog 😉 http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam

Odpowiedz
panti 19/11/2012 - 4:16 pm

piekny kolor ! Zapraszam do Akcji Tęcza smaków 2

Odpowiedz
Moja działka 19/11/2012 - 6:48 pm

Wygląda apetycznie,szkoda ze moja zona nie robi, pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 6:49 pm

Chyba będziesz musiał się do niej ładnie uśmiechnąć, wtedy z pewnością zrobi:)

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
patarzyna 15/11/2016 - 8:07 pm

mój facet robi sobie sam, a nie jojczy…

Odpowiedz
pasjonatka 19/11/2012 - 9:35 pm

domowy majonez dobra rzecz, bo sklady kupnych czesto sieja groze

Odpowiedz
Beatrice 19/11/2012 - 9:37 pm

U mnie w domu od czasu do czasu robi się majonezik, muszę i swoją wersję opublikować 🙂

Odpowiedz
Kamila 19/11/2012 - 10:06 pm

Domowy najlepszy 🙂

Odpowiedz
Marzena 19/11/2012 - 10:26 pm

Mój M. całowałby Cie po rękach, dla niego majonez to najważniejszy składnik do wszystkiego:-))

Odpowiedz
Ewelosa 20/11/2012 - 8:26 am

cześć Kochana:*

Wiesz ja to mam jakieś uprzedzenie do surowych jajek i nie raz już mnie kusił taki domowy majonez ale no właśnie te jajka 😉

buziaki

Ewelina

Odpowiedz
Malwina 20/11/2012 - 8:48 am

Ewelinko, wystarczy znaleźć dobrego i pewnego dostawcę i obawy znikną. Zawsze możesz sobie zakupić naświetlacz do jaj. Ale to nie najtańsza inwestycja.

buziaki kochana:)

Odpowiedz
JustInka 20/11/2012 - 2:16 pm

Tak jak napisałam na FB na pewno przetestuję Twój przepis 🙂 Natchnęłaś mnie i przypomniałaś, że majonez, to tak naprawdę prosta sprawa 🙂

Odpowiedz
ankawell 21/11/2012 - 8:20 am

Zapisałam Twoje sposoby na domowy majonez i musztardę …
gdy byłam dzieckiem – mój tata robił domowy majonez / pewnie dlatego , że w sklepach nie dało się go wtedy kupić 🙂 /… miał jakiś inny sposób…pamiętam , że składniki umieszczał w kubku / w jakiejś określonej kolejności / i potem unosząc końcówkę miksera w górę w parę sekund zmieniał wszystko w majonez 🙂 … niestety nie mam zapisanych proporcji składników…

Odpowiedz
Ciachomania 21/11/2012 - 12:39 pm

Piękny i apetyczny majonez. Jeszcze nie próbowałam robić sama, ale widzę, że warto 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 21/11/2012 - 8:16 pm

Był czas, że tez sama robiłam majonez, ale teraz jak rzadko używam to i o tym sposobie zapomniałam 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 22/11/2012 - 11:12 am

Taki domowy majonezik jest na pewno dużo smaczniejszy niż sklepowy, wykorzystam przepis przy okazji przygotowywania świątecznych sałatek.

Odpowiedz
kochamoliwe.com 22/11/2012 - 9:36 pm

Świetne! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Oczywiście, także postawię na wysoką jakość jaj i oliwy!

Odpowiedz
MarekJOT 25/11/2012 - 2:46 am

Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
Składniki:
1 duże jajko
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
1/4 łyżeczki soli
Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!

Odpowiedz
MarekJOT 25/11/2012 - 2:46 am

Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
Składniki:
1 duże jajko
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
1/4 łyżeczki soli
Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!

Odpowiedz
Malwina 25/11/2012 - 9:26 am

Marku, ja chyba jestem z tych staroświeckich kucharek. Żaden blender nie odbierze mi przyjemności ręcznego kręcenia majonezu. Podobnie nie potrafię sobie wyobrazić, by mikser wyrobił za mnie ciasto drożdżowe 🙂
Dzięki za zamieszczenie przepisu tą metodą, być może komuś się przyda

Odpowiedz
Milk 17/09/2019 - 1:40 pm

Majonez z białka fuj

Odpowiedz
Rafał Pazera 10/01/2013 - 6:32 am

Witam.

Ponieważ piszę właśnie post o tym czym zastąpić majonez i trafiłem na Pani blog.
Jeśli nie ma Pani nic przeciw to wykorzystam zdjęcie oraz podam link do blogu.

Ponieważ widzę, że ma Pani niezła kolekcję przepisów chciałbym zaprosić do dołączenia do społeczności o gotowaniu, przepisach i odchudzaniu
https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199

Proszę tam wrzucić do odpowiednich działów kilka swoich przepisów i w ten sposób zareklamuje Pani swój blog.
Zapraszam

Odpowiedz
Malwina 10/01/2013 - 7:15 am

Witam, może Pan wykorzystać to zdjęcie wraz z odpowiednim linkowaniem. Proszę jednak nie powielać treści znajdujących się na blogu.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
klaudynas 10/04/2014 - 8:11 am

a jak długo może taki majonez stać w lodówce? do ilu dni należy go zjeść?

Odpowiedz
Malwina 10/04/2014 - 8:18 am

Przygotowany na świeżych jajkach około 2 tygodnie.

Odpowiedz
klaudynas 10/04/2014 - 9:55 am

a majonez na całych jajkach również można przechowywać do dwóch tygodni?

Odpowiedz
Malwina 10/04/2014 - 10:01 am

Ja najczęściej robię ten na całych jajkach. Spokojnie te dwa tygodnie wytrzymuje w lodówce (o ile jest robiony ze świeżych jaj). Ten na żółtku znika u nas szybciej, jest go po prostu mniej i w szybszym tempie zostaje wykorzystany. Jest to oczywiście czas orientacyjny i może się skrócić lub wydłużyć.

Odpowiedz
Puszek 29/09/2014 - 9:41 am

Rewelacja !!!!!! Rzeczywiście 5 minut i gotowy Dałam po łyżce musztardy i octu winnego POlecam !! Oczywiście jajeczko ze wsi od rodziny -więc pewne

Odpowiedz
Czarek 20/05/2018 - 11:18 am

ja najpierw robiłem klasyczny a potem właśnie za każdym razme jakieś dodatki:) ma potencjał, teraz korzystam tez z robota kuchennego kohersen mycook, o wiele łatwiej

Odpowiedz
Milk 17/09/2019 - 1:48 pm

Nie robię z filozofii skręć w te samą stronę. Robię mikserem na dużych obrotach bez octu a z sokiem z cytryny i wychodzi bez problemu. Dzieci lubią gdy jest z musztardy miodowej. Może gdyby robić mniejszą otoczkę trudności(typu kręć w tę samą stro nę, z ciepłego jajka, drewnianą łyżką) to ludzie szybciej sięgaliby po własne wykonanie zamiast kupczy syf. Nie ma co tak się spinać

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies