Domowy majonez na żółtkach |
W ubiegłym tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na domową musztardę. Dziś przyszła kolej na domowy majonez. Rzadko przyrządzam dania, do których używam majonezu, z tego też powodu nieczęsto go kupuję. Raz na jakiś czas przygotowuję majonez domowym sposobem. Cała czynność zajmuje dosłownie 5 minut a efekt jest naprawdę godny uwagi. Połówek najbardziej lubi ten na bazie oliwy EV, jednak z powodzeniem można go przygotować z dodatkiem ulubionego oleju. Należy pamiętać o tym, by jajka, których używacie do majonezu były z pewnego źródła. Ja takowe kupuję od znajomej mającej hodowlę kur.
MAJONEZ
Składniki:
[przepis własny]
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i mielony biały pieprz
- 150 ml oliwy*
W misce umieszczamy żółtko, dodajemy musztardę, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Całość ubijamy krótko trzepaczką do połączenia się składników. Stopniowo do masy dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ubijając masę. Najlepiej robić to stopniowo przy pomocy łyżki, pamiętając by za każdym razem dobrze wymieszać masę. Gdy oliwa/olej nie będzie widoczna w masie, dolewacie kolejną łyżkę itd. do uzyskania preferowanej gęstości. Im więcej dodacie tłuszczu, tym gęstszy majonez otrzymacie. Jeśli nie macie ręcznej trzepaczki lub po prostu nie macie ochoty się przemęczać, użyjcie do tego celu miksera. Pamiętajcie o tym, by miksować na najniższym poziomie mocy i zawsze ucierać majonez w tę samą stronę. Cały proces potrwa około 5 minut. Ubijana masa będzie gęstnieć i nabierać jaśniejszej barwy. Nie wlewajcie zbyt dużej ilości oleju, wówczas bardzo łatwo o zwarzenie majonezu. Gotowy majonez przyprawiamy do smaku (ja dodałam do niego dodatkową szczyptę soli oraz jeszcze jedną łyżeczkę octu winnego, po czym całość dokładnie wymieszałam trzepaczką). Majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
*zamiast oliwy można użyć ulubionego oleju, np. oleju z pestek winogron, rzepakowego. Majonez na oliwie jest inny w smaku, aniżeli ten przygotowany na oleju.
** doprawcie majonez wg własnych preferencji, ja najczęściej zwiększam ilość musztardy i octu do 1 łyżki, jest w tedy bardziej wyrazisty w smaku
** doprawcie majonez wg własnych preferencji, ja najczęściej zwiększam ilość musztardy i octu do 1 łyżki, jest w tedy bardziej wyrazisty w smaku
Domowy majonez na żółtkach |
Czas przygotowania: 10 minut
34 komentarze
Spróbuję 🙂
Przygotowanie domowego majonezu to sztuka. Tobie udał się kapitalnie!
Iwonko to naprawdę nic trudnego. Wystarczy tylko odrobina czasu i chęci:)
O mniam, wygląda pysznie. Robienie własnego majonezu to dobry pomysł. 😉
Witam, nominowałam Cie do Liebster Blog 😉 http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam
piekny kolor ! Zapraszam do Akcji Tęcza smaków 2
Wygląda apetycznie,szkoda ze moja zona nie robi, pozdrawiam.
Chyba będziesz musiał się do niej ładnie uśmiechnąć, wtedy z pewnością zrobi:)
pozdrawiam serdecznie
mój facet robi sobie sam, a nie jojczy…
domowy majonez dobra rzecz, bo sklady kupnych czesto sieja groze
U mnie w domu od czasu do czasu robi się majonezik, muszę i swoją wersję opublikować 🙂
Domowy najlepszy 🙂
Mój M. całowałby Cie po rękach, dla niego majonez to najważniejszy składnik do wszystkiego:-))
cześć Kochana:*
Wiesz ja to mam jakieś uprzedzenie do surowych jajek i nie raz już mnie kusił taki domowy majonez ale no właśnie te jajka 😉
buziaki
Ewelina
Ewelinko, wystarczy znaleźć dobrego i pewnego dostawcę i obawy znikną. Zawsze możesz sobie zakupić naświetlacz do jaj. Ale to nie najtańsza inwestycja.
buziaki kochana:)
Tak jak napisałam na FB na pewno przetestuję Twój przepis 🙂 Natchnęłaś mnie i przypomniałaś, że majonez, to tak naprawdę prosta sprawa 🙂
Zapisałam Twoje sposoby na domowy majonez i musztardę …
gdy byłam dzieckiem – mój tata robił domowy majonez / pewnie dlatego , że w sklepach nie dało się go wtedy kupić 🙂 /… miał jakiś inny sposób…pamiętam , że składniki umieszczał w kubku / w jakiejś określonej kolejności / i potem unosząc końcówkę miksera w górę w parę sekund zmieniał wszystko w majonez 🙂 … niestety nie mam zapisanych proporcji składników…
Piękny i apetyczny majonez. Jeszcze nie próbowałam robić sama, ale widzę, że warto 🙂
Był czas, że tez sama robiłam majonez, ale teraz jak rzadko używam to i o tym sposobie zapomniałam 🙂
Taki domowy majonezik jest na pewno dużo smaczniejszy niż sklepowy, wykorzystam przepis przy okazji przygotowywania świątecznych sałatek.
Świetne! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Oczywiście, także postawię na wysoką jakość jaj i oliwy!
Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
Składniki:
1 duże jajko
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
1/4 łyżeczki soli
Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!
Majonez nic prostszego. Bez zbędnego histeryzowania z temperaturą i dolewaniem oleju.
Jak mamy blender z wąskim naczyniem to zrobimy majonez w 30 sek. Kupne i domowe wymiękają.
Składniki:
1 duże jajko
1 szklanka oleju słonecznikowego
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka musztardy z gorczycą (polska)
1/4 łyżeczki soli
Mikser na 5 bieg i po 30 sekundach mamy majonez
pokłony dla M. Gessler Winiary adieu !!!!!
Marku, ja chyba jestem z tych staroświeckich kucharek. Żaden blender nie odbierze mi przyjemności ręcznego kręcenia majonezu. Podobnie nie potrafię sobie wyobrazić, by mikser wyrobił za mnie ciasto drożdżowe 🙂
Dzięki za zamieszczenie przepisu tą metodą, być może komuś się przyda
Majonez z białka fuj
Witam.
Ponieważ piszę właśnie post o tym czym zastąpić majonez i trafiłem na Pani blog.
Jeśli nie ma Pani nic przeciw to wykorzystam zdjęcie oraz podam link do blogu.
Ponieważ widzę, że ma Pani niezła kolekcję przepisów chciałbym zaprosić do dołączenia do społeczności o gotowaniu, przepisach i odchudzaniu
https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199
Proszę tam wrzucić do odpowiednich działów kilka swoich przepisów i w ten sposób zareklamuje Pani swój blog.
Zapraszam
Witam, może Pan wykorzystać to zdjęcie wraz z odpowiednim linkowaniem. Proszę jednak nie powielać treści znajdujących się na blogu.
pozdrawiam
Malwinna
a jak długo może taki majonez stać w lodówce? do ilu dni należy go zjeść?
Przygotowany na świeżych jajkach około 2 tygodnie.
a majonez na całych jajkach również można przechowywać do dwóch tygodni?
Ja najczęściej robię ten na całych jajkach. Spokojnie te dwa tygodnie wytrzymuje w lodówce (o ile jest robiony ze świeżych jaj). Ten na żółtku znika u nas szybciej, jest go po prostu mniej i w szybszym tempie zostaje wykorzystany. Jest to oczywiście czas orientacyjny i może się skrócić lub wydłużyć.
Rewelacja !!!!!! Rzeczywiście 5 minut i gotowy Dałam po łyżce musztardy i octu winnego POlecam !! Oczywiście jajeczko ze wsi od rodziny -więc pewne
ja najpierw robiłem klasyczny a potem właśnie za każdym razme jakieś dodatki:) ma potencjał, teraz korzystam tez z robota kuchennego kohersen mycook, o wiele łatwiej
Nie robię z filozofii skręć w te samą stronę. Robię mikserem na dużych obrotach bez octu a z sokiem z cytryny i wychodzi bez problemu. Dzieci lubią gdy jest z musztardy miodowej. Może gdyby robić mniejszą otoczkę trudności(typu kręć w tę samą stro nę, z ciepłego jajka, drewnianą łyżką) to ludzie szybciej sięgaliby po własne wykonanie zamiast kupczy syf. Nie ma co tak się spinać