Kurczak z papryką i ajvarem

przez Malwina
Kurczak z ajvarem i papryką
Kurczak z papryką i ajvarem

Już kilkakrotnie wspominałam Wam, że w ubiegłym roku troszkę przesadziłam z ilością ajvaru, który zapakowałam w słoiki na zimę. Na całe szczęście znalazłam kilka niezwykle smacznych zastosowań dla tego paprykowego sosu. Dziś pierwsze z nich, mianowicie kurczak w sosie z dodatkiem papryki. Takiego kurczaka przygotowywałam ostatnio Połówkowi do pracy. Podaję go z makaronem, ponieważ ten dość dobrze sprawdza się w przypadku potraw jedzonych w późniejszym czasie. Oczywiście możecie pominąć makaron w przepisie i kurczaka w sosie podać jako dodatek do ryżu. Miłośnicy ajvaru powinny być zadowoleni. 

Ajvar do czego

KURCZAK Z PAPRYKĄ I AJVAREM


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ulubionego makaronu 
  • 1 duża pierś z kurczaka (250 g), pokrojona w kostkę
  • 1 szalotka, posiekana 
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 średniej wielkości papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę lub podłużne paski
  • 240 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 6 łyżek pikantnego ajvaru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek i szalotkę, smażymy 3 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy przecier, ajvar, patelnię przykrywamy i dusimy sos przez około 10 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy (nie przelewamy go wodą). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy makaron, mieszamy. 

Kurczak z ajwarem
Kurczak z papryką i ajvarem

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Wiewióra 02/07/2014 - 5:26 pm

wygląda świetnie! i ten kolor! mniam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/07/2014 - 7:47 am

Przepyszne danie i znowu mnie kusisz ajvarem! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2015 - 1:14 pm

Dla mnie to odkrycie tego roku!
Do tej pory używałam pasty ajvar tylko na kanapki. A tutaj takie cudowne zastosowanie. Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Unknown 16/07/2016 - 11:10 am

Przepyszne. Ze swojej strony doprawiamy miesko papryka ostra i solą. Zostaje na dłużej w naszym menu.

Odpowiedz
Unknown 17/03/2018 - 2:38 pm

Proste a jakie smaczne 🙂 🙂

Odpowiedz
Ilona Małysiak 17/03/2018 - 2:39 pm

Proste, a jakie smaczne 😀 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies