Ziemniaczana zupa z pesto

przez Malwina



ZUPA ZIEMNIACZANA Z PESTO (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 plastry pancetty lub wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 400 g ziemniaków  pokrojonych w kostkę około 1 cm (4 małe ziemniaki)
  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 600 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 ml śmietany 30 % (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki pesto z bazylii 
  • 100 g drobnego makaronu (u mnie muszelki)
  • natka pietruszki i parmezan do posypania
W rondlu z grubym dnem smażymy pancettę około 4-5 minut. Dodajemy olej, cebulę i ziemniaki, smażymy kolejne 10 minut często mieszając. Wlewamy bulion i mleko, zagotowujemy po czym gotujemy na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Do zupy dodajemy makaron, gotujemy aż będzie miękki. Dodajemy śmietanę, pesto, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 talerze. Podajemy posypaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

17 komentarzy
1

Podobne posty:

17 komentarzy

shinju 12/11/2010 - 5:29 pm

Ta zupa zaciekawiła mnie już w wątku konkursowym. Będę musiała ją wypróbować.

Odpowiedz
Ewelosa 12/11/2010 - 5:31 pm

Malwinko dziś zupką schodzi na drugi plan – wiadomo dlaczego prawda 🙂 Cieszę się ogromnie razem z Tobą Kochana :*

Ale zupa pierwsza klasa

Odpowiedz
Mm_ajka 12/11/2010 - 5:35 pm

Uwielbiam zupy, szczególnie o tej porze roku, kiedy potrzeba czegoś sycącego i rozgrzewającego. Twoja zapowiada się bardzo ciekawie i smacznie:)
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Fiolunka 12/11/2010 - 5:41 pm

Więc i ja się cieszę, choć nie wiem z czego, ale wnioskuję że to coś "dobrego" 🙂
Zupka brzmi i wygląda smakowicie 😉

Odpowiedz
asieja 12/11/2010 - 6:18 pm

zaskakujące połączenie smaków. ale te wędrówki z pokoju do kuchni całkowicie mnie przekonują, że była pyszna. no i oczywiście gratuluję wygranej!

Odpowiedz
Malwina 12/11/2010 - 6:33 pm

shinju – próbuj, na prawdę warto;-)

Ewelinko – dziękuję Ci za wszystko!

Fiolunka- wygrałam taki prywatny maraton, i właśnie z 3 kilo stresu ze mnie zeszło;)

Odpowiedz
ewelajna 12/11/2010 - 6:47 pm

Biedni goście… Takiej pyszności nie spróbowali…;)
Gratulacje Malwinno!

Odpowiedz
kabamaiga 12/11/2010 - 7:43 pm

Wspaniała zupka i gratuluję.

Odpowiedz
mania179 12/11/2010 - 8:14 pm

Wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2010 - 8:47 pm

ech, czy wszyscy faceci są sceptycznie nastawieni do eksperymentów kuchennych? 😛

Odpowiedz
Kinga 12/11/2010 - 10:06 pm

Z opisu składników wygląda, zę to zupa jak na kartoflaną, to zupełnie z charakterem i wyrazistym smakiem. Ja ostatnio na etapie zup jestem , więc i tą z chęcią wypróbuję.

Odpowiedz
Karmel-itka. 12/11/2010 - 10:07 pm

zaskakująca zupa.
myślę, że smakowita.

Odpowiedz
bastamb 13/11/2010 - 6:21 am

Gratuluję wygranej…uwielbiam Twoją kuchnie…pozdrawiam!

Odpowiedz
majka 13/11/2010 - 7:24 am

Pyszna zupka :)) Ciesze sie, ze podzielilas sie ze mna przepisem 🙂

Odpowiedz
Paula 13/11/2010 - 11:05 am

Malwinko, zupa piękna, ale jeszcze bardziej zdjęcia mi się podobają! 🙂

Odpowiedz
magda k. 13/11/2010 - 7:01 pm

zupa mnie kusi jak tylko zobaczyłam u Majki, gratuluję wygranej i świetnego przepisu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2011 - 8:51 am

zupa świetna, mam tą samą książkę kucharską…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies