Pesto z bazylii

przez Malwina
Pesto bazyliowe przepis

Pesto z bazylii (pesto alla genovese) jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych sosów. Jest bardzo proste w przygotowaniu, musicie jednak zaopatrzyć się w moździerz bądź odpowiedni blender. Takie pesto można później wykorzystywać do panino, makaronów, chlebków piadina, stromboli.

Pesto z bazylii przepis

Pesto domowe

PESTO Z BAZYLII

Składniki:
  • 1 szklanka liści bazylii, mocno upchanych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka startego parmezanu (lub grana padano)
  • 1 łyżka startego pecorino romano
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól do smaku
Pesto powinno się ucierać przy pomocy moździerza. Najpierw ucieramy czosnek z odrobiną soli na gładką pastę. Następnie do moździerza wkładamy listki bazylii wraz ze szczyptą soli, ucieramy na pastę. Następnie stale ucierając dodajemy orzeszki, kolejno ser. Na końcu wlewamy strumieniem oliwę cały czas ucierając do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawiamy w razie potrzeby solą do smaku. 
Z racji tego, iż mam niezbyt praktyczny moździerz, przygotowałam pesto w rozdrabniaczu blendera. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką pastę. Jest to szybsza metoda, należy jednak miksować pesto partiami na najniższej mocy, by nie doprowadzić do ogrzania bazylii.  Pesto z bazylii przechowujemy w lodówce w zakręconym słoiczku do około tygodnia czasu. 

Czas przygotowania: 10 minut.

Jak zrobić pesto

    12 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    12 komentarzy

    attea atea 23/03/2013 - 6:07 pm

    Robię pesto praktycznie cały czas.To hit w mojej rodzinie.Nigdy nie robiłam z innych składników.Czy masz może sprawdzone przepisy.Słyszałam,że z rukoli albo z pestek dyni można przygotować pyszne pesto,ale nie znam składników.

    Odpowiedz
    Malwina 23/03/2013 - 6:16 pm

    W takim razie polecę Ci :
    pesto z liści botwinki
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/pesto-z-botwinki-pieczone-rzodkiewki.html
    pesto z liści rzodkiewki i bazylii
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/06/panino-z-pieczona-papryka-kurczakiem-i.html#.UU3w5heZZkk
    pesto ze szpinaku
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/08/creste-di-gallo-z-pesto-ze-szpinaku-i.html#.UU3w5heZZkk

    Robiłam jeszcze pesto z rukoli oraz pesto z roszponki, ale widzę, że nie umieściłam nigdy na blogu. Postaram się to w przyszłości nadrobić:)

    Odpowiedz
    attea atea 23/03/2013 - 8:37 pm

    Bardzo Ci dziękuję,na pewno wypróbuję:)))

    Odpowiedz
    Kamciss 23/03/2013 - 8:02 pm

    Uwielbiam domowe pesto!

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 23/03/2013 - 8:20 pm

    bardzo lubię pesto, też robię je sama w domu bardziej mi smakuje niż takie kupne:)

    Odpowiedz
    Majana 23/03/2013 - 11:47 pm

    Uwielbiam, najlepsze na świecie!:)

    Odpowiedz
    kachna 24/03/2013 - 6:44 am

    Nie ma nic lepszego od domowego pesto!;)
    I dokladnie tak jak piszesz, mozna je jesc praktycznie ze wszystkim! Nawet podeszwa buta posmarowana domowym pesto smakuje jak ta lala!;)))

    Odpowiedz
    MartynCia ^^ 24/03/2013 - 12:12 pm

    alez pięknie zielone 🙂

    Odpowiedz
    Madame Edith 24/03/2013 - 3:59 pm

    Moje ulubione pesto, bez dwóch zdań! Zaraz po nim jest pesto z rukoli 🙂

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    Odpowiedz
    Anonimowy 19/09/2014 - 7:55 pm

    Co to pecorino romano?? Gdzie to kupię??

    Odpowiedz
    Malwina 20/09/2014 - 9:28 am

    Twardy dojrzewający ser włoski. Kupisz go w większych marketach.

    Odpowiedz
    Chesterowy 26/01/2017 - 6:10 pm

    moździerza lbo dobrego robocika 🙂 ja ma kohersena Mycook i wydawął sie ze spory wydatek a teraz sie zwraca bardzo żadko kupujmy gotowe jedzenie

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies