Gdy nie mam zbyt wiele czasu, przygotowuję dania na bazie makaronu. Są szybkie w wykonaniu i do tego niezwykle smaczne. Dziś proponuję Wam tagliatelle z dodatkiem kurczaka, pesto (u mnie pesto bazyliowe) i śmietany. Tak naprawdę wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś apetycznego.
TAGLIATELLE Z PESTO I ŚMIETANĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g razowego makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
- 250 g piersi z kurczaka
- 160 g ulubionego pesto*
- 100 ml śmietany **
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż ładnie się zrumieni. Śmietanę mieszamy z pesto. Ugotowany al dente makaron odcedzamy (można zachować odrobinę wody z gotowania do rozrzedzenia sosu), wrzucamy na patelnię, dodajemy pesto wymieszane ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy przez chwilkę.
* do przygotowania dania polecam Wam pesto z botwniki, z liści rzodkiewki, ze szpinaku, bazyliowe.
** do przygotowania dania użyłam kwaśnej śmietany 18%, ale równie dobrze sprawdzi się słodka śmietana 30%
Czas przygotowania: 15 minut
40 komentarzy
Lubię takie szybkie i proste obiady, wygląda bardzo zachęcająco 🙂
smacznie i apetycznie
oj mój chłopak sie ucieszy jak mu coś takiego zapodam jutro na obiad 🙂
Pesto zawsze się sprawdza! 🙂
Świetnie i proste danie 🙂
Początkowo nie zauważyłam tych kawałków kurczaka. Z chęcią bym zjadła taki obiad. 🙂
też dziś jadłam pesto na obiad. Ja zazwyczaj dodaję pokruszoną fetę i pestki słonecznika.
Bardzo lubię takie dania. W ogóle pesto bazyliowe bardzo lubię:)
Moje ulubione!!
Fantastyczne danie.Kocham pesto z bazylii.Nawet u siebie podałam przepis na super pesto z bazylii,które praktycznie mam cały czas w lodówce.Wykorzystuje je do makaronów,na kanapki.Mam pytanie,czy mrozisz bazylię?Czy tylko korzystasz ze świeżej?
Do pesto wykorzystuję świeżą. Mam jeszcze jedną małą doniczkę bazylii, którą wysiałam latem:)
Pyszna klasyka 🙂
Pycha, bardzo lubię takie szybkie sposoby na makaron 🙂 Pozdrawiam
mmm pyszności 😉 wpraszam się na obiad!
Już w nocy nie będę oglądała blogów. Twoje zdjęcia wywołały u mnie głód! Naprawdę smakowicie wygląda a ja bardzo lubię makaron! 🙂
Pesto i śmietana – świetne połączenie. Bardzo lubię. A w szczególności tłustsza śmietana i pesto rukolowe 🙂
Brzmi bardzo smacznie. Moja ulubiony makaronu z pesto to takie z dodatkiem łososia wedzonego i groszku. Pozdrawiam.
oooo pyszne danie 🙂 jedno z tych ulubionych 🙂
też często korzystam z tego pomysłu gdy nie mam czasu ani ochoty wymyślać czegoś nowego na obiad:)
Robię bardzo podobnie, czasami dodaję śmietany,ale najczęściej z samym pesto i do tego ugrillowane mięso:-)
jeju jaki cudowny obiad:)
darzę pesto ogromną miłościa i jem w każdym wydaniu:)
ale mi smaka narobiłaś:D
Makarony zawsze się sprawdzają. Twoje połączenie i propozycje na pesto – świetne!
Pozdrawiam:)
Mój ulubiony obiad – uwielbiam takie dania. Nie tylko szybko, ale mega smacznie:)))
Pozdrawiam
Uwielbiam tego rodzaju makarony 🙂 Pyszności!
pysznie aż ślinka leci buziaczki.
Uwielbiam makaron z pesto ….to zdecydowanie moje smaki:) pozdrawiam ciepło
a czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki light? 🙂
Tak 🙂
Pyszne danie, też robiłam ostatnio z kurczakiem, znalazłam fajny makaron w lidlu z czosnkiem niedźwiedzim, do tego sos śmietanowy, pycha:)
Właśnie jem. Pyszne i zajęło mi to 30 minut. polecam
Bardzo się cieszę 🙂
W zeszłym tygodniu zrobiłam danie z przepisu, a wczoraj użyłam pesto pomidorowego z mięsem mielonym. Rodzinie smakowało, chociaż na 3 osoby użyliśmy 200g makaronu i troszkę więcej pesto to nikt nie narzekał, że mu mało (lubimy więcej sosu). Dzięki temu makaronu starczy jeszcze na następny raz. Obiad smaczny i tani, więc z pewnością jeszcze wiele razy go zrobię! Dziękuję za super przepis!
Cieszę się, że ten makaron przypadł Wam do gustu 🙂
pychaaaaa 🙂
ja dzis pierwszy raz skusilam sie na zakup pesto bedzie z rurkami i kurczakiem ale chyba polece jeszcze po smietane
dotychczas wydawalo mi sie ze nakarmienie tak malym sloczkiem 5 osob jest niemozliwe – przekonam sie 🙂
Daj znać, jak smakowało Ci danie. A na przyszłość polecam ukręcenie własnego pesto w domu 🙂
Danie smaczne, dzięki pesto niecodzienne a co najważniejsze – bardzo szybkie w przygotowaniu. To moje awaryjne danie na obiad gdy nie mam czasu lub nagle zaproszeni są goście 🙂
właśnie skończyłam robić na jutrzejszy obiad, muszę przyznać, że danie wyszło pyszne:) Dziękuje za przepis
Mogę prosić o przepis na pesto bazyliowe?;)
W moździerzu rozcieram 20 g orzeszków piniowych lub nerkowców, kolejno mały ząbek czosnku, sporą garść liści bazylii ze szczyptą soli. Na koniec dodaję starty parmezan (w wersji wegańskiej płatki drożdżowe) i łyżkę dobrej jakości oliwy.