Makaron z pesto i kurczakiem

przez Malwina
Makaron z pesto

Gdy nie mam zbyt wiele czasu, przygotowuję dania na bazie makaronu. Są szybkie w wykonaniu i do tego niezwykle smaczne. Dziś proponuję Wam tagliatelle z dodatkiem kurczaka, pesto (u mnie pesto bazyliowe) i śmietany. Tak naprawdę wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś apetycznego. 

Makaron z pesto przepis
TAGLIATELLE Z PESTO I ŚMIETANĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g razowego makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 160 g ulubionego pesto*
  • 100 ml śmietany ** 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy pozostałe składniki. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż ładnie się zrumieni. Śmietanę mieszamy z pesto. Ugotowany al dente makaron odcedzamy (można zachować odrobinę wody z gotowania do rozrzedzenia sosu), wrzucamy na patelnię, dodajemy pesto wymieszane ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy przez chwilkę.

* do przygotowania dania polecam Wam  pesto z botwniki, z liści rzodkiewki, ze szpinaku, bazyliowe.
** do przygotowania dania użyłam kwaśnej śmietany 18%, ale równie dobrze sprawdzi się słodka śmietana 30%

Czas przygotowania: 15 minut

Makaron z pesto przepis

40 komentarzy
1

Podobne posty:

40 komentarzy

kuchenny bałagan 09/01/2013 - 6:06 pm

Lubię takie szybkie i proste obiady, wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Praliné 09/01/2013 - 6:13 pm

smacznie i apetycznie

Odpowiedz
asia_2105 09/01/2013 - 6:39 pm

oj mój chłopak sie ucieszy jak mu coś takiego zapodam jutro na obiad 🙂

Odpowiedz
Bazylia 09/01/2013 - 6:44 pm

Pesto zawsze się sprawdza! 🙂

Odpowiedz
Avelina 09/01/2013 - 6:46 pm

Świetnie i proste danie 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 09/01/2013 - 6:51 pm

Początkowo nie zauważyłam tych kawałków kurczaka. Z chęcią bym zjadła taki obiad. 🙂

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 09/01/2013 - 6:56 pm

też dziś jadłam pesto na obiad. Ja zazwyczaj dodaję pokruszoną fetę i pestki słonecznika.

Odpowiedz
Majana 09/01/2013 - 7:47 pm

Bardzo lubię takie dania. W ogóle pesto bazyliowe bardzo lubię:)

Odpowiedz
Madzia 09/01/2013 - 8:58 pm

Moje ulubione!!

Odpowiedz
attea atea 09/01/2013 - 9:05 pm

Fantastyczne danie.Kocham pesto z bazylii.Nawet u siebie podałam przepis na super pesto z bazylii,które praktycznie mam cały czas w lodówce.Wykorzystuje je do makaronów,na kanapki.Mam pytanie,czy mrozisz bazylię?Czy tylko korzystasz ze świeżej?

Odpowiedz
Malwina 10/01/2013 - 6:44 am

Do pesto wykorzystuję świeżą. Mam jeszcze jedną małą doniczkę bazylii, którą wysiałam latem:)

Odpowiedz
Ola 09/01/2013 - 9:06 pm

Pyszna klasyka 🙂

Odpowiedz
Kamila 09/01/2013 - 9:33 pm

Pycha, bardzo lubię takie szybkie sposoby na makaron 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
MartynCia ^^ 09/01/2013 - 10:10 pm

mmm pyszności 😉 wpraszam się na obiad!

Odpowiedz
favcook 09/01/2013 - 11:10 pm

Już w nocy nie będę oglądała blogów. Twoje zdjęcia wywołały u mnie głód! Naprawdę smakowicie wygląda a ja bardzo lubię makaron! 🙂

Odpowiedz
shinju 09/01/2013 - 11:21 pm

Pesto i śmietana – świetne połączenie. Bardzo lubię. A w szczególności tłustsza śmietana i pesto rukolowe 🙂

Odpowiedz
Daria Anna 10/01/2013 - 12:11 am

Brzmi bardzo smacznie. Moja ulubiony makaronu z pesto to takie z dodatkiem łososia wedzonego i groszku. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Wiewióra 10/01/2013 - 7:03 am

oooo pyszne danie 🙂 jedno z tych ulubionych 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 10/01/2013 - 8:28 am

też często korzystam z tego pomysłu gdy nie mam czasu ani ochoty wymyślać czegoś nowego na obiad:)

Odpowiedz
Marzena 10/01/2013 - 8:37 am

Robię bardzo podobnie, czasami dodaję śmietany,ale najczęściej z samym pesto i do tego ugrillowane mięso:-)

Odpowiedz
Antenka 10/01/2013 - 8:46 am

jeju jaki cudowny obiad:)
darzę pesto ogromną miłościa i jem w każdym wydaniu:)
ale mi smaka narobiłaś:D

Odpowiedz
Magda 10/01/2013 - 9:28 am

Makarony zawsze się sprawdzają. Twoje połączenie i propozycje na pesto – świetne!
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Małgosia 10/01/2013 - 10:08 am

Mój ulubiony obiad – uwielbiam takie dania. Nie tylko szybko, ale mega smacznie:)))
Pozdrawiam

Odpowiedz
agnieszka 10/01/2013 - 11:25 am

Uwielbiam tego rodzaju makarony 🙂 Pyszności!

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2013 - 12:14 pm

pysznie aż ślinka leci buziaczki.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/01/2013 - 4:01 pm

Uwielbiam makaron z pesto ….to zdecydowanie moje smaki:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2013 - 10:09 pm

a czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki light? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/01/2013 - 7:45 am

Tak 🙂

Odpowiedz
Gosia 12/01/2013 - 5:43 pm

Pyszne danie, też robiłam ostatnio z kurczakiem, znalazłam fajny makaron w lidlu z czosnkiem niedźwiedzim, do tego sos śmietanowy, pycha:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2013 - 2:44 pm

Właśnie jem. Pyszne i zajęło mi to 30 minut. polecam

Odpowiedz
Malwina 15/07/2013 - 8:08 am

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz
April Ross 15/11/2013 - 2:37 pm

W zeszłym tygodniu zrobiłam danie z przepisu, a wczoraj użyłam pesto pomidorowego z mięsem mielonym. Rodzinie smakowało, chociaż na 3 osoby użyliśmy 200g makaronu i troszkę więcej pesto to nikt nie narzekał, że mu mało (lubimy więcej sosu). Dzięki temu makaronu starczy jeszcze na następny raz. Obiad smaczny i tani, więc z pewnością jeszcze wiele razy go zrobię! Dziękuję za super przepis!

Odpowiedz
Malwina 15/11/2013 - 3:45 pm

Cieszę się, że ten makaron przypadł Wam do gustu 🙂

Odpowiedz
Aga i Klau 04/02/2014 - 3:38 pm

pychaaaaa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2014 - 11:49 am

ja dzis pierwszy raz skusilam sie na zakup pesto bedzie z rurkami i kurczakiem ale chyba polece jeszcze po smietane
dotychczas wydawalo mi sie ze nakarmienie tak malym sloczkiem 5 osob jest niemozliwe – przekonam sie 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/03/2014 - 12:16 pm

Daj znać, jak smakowało Ci danie. A na przyszłość polecam ukręcenie własnego pesto w domu 🙂

Odpowiedz
Justyna M 29/11/2014 - 8:51 am

Danie smaczne, dzięki pesto niecodzienne a co najważniejsze – bardzo szybkie w przygotowaniu. To moje awaryjne danie na obiad gdy nie mam czasu lub nagle zaproszeni są goście 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/04/2015 - 5:38 pm

właśnie skończyłam robić na jutrzejszy obiad, muszę przyznać, że danie wyszło pyszne:) Dziękuje za przepis

Odpowiedz
Angelika. H. 13/06/2019 - 11:11 am

Mogę prosić o przepis na pesto bazyliowe?;)

Odpowiedz
Malwina 18/06/2019 - 8:33 am

W moździerzu rozcieram 20 g orzeszków piniowych lub nerkowców, kolejno mały ząbek czosnku, sporą garść liści bazylii ze szczyptą soli. Na koniec dodaję starty parmezan (w wersji wegańskiej płatki drożdżowe) i łyżkę dobrej jakości oliwy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies