Sos boloński do makaronu

przez Malwina

Dzień dobry,

Nowy tydzień zaczynamy od włoskiego klasyku, czyli ragu alla bolognese. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest autorstwa Gino D’Acampo. To chyba jedyny kucharz, który zawsze mnie inspiruje i którego po prostu bardzo lubię. Może nie jest tak znany i popularny jak Jamie Oliver, ale uwierzcie mi na słowo – warto sięgnąć po jego książki.

Sos boloński to nic innego, jak sos mięsny. W wersji Gino z dodatkiem wina, koncentratu pomidorowego i mleka. Jest niezwykle aromatyczny, a wszystko to za sprawą odpowiednio długiego gotowania. W przepisie nie znajdziecie popularnej bazylii czy pomidorów, a na talerzu nie uświadczycie makaronu spaghetti. Całość jest gęsta, kleista, intensywna w smaku – jak się okazuje – popularna w Europie wersja sosu bolognese ma niewiele wspólnego z oryginalnym przepisem.

Sos boloński do makaronu (ragu alla bolognese)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duża marchewka, obrana, pokrojona w niedużą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w niedużą kostkę
  • 300 g mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • Pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ml tłustego mleka
  • Około 300 ml wywaru mięsnego
  • Sól do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Do podania: makaron tagliatelle

Jak zrobić sos boloński do makaronu?

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę,, marchew i seler, smażymy przez 5 minut.
  2. Dodajemy mięso, smażymy na większym ogniu do lekkiego zbrązowienia. W trakcie smażenia rozdzielamy kawałki mięsa przy pomocy łopatki.
  3. Wlewamy wino i odparowujemy.
  4. Dodajemy koncentrat, przesmażamy przez minutę.
  5. Wlewamy mleko, dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy 1/4 szklanki ciepłego wywaru. Mieszamy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. W trakcie gotowania co około 15 minut mieszamy zawartość patelni i dolewamy stopniowo pozostały wywar.
  7. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą. Gotujemy makaron tagliatelle, odcedzamy i dokładamy do sosu. Mieszamy, aż sos oblepi makaron i nakładamy na talerze.

Jaki makaron do sosu bolognese/bolońskiego?

Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle, czyli długimi wstążkami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego grubego makaronu, np. pappardelle, fettuccine, rigatoni. Sos boloński jest ciężkim sosem i popularne spaghetti czy linguine nie sprawdzą się tu najlepiej.

2 komentarze
5

Podobne posty:

2 komentarze

sid 18/02/2021 - 6:44 am

przepis zacny, ja dodatkowo wytapiam bez tłuszczu wędzony boczek, dodaję oliwę jeżeli tłuszczu jest zbyt mało i na tym smażę cebulę i warzywa,

Odpowiedz
Natalia 26/02/2021 - 2:14 pm

ooo – tłuste mleko do sosu bolońskiego? Nigdy go nie dodawałam i jestem ciekawa, co zmienia. PRzy kolejnym podejściu muszę koniecznie spróbować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies