Dzień dobry,
Nowy tydzień zaczynamy od włoskiego klasyku, czyli ragu alla bolognese. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest autorstwa Gino D’Acampo. To chyba jedyny kucharz, który zawsze mnie inspiruje i którego po prostu bardzo lubię. Może nie jest tak znany i popularny jak Jamie Oliver, ale uwierzcie mi na słowo – warto sięgnąć po jego książki.
Sos boloński to nic innego, jak sos mięsny. W wersji Gino z dodatkiem wina, koncentratu pomidorowego i mleka. Jest niezwykle aromatyczny, a wszystko to za sprawą odpowiednio długiego gotowania. W przepisie nie znajdziecie popularnej bazylii czy pomidorów, a na talerzu nie uświadczycie makaronu spaghetti. Całość jest gęsta, kleista, intensywna w smaku – jak się okazuje – popularna w Europie wersja sosu bolognese ma niewiele wspólnego z oryginalnym przepisem.
Sos boloński do makaronu (ragu alla bolognese)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duża marchewka, obrana, pokrojona w niedużą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w niedużą kostkę
- 300 g mielonej wołowiny lub cielęciny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- Pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml tłustego mleka
- Około 300 ml wywaru mięsnego
- Sól do smaku
- Oliwa do smażenia
- Do podania: makaron tagliatelle
Jak zrobić sos boloński do makaronu?
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę,, marchew i seler, smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy mięso, smażymy na większym ogniu do lekkiego zbrązowienia. W trakcie smażenia rozdzielamy kawałki mięsa przy pomocy łopatki.
- Wlewamy wino i odparowujemy.
- Dodajemy koncentrat, przesmażamy przez minutę.
- Wlewamy mleko, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy 1/4 szklanki ciepłego wywaru. Mieszamy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. W trakcie gotowania co około 15 minut mieszamy zawartość patelni i dolewamy stopniowo pozostały wywar.
- Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą. Gotujemy makaron tagliatelle, odcedzamy i dokładamy do sosu. Mieszamy, aż sos oblepi makaron i nakładamy na talerze.
Jaki makaron do sosu bolognese/bolońskiego?
Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle, czyli długimi wstążkami. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innego grubego makaronu, np. pappardelle, fettuccine, rigatoni. Sos boloński jest ciężkim sosem i popularne spaghetti czy linguine nie sprawdzą się tu najlepiej.
2 komentarze
przepis zacny, ja dodatkowo wytapiam bez tłuszczu wędzony boczek, dodaję oliwę jeżeli tłuszczu jest zbyt mało i na tym smażę cebulę i warzywa,
ooo – tłuste mleko do sosu bolońskiego? Nigdy go nie dodawałam i jestem ciekawa, co zmienia. PRzy kolejnym podejściu muszę koniecznie spróbować 🙂