Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

przez Malwina

 

Od dłuższego czasu zabierałam się za przygotowanie focaccii.  Szczerze mówiąc, nie miałam zielonego pojęcia, jak ma ona wyglądać, jaką ma mieć grubość i smak. Poszłam więc na żywioł i zabrałam się do pracy. Początkowo myślałam, że wszystko wyląduje w koszu, jednak po ukrojeniu pierwszego kawałka okazało się, iż jest przepyszna. Jej wykonanie jest banalnie proste, ciasto szybko wyrasta i nie piecze się zbyt długo. Z pewnością będę częściej wracać do tego przepisu. Chętnie wypróbuję też i inne  przepisy. 

 

 

FOCACCIA (WŁOCHY)

Składniki:
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]

  • 375 g zwykłej mąki (dałam typ 650)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 20 g startego parmezanu
  • dodatkowo- łyżka gruboziarnistej soli, pomidorki koktajlowe, suszona bazylia, czarne oliwki
Drożdże kruszymy w miseczce i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ser, drożdże i stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę (moim zdaniem 2 łyżki to za dużo, warto dodać jedną i zobaczyć jaką konsystencję będzie mieć ciasto). Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 25 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja ciasto zostawiłam w przykrytej misce, a kiedy wyrosło przełożyłam je do formy. Za pomocą palca robimy w cieście wgłębienia, wkładamy w nie połówki pomidorków i oliwki. Ciasto posypujemy gruboziarnistą solą, bazylią i kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220 stopni i pieczemy około 25 minut.
Możemy użyć także innych dodatków do zrobienia focaccii. Świetnie sprawdzą się świeże zioła, tj. rozmaryn, tymianek, czy szałwia. Możemy na wierzch położyć także posiekaną w cienkie piórka czerwoną cebulkę. Dodatek sera w cieście nie jest konieczny, więc jeśli nie mamy go pod ręką możemy pominąć ten składnik.

 

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

manoria 05/11/2011 - 5:38 pm

Piękna. Kształt nastraja tak romantycznie, aż miło 🙂

Odpowiedz
Patrycja 05/11/2011 - 5:40 pm

Jaka piękna! Można się zakochać…

Odpowiedz
Bazylia 05/11/2011 - 5:44 pm

Przepiękna! Choć ja chyba dałabym więcej tych pomidorków 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 05/11/2011 - 5:50 pm

Przypomniała mi się moja Focaccia 🙂
świetna pomidorkowa różyczka

Odpowiedz
Kamila 05/11/2011 - 5:50 pm

Piękna focaccia, podoba mi się to serducho!

Odpowiedz
Kaś 05/11/2011 - 6:03 pm

piękna Ci wyszła. uwielbiam smak i zapach focacci

Odpowiedz
mnemonique 05/11/2011 - 6:47 pm

cudna!!! kształt, grubość i zawartość – wszystko idealne. Jedyna focaccia jaką jadłam to focaccia w Genui, była pyszna!!!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
aga 05/11/2011 - 6:49 pm

wyglada bardzo ladnie i bardzo smakowicie, nic tylko zajadac:)

Odpowiedz
od-kuchni 05/11/2011 - 7:03 pm

Pięknie wyrośnięta! Aż mi zapachniało z monitora!

Odpowiedz
tu-tusia 05/11/2011 - 8:21 pm

No śliczna Malwinko 🙂

Odpowiedz
slyvvia 05/11/2011 - 8:25 pm

Nigdy nie robiłam focciaty, ale zapowiada się fantastycznie 😀

Odpowiedz
Majana 05/11/2011 - 8:28 pm

Uwielbiam focaccię! Jest przepyszna i włoska 🙂
Piękne serduszko 🙂
Pozdrówki:)

Odpowiedz
Emma 05/11/2011 - 9:45 pm

zakochałam się w tej róży 🙂
bardzo zachęcające danie, wypróbuję.

Odpowiedz
"moje pasje" 05/11/2011 - 11:13 pm

wygląda świetnie 🙂 I to serducho i ta róża z pomidorka 🙂

Odpowiedz
Aciri 06/11/2011 - 7:41 am

Przepiękna. Widać, że zrobiona " sercem":)

Odpowiedz
Anonimowy 06/11/2011 - 8:25 am

świetna pomidorowa różyczka,miłej niedzieli

Odpowiedz
Zuza 06/11/2011 - 9:05 am

tak apetycznie wygląda, że ciężko byłoby się powtrzymać od jedzenia! 😉

Odpowiedz
mania179 06/11/2011 - 10:02 am

Uroczo wygląda 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 06/11/2011 - 11:55 am

Piękna focaccia w kształcie serca 🙂 Jeśli chodzi o jej grubość i dodatki to jest wiele szkół, więc najważniejszy by była smakowita, a Twoja na taką wygląda 🙂

Odpowiedz
shy 06/11/2011 - 12:15 pm

wspaniale wygląda.., też przymierzam się do zrobienia jakiejś facaccii, ale jakoś obawiam się, że wyjdzie mi niezjadliwa "buła" z dodatkami 🙂
Twoja wyszła wspaniale 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 06/11/2011 - 1:25 pm

śliczna 🙂

Odpowiedz
Maggie 06/11/2011 - 4:44 pm

Usmiecha sie do mnie ta twoja serdeczna focaccia 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/11/2011 - 7:11 pm

Tyle razy miałam okazję oglądać ten wypiek na zdjęciach.. ale sama nie wiem jak to smakuje.. dlatego częstuję się i uciekam w kącik skonsumować ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Marta 07/11/2011 - 3:56 pm

Smak mogę sobie jedynie wyobrazić, ale z pewnością wygląda wspaniale, zwłaszcza nietypowy kształt 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 07/11/2011 - 5:53 pm

Zrobiłyśmy ją prawie w tym samym momencie, ja miałam ją w piątek! I też dodałam oliwki i pomidorki 🙂 Twoja ma przepiękny kształt. Jest tak włosko romantyczna przez to 🙂

Odpowiedz
elżunia 07/11/2011 - 9:12 pm

ależ mi narobiłaś ochoty 🙂 już dawno nie gościła w moim domu

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2013 - 5:44 pm

Właśnie się pieką, razem z chlebkami hiszpańskimi:) Napisze co wyszło mi lepiej! mniammm

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 6:29 pm

Czekam w takim razie na relację 🙂

Odpowiedz
Marta 30/08/2018 - 8:57 am

A parmezan? Na wierzchu czy do ciasta?

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 8:59 am

Do ciasta.

Odpowiedz
Marta 30/08/2018 - 3:49 pm

Przepraszam, nie doczytałam 🤔
W każdym razie gotowe. Przepyszne!! Łatwe do zrobienia. U mnie jako dodatek do kurczaka w sosie kokosowym i ryżu. Polecam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies