Od dłuższego czasu zabierałam się za przygotowanie focaccii. Szczerze mówiąc, nie miałam zielonego pojęcia, jak ma ona wyglądać, jaką ma mieć grubość i smak. Poszłam więc na żywioł i zabrałam się do pracy. Początkowo myślałam, że wszystko wyląduje w koszu, jednak po ukrojeniu pierwszego kawałka okazało się, iż jest przepyszna. Jej wykonanie jest banalnie proste, ciasto szybko wyrasta i nie piecze się zbyt długo. Z pewnością będę częściej wracać do tego przepisu. Chętnie wypróbuję też i inne przepisy.
FOCACCIA (WŁOCHY)
Składniki:
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
- 375 g zwykłej mąki (dałam typ 650)
- 250 ml ciepłej wody
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 20 g startego parmezanu
- dodatkowo- łyżka gruboziarnistej soli, pomidorki koktajlowe, suszona bazylia, czarne oliwki
Drożdże kruszymy w miseczce i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy ser, drożdże i stopniowo dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę (moim zdaniem 2 łyżki to za dużo, warto dodać jedną i zobaczyć jaką konsystencję będzie mieć ciasto). Przekładamy do natłuszczonej formy o średnicy 25 cm, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ja ciasto zostawiłam w przykrytej misce, a kiedy wyrosło przełożyłam je do formy. Za pomocą palca robimy w cieście wgłębienia, wkładamy w nie połówki pomidorków i oliwki. Ciasto posypujemy gruboziarnistą solą, bazylią i kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220 stopni i pieczemy około 25 minut.
Możemy użyć także innych dodatków do zrobienia focaccii. Świetnie sprawdzą się świeże zioła, tj. rozmaryn, tymianek, czy szałwia. Możemy na wierzch położyć także posiekaną w cienkie piórka czerwoną cebulkę. Dodatek sera w cieście nie jest konieczny, więc jeśli nie mamy go pod ręką możemy pominąć ten składnik.
31 komentarzy
Piękna. Kształt nastraja tak romantycznie, aż miło 🙂
Jaka piękna! Można się zakochać…
Przepiękna! Choć ja chyba dałabym więcej tych pomidorków 🙂
Przypomniała mi się moja Focaccia 🙂
świetna pomidorkowa różyczka
Piękna focaccia, podoba mi się to serducho!
piękna Ci wyszła. uwielbiam smak i zapach focacci
cudna!!! kształt, grubość i zawartość – wszystko idealne. Jedyna focaccia jaką jadłam to focaccia w Genui, była pyszna!!!
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
wyglada bardzo ladnie i bardzo smakowicie, nic tylko zajadac:)
Pięknie wyrośnięta! Aż mi zapachniało z monitora!
No śliczna Malwinko 🙂
Nigdy nie robiłam focciaty, ale zapowiada się fantastycznie 😀
Uwielbiam focaccię! Jest przepyszna i włoska 🙂
Piękne serduszko 🙂
Pozdrówki:)
zakochałam się w tej róży 🙂
bardzo zachęcające danie, wypróbuję.
wygląda świetnie 🙂 I to serducho i ta róża z pomidorka 🙂
Przepiękna. Widać, że zrobiona " sercem":)
świetna pomidorowa różyczka,miłej niedzieli
tak apetycznie wygląda, że ciężko byłoby się powtrzymać od jedzenia! 😉
Uroczo wygląda 🙂
Piękna focaccia w kształcie serca 🙂 Jeśli chodzi o jej grubość i dodatki to jest wiele szkół, więc najważniejszy by była smakowita, a Twoja na taką wygląda 🙂
wspaniale wygląda.., też przymierzam się do zrobienia jakiejś facaccii, ale jakoś obawiam się, że wyjdzie mi niezjadliwa "buła" z dodatkami 🙂
Twoja wyszła wspaniale 🙂
śliczna 🙂
Usmiecha sie do mnie ta twoja serdeczna focaccia 🙂
Tyle razy miałam okazję oglądać ten wypiek na zdjęciach.. ale sama nie wiem jak to smakuje.. dlatego częstuję się i uciekam w kącik skonsumować ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Smak mogę sobie jedynie wyobrazić, ale z pewnością wygląda wspaniale, zwłaszcza nietypowy kształt 🙂
Zrobiłyśmy ją prawie w tym samym momencie, ja miałam ją w piątek! I też dodałam oliwki i pomidorki 🙂 Twoja ma przepiękny kształt. Jest tak włosko romantyczna przez to 🙂
ależ mi narobiłaś ochoty 🙂 już dawno nie gościła w moim domu
Właśnie się pieką, razem z chlebkami hiszpańskimi:) Napisze co wyszło mi lepiej! mniammm
Czekam w takim razie na relację 🙂
A parmezan? Na wierzchu czy do ciasta?
Do ciasta.
Przepraszam, nie doczytałam 🤔
W każdym razie gotowe. Przepyszne!! Łatwe do zrobienia. U mnie jako dodatek do kurczaka w sosie kokosowym i ryżu. Polecam