Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

przez Malwina
Sałatka z pomidorem i grzankami
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów

Gdy tylko zobaczyłam tę sałatkę na blogu Zuzi, od razu wiedziałam, że prędzej czy później ją zrobię. Mam w domu grzankowego maniaka, który obok sałatki z chrupiącym chlebowym dodatkiem nie przejdzie obojętnie. Czerwoną cebulę przed dodaniem do sałatki zamarynowałam w occie z czerwonego wina. Ten prosty zabieg sprawia, że cebula nabiera delikatnej ostrości a przy okazji staje się lekko miękka. Sałatka jest niezwykle smaczna, świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub drugie śniadanie w pracy. Oryginalny przepis pochodzi z książki Jeanne Kelley „Kulinarny ogród”. 

Przepis na sałatkę z pomidorów i fasolki szparagowej
 bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDORÓW


Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 400 g pomidorów
  • 2-3 kromki czerstwego pieczywa (u mnie 1 ciabatta z poprzedniego dnia) plus oliwa do skropienia
  • suszony tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 3  łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolkę obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ja fasolkę gotuję zazwyczaj na parze. Fasolkę przelewamy zimną wodą i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy octem, odstawiamy na 15-20 minut.
Chleb rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na blasze, kropimy oliwą, posypujemy tymiankiem, dokładamy posiekany w plasterki czosnek, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż chleb stanie się chrupiący (mnie zajęło to 10 minut). Grzanki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 
W misce umieszczamy fasolkę, pokrojone pomidory. Dodajemy odcedzoną cebulkę. Drugi ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy 3 łyżki oliwy i ocet z moczenia cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę, posypujemy grzankami i podajemy.

Czas przygotowania: 25 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 26/08/2014 - 4:18 pm

Bosko wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 5:38 pm

Bardzo się cieszę, że smakowała Wam ta sałatka. Jest pyszna i tak ślicznie wygląda:)

Odpowiedz
mysza75 26/08/2014 - 8:15 pm

Prosta sałatka a jaka dobra. Bardzo lubię fasolkę

Odpowiedz
JustInka 27/08/2014 - 9:47 am

Koniecznie musze tego typu sałatkę zrobić, póki fasolka jest dostępna 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 27/08/2014 - 12:51 pm

Wygląda pięknie. Bardzo lubię fasolkę szparagową w towarzystwie pomidorów i ziół 🙂

Odpowiedz
Janek90 27/08/2014 - 9:26 pm

Proste i szybkie w robieniu i w dodatku bardzo dobre polecam.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:05 pm

Niezwykle prosta, a na pewno smaczna!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies