Arabskie smaki. Falafel. Sałatka z kaszy bulgur. Marynowana rzodkiewka. Sos z sumakiem.

przez Malwina


To był posiłek idealny. Niestety minusem był brak równie dobrego światła (dlatego też bardzo Was przepraszam za jakość zdjęć). Mimo tego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jeśli lubicie kuchnię arabską, na pewno nie zawiedziecie się. Totalnym zaskoczeniem okazały się dla mnie marynowane rzodkiewki- jeśli jeszcze ich nie robiliście, serdecznie Wam polecam. Całość komponuje się idealnie- pikantny falafel, do tego gęsty sos na bazie sumaku, wspomniane rzodkiewki i sałatka z kaszą bulgur. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

FALAFEL Z CIECIERZYCY I ZIELONEGO GROSZKU 

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebulka
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki harissy lub sproszkowanego chili
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
Groszek gotujemy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie studzimy. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy na gładką pastę przy pomocy blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej mąkę lub bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy 8 kotletów i smażymy je z obu stron. Zanim obrócimy kotleciki na drugą stronę, muszą być dobrze wysmażone. Możemy kotlety przed smażeniem obtoczyć w mące. 

MARYNOWANA RZODKIEWKA

Składniki:

  • mała czerwona cebulka, drobno posiekana
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyżki miodu
  • duży pęczek rzodkiewek lub dwa średnie
Rzodkiewki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulkę z tymiankiem, aż zmięknie. Dodajemy miód i ocet, smażymy 2-3 minuty. Zalewę studzimy i przelewamy ją do rzodkiewek. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub cała noc. Rzodkiewki wyjmujemy z zalewy, wyrzucamy tymianek i podajemy. 

SAŁATKA Z KASZY BULGUR I SUSZONEJ ŻURAWINY

Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy bulgur
  • pół pomarańczowej papryki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • pół małej cukinii
  • pół zielonego ogórka
  • mała czerwona cebulka
  • sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta kardamonu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku
Kaszę przesypujemy do miski, solimy,dodajemy żurawinę i zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut. Paprykę, obranego ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli ma dużo nasion, usuwamy je). 
Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy imbir i pozostałe przyprawy. 
Do kaszy dodajemy wszystkie warzywa, zalewamy sosem i podajemy. 

SOS JOGURTOWY Z SUMAKIEM

Składniki:

  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sumaku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sól i pieprz do smaku
Do jogurtu dodajemy sumak i miętę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Magda 06/11/2011 - 5:03 pm

Bardzo ciekawi mnie ta marynowana rzodkiewka.. Zwłaszcza, że ta czerwień na zdjęciu jest tak intensywna.. Niammmm..

Odpowiedz
Aleksandra 06/11/2011 - 5:08 pm

szalenie apetyczne, szalenie aromatyczne, po prostu pycha!

Odpowiedz
slyvvia 06/11/2011 - 6:24 pm

Musze zrobić takie wegetariańskie kotlety 🙂

Odpowiedz
kachna 06/11/2011 - 6:28 pm

danie… rewelacja

Odpowiedz
Majana 06/11/2011 - 6:38 pm

O jakie fajne. Wszystko takie kolorowe, aromatyczne. Podoba mi sie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/11/2011 - 7:10 pm

Mhmh.. ja tu zostaję i czekam na takie danie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Maggie 06/11/2011 - 8:47 pm

Rzodkiewka i mnie mocno zaintrygowala, cos mi sie zdaje, ze wkrotce przetestuje. No i ta kolorowa salatka z kaszy bulgur jest zdecydowanie w moim guscie.

Odpowiedz
atina 06/11/2011 - 9:43 pm

Pyszny obiadek 🙂

Odpowiedz
Król 07/11/2011 - 8:40 am

Ciekawa ta rzodkiewka, trzeba będzie przetestować:)

Odpowiedz
Agna 07/11/2011 - 3:27 pm

ta rzodkiewka aż kusi, aby ją zrobić 🙂

Odpowiedz
Marta 07/11/2011 - 3:57 pm

Uwielbiam falafle, na pewno wypróbuję.

Odpowiedz
Anonimowy 08/11/2011 - 8:49 am

nie znam tej potrawy ale na pewno dobre

Odpowiedz
ilka_86 08/11/2011 - 11:39 am

piękny zestaw obiadowy 🙂 ja także robiłam Falafel, ale mam dużo zaległych sezonowych przepisów do wstawienia, więc kuleczki muszą jeszcze poczekać 😉 buziaki ;*

Odpowiedz
Hania-Kasia 08/11/2011 - 4:10 pm

Same pyszności. Wszystko wygląda super apetycznie i moje ulubione smaki.

Odpowiedz
smakowite.com 08/11/2011 - 4:18 pm

Mnie tam zdjęcia się podobają. Jeszcze nie próbowałam kaszy bulgur, ale widziałam w pobliskim sklepie rosyjskim. Mam pytanie, czy ta kasza jest dobra z gulaszem? A w ogóle to super blog, bardzo lubię tu zaglądać. Właśnie robię gulasz węgierski według Twojego przepisu 🙂

Odpowiedz
magda k. 09/11/2011 - 1:20 pm

zjadłabym taki posiłek idealny, a przede wszystkim bardzo oryginalny i ciekawy 🙂 rewelacja

Odpowiedz
przecinkowa 18/11/2011 - 9:50 am

ostatnio oglądałam Cejrowskiego i w swoim programie zachwycał się "Falafelkami", a ja zastanawiałam się co to takiego 😉 i już wiem!A nawet wypróbuję !

Odpowiedz
Anonimowy 22/09/2012 - 12:16 pm

ten kolorowy tabouleh wygląda super boję się połączenia czosnku i żurawiny ale korci aby spróbować, sałatka nie z tej ziemi jak dla mnie, warzywa kasza kolory owoce i jeszcze sos ,super, czemu Polacy na coś takiego nie wpadli?natalia

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies