Pasztet z makreli

przez Malwina
Pasztet z makreli wędzonej

Co powiecie na ekspresowy w przygotowaniu pasztet z makreli? Wystarczy zmiksować kilka składników i wstawić go do lodówki. Po kilku godzinach nabiera świetnej konsystencji. Jest niezwykle kremowy, można go rozsmarować na pieczywie lub kroić w plastry. Po przygotowaniu najlepiej przełożyć pasztet do kokilek wyłożonych folią spożywczą. Wówczas będzie go łatwiej z nich wyjąć i utrzymać ładny kształt pasztetu (w żadnym sklepie osiedlowym niestety nie było folii, dlatego mój pasztet  serwowałam w kokilkach). 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Pasztet rybny przepis
PASZTET Z WĘDZONEJ MAKRELI (BEZ PIECZENIA)

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 wędzona makrela o wadze 300 g
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 50 g miękkiego masła
W rozdrabniaczu blendera umieszczamy mięso ryby. Dodajemy musztardę, chrzan i sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Dodajemy sporą szczyptę czarnego pieprzu oraz pokrojone w kostkę masło. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy do dwóch kokilek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (kokilki można wyłożyć folią spożywczą i dopiero wówczas przekładać do niej pasztet. Później należy na chwilę zanurzyć kokilki w ciepłej wodzie i wyjąć pasztet). Podajemy ze świeżym pieczywem. Z podanej porcji otrzymacie dwie kokilki pasztetu. 
*Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy pasztet, dodajcie do niego małą posiekaną szalotkę i dokładnie zmiksujcie. 

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 5 minut.

Szybki pasztet przepis

Pasztet na wielkanoc

12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

teenager ;) 23/03/2013 - 10:24 am

pycha ! rybny pasztecik , to jest to 😉

Odpowiedz
MartynCia ^^ 23/03/2013 - 12:21 pm

ostatnio jestem fanką domowych smarowideł 😉 aktualnie na tapecie mam pastę z suszonych pomidorów

Odpowiedz
Truscaveczka 23/03/2013 - 1:39 pm

Dumam już dłuższą chwilę, jak zastąpić masło. Może odrobina majonezu? Alergik krowi na pokładzie 😉

Odpowiedz
Malwina 23/03/2013 - 1:40 pm

Szybciej spróbowałabym z dodaniem do niego awokado. Nie utrzyma takiej konsystencji, jak przy użyciu masła (więc o krojeniu go raczej nie ma mowy). Ale będzie równie smaczny i do tego zdrowszy.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/03/2013 - 3:02 pm

Zawsze wydawało mi się, że pasztet to wtedy, kiedy sie go upiecze, a pasta jeśli stoi w lodówce. Terminologia jednak nie jest istotna, bo uwielbiam takie smarowidła! A z makreli przede wszystkim!

Odpowiedz
Malwina 23/03/2013 - 3:04 pm

Pasta ma rzadszą konsystencję i nie dasz rady ukroić plasterka pasty.

Odpowiedz
Nemi 23/03/2013 - 3:40 pm

Fajny pomysł na wykorzystanie makreli:) U mnie dziś też ta rybka, ale jako pasta;) Zapisuję!

Odpowiedz
Wiewióra 23/03/2013 - 3:44 pm

pasztet czy pasta zabieram ze sobą do swojej lodówki i do świeżo upieczonego chlebka 🙂 mniam 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/03/2013 - 3:51 pm

ciekawy pomysł na pasztet:)

Odpowiedz
Qchenne-inspiracje, Małgosia 23/03/2013 - 4:53 pm

bardzo lubię pastę z makreli, fajna propozycja, ciekawi mnie ten chrzan (ja nie dodaję).

Odpowiedz
Maggie 25/03/2013 - 11:55 am

Szybki, prosty i rybny? Juz mi sie podoba 🙂 Moze zamiast chrzanu sprobuje wasabi…?

Odpowiedz
Edyta 26/03/2013 - 8:01 am

Zapisuję przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies