Sałatka z jajkiem i roszponką

przez Malwina
Sałatka z jajkiem

Zielenina na śniadanie? Czemu by nie 🙂 Dzisiejsza sałatka z jajkiem i roszponką jest jedną z ulubionych sałatek mojego Połówka. Dodatek chrupiącego boczku i słodko-pikantny sos na bazie angielskiej musztardy i miodu doskonale dopełniają całość. Sałatkę najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.


Sałatka z jajkami przepis
SAŁATKA Z JAJKIEM I ROSZPONKĄ
Śniadanie Mistrzów #19

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 garście roszponki, umytej i osuszonej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebulka, posiekana w piórka
  • 4 duże plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • dressing musztardowo-miodowy: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, 1 czubata łyżeczka musztardy*, 1 łyżeczka miodu (użyłam lipowego), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Boczek rumienimy na patelni (jeśli jest bardzo chudy, dodajemy odrobinę tłuszczu). Odsączamy na papierowym ręczniku. W misce umieszczamy roszponkę, pomidorki, cebulkę, boczek oraz jajka podzielone na ćwiartki bądź połówki. Przygotowujemy dressing: w słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do powstania gładkiej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
*użyłam angielskiej musztardy, możecie jednak użyć innej ulubionej, np. dijon lub z całymi ziarnami gorczycy

Czas przygotowania: 15 minut.

Sałatka z roszponką i jajkiem
W poszukiwaniu smakowitych przepisów na śniadania
zapraszam Was do działu
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Agga 24/03/2013 - 8:33 am

uwielbiam takie połączenie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 24/03/2013 - 8:42 am

ładnie podana sałatka, to lubię:)

Odpowiedz
Monika 24/03/2013 - 9:01 am

z roszponką:)koniecznie do wypróbowania!

m.

Odpowiedz
Majana 24/03/2013 - 9:36 am

Uwielbiam takie śniadaniowe propozycje 🙂

Odpowiedz
ozzie 24/03/2013 - 9:47 am

pysznie!!! uwielbiam taki dressing!

Odpowiedz
teenager ;) 24/03/2013 - 10:13 am

przepyszna sałatka ;D

Odpowiedz
Szpinakożerca 24/03/2013 - 10:38 am

na pewno wypróbuję 😀 myślę, że też trafi w gust mojego Połówka

Odpowiedz
MartynCia ^^ 24/03/2013 - 12:03 pm

ależ kolorowo i wiosennie! 😉

Odpowiedz
Kamciss 24/03/2013 - 7:14 pm

Pysznie wygląda 🙂 Bardzo delikatnie 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/03/2013 - 11:49 am

Ten dressing musi byc obledny!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 25/03/2013 - 12:23 pm

pychaaaaaaa!!!

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2013 - 8:35 am

Wygląda świetnie, z pewnością wypróbujemy:)

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2013 - 7:46 pm

Zrobiona – na jutro do pracy jako drugie śniadanie…
Moja wersja jest bez boczku, mam nadzieję, że będzie równie smaczna 🙂

Mam do Ciebie pytanie, skąd wziąć takie małe słoiczki na dressing? Bo poleje sobie sałatkę dopiero w pracy, bo tak to chyba wszystko się rozciaprało 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/06/2013 - 5:20 am

Z pewnością będzie smaczna. Za shaker do sosów może Ci posłużyć mały słoik po musztardzie albo chrzanie (choćby polonaise). A jeśli chcesz jeszcze mniejszy, w sam raz na małą porcję, kup sobie po prostu malutki koncentrat pomidorowy.

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2013 - 8:19 am

ta sałatka stała się jak na razie moją ulubioną 😀

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 12:14 pm

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies