Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago

przez Malwina
Kurczak w sosie z mleka kokosowego

Mleko kokosowe to podstawa wielu potraw kuchni karaibskiej. Wykorzystuje się je zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Tym razem mam dla Was przepis na mięso w sosie na bazie wspomnianego mleka. Najczęściej do przygotowania tego dania wykorzystuje się elementy z kurczaka, ja jednak postawiłam na delikatne mięso z piersi. Dzięki temu czas przygotowania potrawy znacznie się skrócił. Danie jest lekko pikantne za sprawą dodatku papryczki chili. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem. 


Sos z szafranem

GORĄCY KOCIOŁEK Z KURCZAKIEM Z TOBAGO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska}

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 świeża papryczka chilli, pozbawiona pestek i  drobno posiekana
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml mleka kokosowego (pół puszki)
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • do podania: ugotowany ryż

Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z obu stron. Zdejmujemy kurczaka na talerz. Wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy curry, szafran i chilli i smażymy około minutę ciągle mieszając. Wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy mleko kokosowe i wodę/builon. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie odkrywamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy go krótko bez przykrycia. Kurczaka w sosie podajemy z ugotowanym ryżem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Karolina 13/11/2010 - 6:07 pm

Smakowicie wygląda ten kurczak 🙂 Ja lubię je pod każdą postacią, ale z mleczkiem kokosowym jeszcze nie próbowałam 🙁

Zachęcam do zrobienia paprykarza z kurczakiem, jak dla mnie to najlepsze danie z tym składnikiem 🙂

Tutaj znajdziesz przepis: http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2010/11/paprykarz-z-kurczaka.html

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 13/11/2010 - 6:11 pm

Wygląda bajecznie 🙂 i smakuje pewnie podobnie 😉

Odpowiedz
Ewelosa 13/11/2010 - 6:18 pm

Malwinko ależ ten Twój kurczaczek jest słoneczny, a smak napewno wspaniały.

Buziaki Siostra :*

Odpowiedz
majana 13/11/2010 - 6:36 pm

Kurczaczka bardzo lubię, więc chętnie podejrzę sobie Twoje pomysły 🙂
Mięsko kurczaka najczęściej się u mnie pojawia, a Twój obiadek bardzo mi się podoba:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Izaa 13/11/2010 - 7:30 pm

bardzo smacznie wygląda zjadłabym sobie…;)

Odpowiedz
grazyna 13/11/2010 - 9:00 pm

Pyszny kurczak. Na Durszlaku jest akcja kurczakowa, zajrzyj a u mnie na blogu pełno wariacji na temat kotletów z kurczaka 🙂

Odpowiedz
Usagi 13/11/2010 - 9:20 pm

Ja dziś miałam na obiad ruskie pierogi. Jeszcze mi trochę zostało – wymienimy się? 🙂

Odpowiedz
grumko 14/11/2010 - 5:33 am

No proszę jakie piękne danie;-)
Jeśli chodzi o inspiracje w temacie drobiu, to u nas pewnie coś ciekawego również znajdziesz;-))

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2010 - 7:08 am

kurczak w takim wydaniu? biorę to!

Odpowiedz
Paula 14/11/2010 - 8:55 am

taki kurczak zdecydowanie działa na zwiększenie mojego apetytu 🙂 co do inspiracji, to być może u mnie coś znajdziesz 🙂

Odpowiedz
Emma 14/11/2010 - 9:39 am

sliczny kolor. Juz samym wygladem robi wrazenie

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/11/2010 - 10:37 am

ależ słoneczny!
zachwycający.

Odpowiedz
dorota20w 14/11/2010 - 4:53 pm

pysznie się prezentuje !

Odpowiedz
Atria C. 15/11/2010 - 4:51 pm

O, do kurczaka z Tobago się przymierzałam chyba dwa razy le przegrał z indyjskim palakiem;) Pozdrawiam!

Odpowiedz
wedelka 09/12/2010 - 5:46 pm

Przygotowałam dziś tego kurczaka na obiad 🙂 Bardzo nam smakował i pewnie będzie pojawiał się u nas częściej. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies