Tarta ze szpinakiem

przez Malwina
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim to pomysł na stosunkowo szybki obiad lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Jako dodatek do mojej tarty wykorzystałam połówki pomidorków koktajlowych, możecie użyć także innych warzyw, np. położyć na tarcie paseczki czerwonej papryki. Polecam Wam także bardzo prostą tartę ze szparagami. 

Tarta ze szpinakiem

TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół pęczka szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • mała garść listków bazylii
  • małe opakowanie pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Szpinak myjemy, osuszamy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy szpinak przez kilka minut, aż jego liście zmiękną. Odstawiamy do przestygnięcia. Ricottę miksujemy z jajkami, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Do ricotty dodajemy porwane listki bazylii oraz szpinak. Całość mieszamy. Podwijamy brzegi ciasta tworząc ranty. Na ciasto wykładamy masę ze szpinakiem. Na wierzchu układamy połówki pomidorków (można je lekko osolić i oprószyć suszonym oregano). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 10-15 minut, aż masa będzie ścięta a spód ciasta ładnie zrumieniony. Ciasto możecie podzielić tak jak ja na 3 części lub piec na całym płacie ciasta francuskiego.

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Beatrice 25/05/2013 - 4:47 pm

Super tarta, idealna na obiadek do pracy 🙂

Odpowiedz
Moni 25/05/2013 - 5:25 pm

Pyszna tarta… piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
muffinka 25/05/2013 - 10:00 pm

Mmm.. Zrobię na kruchym spodzie, żytnim i innego serka użyję.
ah szpinak!

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/05/2013 - 10:18 pm

apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
teenager ;) 26/05/2013 - 3:25 am

gdybym tylko miała ricottę to od razu bym zrobiła, bo resztę składników akurat posiadam 🙂 pychotka !

Odpowiedz
Readeat 26/05/2013 - 2:28 pm

Dawno nie jadłam tarty. Dzięki za inspiracje:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/05/2013 - 7:16 am

Ja własnie z wielką niecierpliwością czekam na młody szpinak, u mnie się jeszce nie pokazał:) …. a wówczas będą koktajle, tarty, lazania:)
Urocze zdjecia:) pozdrawiam

Odpowiedz
ana93 01/06/2013 - 5:21 pm

Tarta wyszła świetna! Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia moich fotografii 🙂
http://mojafilozofiazycia.blogspot.com/2013/06/tarta-szpinakowa-z-ricotta-i-pomidorami.html

Odpowiedz
Malwina 01/06/2013 - 8:44 pm

Miło mi czytać, że smakowała 🙂 Zdjęcia niezwykle apetyczne!

Odpowiedz
Julia Musiał 03/06/2013 - 8:39 pm

Piękna. Nareszcie wykorzystam ciasto francuskie z lodowki 😉 zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

Odpowiedz
chantel 11/07/2013 - 4:52 pm

zrobiłam, bardzo smaczna tarta 🙂

Odpowiedz
majka 22/07/2013 - 7:01 am

Uwielbiam szpinak. Wspaniale wyglada ta tarta. Musze i ja ja zrobic 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies