Domowa granola to smaczna alternatywa dla dostępnych w sklepach tego typu produktów. Do tej pory przygotowałam już kilka rodzajów granoli. Była już granola dyniowa, jabłkowo-cynamonowa, czekoladowo-bananowa. Teraz przyszła kolej na pyszną granolę z masłem orzechowym.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
GRANOLA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Śniadanie Mistrzów #38
Śniadanie Mistrzów #38
Składniki:
[przepis własny]
- pół szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1-1 i 1/4 szklanki płatków żytnich lub owsianych
- 1/4 szklanki pestek dynii
- 1/4 szklanki chipsów bananowych
- 1/8 szklanki posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Masło orzechowe i miód umieszczamy w garnku, podgrzewamy mieszając do otrzymania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy pestki dyni i płatki, dokładnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równej warstwie. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni (bez termoobiegu) lub dłużej, aż nasza granola będzie sucha. W trakcie pieczenia granolę należy kilka razy przemieszać. Po całkowitym wystudzeniu mieszamy są z chipsami bananowymi i czekoladą (jeśli używamy), przekładamy ją do słoika i zamykamy. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem. Możemy ją także wykorzystać do przygotowywania deserów.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
Musi być przepyszna;)
Zniknie błyskawicznie:)
obawiam się, że zniknęłaby u mnie błyskawicznie! 🙂 moje ulubione smaki.
Uwielbiam domową granolę …odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy już nie wyobrażam sobie kupienia jej w sklepie:)