W drugiej odsłonie „Trzy po trzy” mieliśmy za zadanie przygotować potrawę, w której skład wchodziłyby szparagi, jajka oraz ser. Postawiłam na prostą tartę z ricottą i grana padano. Z racji tego, iż tarta pieczona jest na cieście francuskim, przygotowuje się ją stosunkowo szybko. W 40 minut mamy gotowy cały posiłek. W zamyśle tarta miała się składać z dłuugiegoo rządku szparagów. Niestety na moje nieszczęście dzisiejsze polowanie na szparagi zakończyło się zakupem tylko połowy pęczka (którym podzieliła się ze mną pewna uprzejma Pani na ryneczku). Sytuację ratowałam dodając do tarty pomidorki koktajlowe. Szczęście w nieszczęściu, bo całość wyszła niezwykle smacznie.
Razem ze mną we wspólnym gotowaniu wzięli udział: Maggie, Gin, Wiera, Dobromiła, Siaśka, Mirabelka, Martynosia, Siankoo, Wojciech, Bartoldzik i MałosiaZ. Dziękuję Wam za wspólne spotkanie w wirtualnej kuchni i do zobaczenia w czerwcowym wyzwaniu 🙂
TARTA ZE SZPARAGAMI
Składniki:
[przepis własny]
- opakowanie ciasta francuskiego
- 6-9 zielonych szparagów*
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych (200 g)
- 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- opakowanie ricotty (250 g)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- suszona bazylia do oprószenia pomidorów
Pomidorki kroimy na pół. Łamiemy twarde końcówki szparagów i wyrzucamy. Ricottę miksujemy z jajkami, serem, doprawiamy solą i pieprzem (warto do masy dodać także odrobinę mielonej gałki muszkatołowej). Ciasto francuskie dzielimy na 3 części, podwijamy brzegi, przyciskamy je widelcem. Ciasto smarujemy ricottą, układamy szparagi i pomidorki. Pomidory oprószamy suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione a masa z ricottą ścięta.
*do tarty możecie użyć 1-2 pęczków szparagów i ułożyć je obok siebie. Szparagów przed pieczeniem nie należy poddawać obróbce cieplnej.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
11 komentarzy
Pyszna przekąska z szparagami:)musi byc pyszna,zapraszam do siebie na szparagi zapiekane.
zjawiskowo wygląda, wypasik na całego po prostu, powinnaś to sprzedawać wysyłkowo 🙂
wygląda tak pięknie że szkoda byłoby zjeść 😉
Ta ricotta do mnie przemawia 🙂
Wygladaja oblednie, az trudno uwierzyc, ze tak latwo je przygotowac!
piękna wiosenna, kolorowa, obłędna tyle mam do powiedzenia…Też za mna takie chodzą już od dawna i jakoś się w sobie nie mogę zebrać…
Wygląda przepięknie i smakowicie. U mnie też była tarta z zielonymi szparagami, ale z ricottą jeszcze nie próbowałam 🙂
Wygląda cudnie:) …. urocze zdjęcia:)
Łał, wyglądają wspaniale – te kolory są cudne!
Cudo, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Pysznie wygląda!! 🙂