Jajka w kokilkach z botwinką

przez Malwina
Jajka zapiekane z botwinką

Jajka zapiekane w kokilkach to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Do tej pory prezentowałam Wam już jajka zapiekane z papryką i fetą oraz jajka zapiekane z mozzarellą i pomidorami. Tym razem wykorzystując trwający sezon na botwinkę, przygotowałam jajka w kokilkach z jej dodatkiem. To niezwykle prosty i smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. 

Przepis na jajka z botwinką dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.

Jajka pieczone z botwinką

JAJKA W KOKILKACH Z BOTWINKĄ
Śniadanie Mistrzów #37



Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g sera feta
  • 4 duże jajka
  • sól do smaku
Liście botwinki odcinamy, myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy botwinkę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Liście botwinki mieszamy z pokruszonym serem i rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej kokilki delikatnie wbijamy jajko (uważamy by nie uszkodzić żółtka). Jajka lekko oprószamy solą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie a żółtko pozostanie płynne lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka. Jajka w kokilkach podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżego pieczywa. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

Jajka w kokilkach z botwinką

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam Was do działu

    8 komentarzy
    0

    8 komentarzy

    Justyna Bąk 25/05/2013 - 7:46 am

    pysznie wyglądają:)

    Odpowiedz
    Kamciss 25/05/2013 - 12:43 pm

    Bardzo lubię takie zapiekane jajeczka :>

    Odpowiedz
    Anonimowy 25/05/2013 - 2:00 pm

    Danie wygląda bardzo zachęcająco 🙂 Chciałam tylko zapytać, czy botwinka z buraczkami, czy tylko liście? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 25/05/2013 - 2:49 pm

    Użyłam tylko liści botwinki. Buraczki polecam wykorzystać i przygotować tę sałatkę: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/pikantne-szaszyki-z-saatka-z-kaszy.html

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    Odpowiedz
    Marzena 25/05/2013 - 7:50 pm

    Fajny przepis na fajne sniadanie:) mniam 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 27/05/2013 - 7:19 am

    Wyglada bardzo smakowicie:) …. z tym, ze dla siebie musiałabym ściąć również i żółtko:) pozdrawiam

    Odpowiedz
    FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:02 am

    Uwielbiam takie jajka 🙂

    Odpowiedz
    Kama 19/04/2019 - 5:06 pm

    Ostatnio niemal nałogowo kupuję botwinkę na targu 🙂 Spieszę się bo niestety nie mogę jej dostać przez cały rok. Dziękuję za inspiracje bo z jajkiem jej jeszcze nie jadłam!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies