Bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw

przez Malwina

Dzień dobry,

Prosta potrawka z kurczaka i warzyw to danie, które świetnie wpisze się w meal prep (czytaj więcej: co to jest meal prep). Możecie ją zawekować lub zamrozić na później. Taki gotowy obiad potrafi być ratunkiem w zabiegany dzień.

Wystarczy tylko kilka niedrogich składników, by przygotować sobie taki obiad. Zamiast piersi z kurczaka wybrałam mięso z podudzi, które jest tańsze, a w tego typu daniach jednogarnkowych sprawdza się wyjątkowo dobrze. Do tego marchewka, papryka i bakłażan, czyli warzywa, które bez problemu kupicie praktycznie w każdym sklepie. Jeśli nie uda Wam się kupić bakłażana, możecie wykorzystać cukinię lub kabaczek.

Swój smak danie zawdzięcza czerwonej czubrycy. To mieszanka przypraw, z której bardzo często korzystam, i którą znajdziecie w składnikach wielu moich przepisów. Zakupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością, w kuchniach świata lub przez internet. Możecie też po prostu doprawić potrawkę słodką papryką, cząbrem, tymiankiem i odrobiną ostrej papryki.

Bałkańska potrawka z kurczaka i warzyw

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 125 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 marchewka (100 g)
  • 1 mały bakłażan (200 g)
  • 1 papryka (160 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 lekko czubata łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina erytrolu lub cukru do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy. Mięso kroimy w nieduże kawałki. Marchewkę, bakłażan i paprykę kroimy w niedużą kostkę około 1 cm x 1 cm.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dokładamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron. Wrzucamy warzywa, smażymy 3 minuty.
  3. Wlewamy pomidory, 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, gotujemy 15–20 minut do miękkości mięsa i warzyw.
  4. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy natkę pietruszki, czubrycę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier lub erytrol, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy 3–4 minuty. Podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub kaszy.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 258 kcal (16 B, 19 W, 12 T)

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Danie można mrozić i wekować.

Wersja wege: W tym daniu doskonale sprawdzi się naturalny tempeh. Pokrójcie go w kostkę, usmażcie na złoto i dodajcie do potrawy pod koniec gotowania sosu.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

Mona 21/03/2023 - 11:55 am

Witam, nie dostałam czubrycy. Jak doprawić to danie czombrem, papryka… Dziękuję

Odpowiedz
Malwina 04/04/2023 - 10:28 am

Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki roztartego w palcach tymianku, pół łyżeczki cząbru i odrobinę ostrej papryki w ilości wg preferencji.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies