Dynia pieczona z serem pleśniowym

przez Malwina
Pieczona dynia piżmowa
Dynia pieczona z serem pleśniowym
Cudownie pachnąca ziołami pieczona dynia to prawdziwy przysmak, którego powinien spróbować każdy w sezonie jesiennym. Szałwia, rozmaryn i ostra papryka w płatkach sprawiają, że dynia smakuje wyjątkowo dobrze. Jeśli dorzucimy do tego ser pleśniowy i orzechy powstanie nam zapadająca w pamięć kompozycja. Postawiłam na Bleu d’Auvergne, lekko słony, intensywny w smaku ser z korzenną nutą.  Koniecznie wypróbujcie przepis, bo naprawdę warto!

Pieczona dynia piżmowa

DYNIA PIECZONA Z SEREM PLEŚNIOWYM


Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju (użyłam oliwy aromatyzowanej chilli, szałwią i czosnkiem)
  • pół łyżeczki tureckiej ostrej papryki w płatkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków szałwii
  • pół łyżeczki suszonych igiełek rozmarynu
  • sól himalajska lub morska w młynku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Bleu d’Auvergne)
  • 2 łyżki posiekanych i podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Przygotowanie:
Dynię kroimy w grubą kostkę lub plastry. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą lub olejem. Posypujemy turecką papryką w płatkach, Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Dynię oprószamy roztartym w palcach rozmarynem, świeżo zmieloną solą i kolorowym pieprzem. Posypujemy ją plasterkami czosnku i szałwią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię posypujemy podzielonym na mniejsze kawałki serem i orzechami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty. Pieczoną dynię podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.
Polecam także piersi z kurczaka pieczone z dynią:
Kurczak pieczony z dynią przepis
Piersi kurczaka z dynią

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym Dynia pieczona z serem pleśniowym

Orzechy włoskie

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Magdalena Kuchaja 03/11/2015 - 8:27 am

dynia w takim zestawie musi smakować ciekawie!

Odpowiedz
Łycha Smaków, Kosmołycha 03/11/2015 - 8:39 am

Bardzo ciekawe połączenie 🙂

Odpowiedz
Angie 03/11/2015 - 9:31 am

Zdecydowanie moje smaki:))

Odpowiedz
Magda C. 03/11/2015 - 10:45 am

Smakowita dynia 🙂

Odpowiedz
Słodko - Słony Świat Ilony 03/11/2015 - 3:49 pm

Dynia i ser pleśniowy to duet doskonały, uwielbiam takie połączenie… Pyszności!

Odpowiedz
Wiewióra 03/11/2015 - 5:54 pm

o mamusiu! ależ to musi być smakowa petarda!!!

Odpowiedz
Monika 13/04/2016 - 6:27 pm

Malwinno, czy wykorzystujesz jakoś pozostałe po oczyszczeniu dyni nasiona? Słyszałam, że można je samemu wysuszyć, no a potem zajadać 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 13/04/2016 - 6:39 pm

Dwa lata temu robiłam takie pestki w piekarniku z przyprawami. Najpierw je dokładnie myłam, potem obgotowałam, a następnie piekłam Były w sumie fajne, ale nie byłam do końca zadowolona z efektu (część była chrupiąca, część taka raczej ciągnąca do dokładnego pogryzienia). Może to kwestia konkretnej odmiany lub wieku takiej dyni. Minionej jesieni jedynie lekko je podsuszałam i moi panowie dostawali je do chrupania (panowie, czyt. szczurki). Słyszałam o jakiejś dobrze wpływającej na oczyszczanie miksturze ze zmielonych pestek wraz z łupiną. Podobno skutecznie oczyszcza organizm z niechcianych lokatorów.

A to jeszcze masz dynie Moniko? Mnie ostała się jedna makaronowa, z zewnątrz wygląda ładnie, ale pojęcia nie mam, co może być w środku.

Odpowiedz
Monika 14/04/2016 - 8:19 am

Nie, niestety już nie. Ale tęsknię za sezonem – na Śląsku za oknem jest raczej jesiennie, więc i wspomnienia wracją. Przeglądałam Twojego bloga i tak od przepisu do przepisu trafiłam tutaj. Tą recepturę zapisuję do wyprobowania – dynia z serem bleu i orzechami brzmi naprawdę zachęcająco 🙂
Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies