Dzień dobry,
Dziś częstuję Was przepisem na pyszny krem z dyni. Prosty i szybki w przygotowaniu, o ile macie w lodówce lub zamrażarce zapas warzywnego wywaru. Zupa jest wyrazista w smaku i lekko pikantna. Idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni.
Do jej przygotowania użyłam odmiany moonshine. Miała dość blady miąższ, dlatego do zupy dodałam troszkę kurkumy, aby podkręcić jej kolor. Jeśli używacie pomarańczowych odmian dyni, np. hokkaido, to możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Samą zupę podawałam z dodatkiem czarnej komosy ryżowej (zobaczcie, jaki piękny kontrast powstał!), prażonych pestek dyni i czarnuszki. Wyszło naprawdę pysznie 🙂
Wypróbujcie także przepis na zupę z dynią i kurczakiem.
A po więcej dyniowych inspiracji wpadnijcie do Martynosi, Mirabelki i Patrycji.
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym – przepis
11 komentarzy
Choć sezon dyniowy w pełni, to w tym roku nie gotowałam jeszcze zupy. Bardzo lubię pikantną wersję dyniowego kremu, więc dodaję jeszcze imbir:)
Ja dodatkowo daję jeszcze troszkę imbiru 😉 Uwielbiam ją!!!
Bardzo lubię zupę dyniową, nawet w zeszłym tygodniu taką robiłam, ale zupa z dodatkiem mleka kokosowego i pasty curry to coś wspaniałego!
Złocisty kolor tak jak złota powinna być polska jesień 🙂
Ach ten piękny kolor! Kocham dynię 🙂
Ten kolor potrafi zachwycić 🙂
Piękna, bardzo lubię zupę z dyni 🙂
Zupka wygląda bardzo apetycznie 🙂
A kiedy dajemy mleko kokosowe???
Dziękuję za czujne oko. Już uzupełniłam.
Lubię tradycyjną zupę dyniową i trochę obawiałam się jaka wyjdzie z tego przepisu, ale niepotrzebnie. Wyszła przepyszna! U mnie z kaszą jęczmienną, bo zostało troszkę z obiadu xD