Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

przez Malwina

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na pyszny krem z dyni. Prosty i szybki w przygotowaniu, o ile macie w lodówce lub zamrażarce zapas warzywnego wywaru. Zupa jest wyrazista w smaku i lekko pikantna. Idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni.

Do jej przygotowania użyłam odmiany moonshine. Miała dość blady miąższ, dlatego do zupy dodałam troszkę kurkumy, aby podkręcić jej kolor. Jeśli używacie pomarańczowych odmian dyni, np. hokkaido, to możecie pominąć ten dodatek w przepisie. Samą zupę podawałam z dodatkiem czarnej komosy ryżowej (zobaczcie, jaki piękny kontrast powstał!), prażonych pestek dyni i czarnuszki. Wyszło naprawdę pysznie 🙂

Wypróbujcie także przepis na zupę z dynią i kurczakiem.

A po więcej dyniowych inspiracji wpadnijcie do MartynosiMirabelki i Patrycji.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym – przepis

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Dzień dobry, Dziś częstuję Was przepisem na pyszny krem z dyni. Prosty i szybki w przygotowaniu, o ile macie w lodówce lub zamrażarce zapas warzywnego wywaru. Zupa jest wyrazista w smaku i lekko pikantna. Idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne… Zupy Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym European Drukuj
Porcje: 3-4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 800-1000 g dyni (u mnie odmiana moonshine, dobrze sprawdzi się także piżmowa, hokkaido); waga po oddzieleniu od skóry i pestek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 200 ml dobrego jakościowo mleka kokosowego
  • sos sojowy do smaku
  • sok z limonki do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy w kostkę. Cebule i czosnek drobno siekamy.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy  kurkumę i pastę curry (zaczynamy od 1 łyżki). Przesmażamy. Dorzucamy dynię, wlewamy wywar. Zagotowujemy, po czym gotujemy do miękkości.
  3. Zupę lekko studzimy, blendujemy z mlekiem kokosowym na krem. Garnek z powrotem stawiamy na gazie, zupę zagotowujemy doprawiamy do smaku sosem sojowym (dałam łącznie 4 łyżeczki, ja nie solę wcześniej wywaru warzywnego) i sokiem z limonki (u mnie pół limonki). W razie potrzeby dodajemy do zupy więcej pasty curry.
  4. Krem z dyni i curry można podawać z dodatkiem grzanek, prażonej ciecierzycy, pestek dyni itp. Ja zupę posypałam pestkami dyni i czarnuszką i podałam do niej czarną komosę ryżową.
Zupa dyniowa krem

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Dorota 23/10/2018 - 6:45 pm

Choć sezon dyniowy w pełni, to w tym roku nie gotowałam jeszcze zupy. Bardzo lubię pikantną wersję dyniowego kremu, więc dodaję jeszcze imbir:)

Odpowiedz
Marta 23/10/2018 - 6:52 pm

Ja dodatkowo daję jeszcze troszkę imbiru 😉 Uwielbiam ją!!!

Odpowiedz
Martynosia 23/10/2018 - 8:07 pm

Bardzo lubię zupę dyniową, nawet w zeszłym tygodniu taką robiłam, ale zupa z dodatkiem mleka kokosowego i pasty curry to coś wspaniałego!

Odpowiedz
Ervisha 24/10/2018 - 7:53 am

Złocisty kolor tak jak złota powinna być polska jesień 🙂

Odpowiedz
Natalia 24/10/2018 - 9:14 am

Ach ten piękny kolor! Kocham dynię 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/10/2018 - 7:43 am

Ten kolor potrafi zachwycić 🙂

Odpowiedz
neliada 24/10/2018 - 11:34 am

Piękna, bardzo lubię zupę z dyni 🙂

Odpowiedz
Ania 24/10/2018 - 3:01 pm

Zupka wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Kasica 25/10/2018 - 9:53 am

A kiedy dajemy mleko kokosowe???

Odpowiedz
Malwina 25/10/2018 - 9:55 am

Dziękuję za czujne oko. Już uzupełniłam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies