Make bento, not war!#205

przez Malwina

Przepisy do pracy

Dzień dobry,

W dzisiejszym wpisie zbiór pudełek z ostatnich dwóch tygodni. Nie dzielę ich na poszczególne dni, bo nawet już nie pamiętam, co i kiedy pakowaliśmy. Mój lunchbox tylko jeden, reszta jest oczywiście Połówka. Wyjątkowo kolorowa i smaczna jest tegoroczna jesień.

Z informacji bieżących – szykuję dla Was dwa fajne bento wpisy. Będzie wpis z najlepszymi sałatkami do lunchboxu. Podzielę się z Wami przepisami na sałatki, które wybrałam w naszym ostatnim konkursie. Obiecuję, że będzie pysznie. W planach również kolejna część Śniadanie do szkoły (oczywiście z tygodniowym menu do szkoły i listą zakupów).

Poniżej wcześniejsze wpisy w cyklu z przepisami do śniadaniówki:

Śniadanie dla ucznia cz. 1

Śniadanie dla ucznia cz. 2 

Bento

U mnie hummus z pieczonymi pomidorami i czosnkiem. Miałam sporo pomarszczonych małych pomidorków, które na świeżo nie byłyby już smaczne. Wystarczyło upiec je z czosnkiem i ziołami i dorzucić do ciecierzycy. Wyszedł przepyszny hummus. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dokładnym przepisem podzielę się dopiero w kolejnym sezonie na pomidory.

W drugiej części pomidorowy ryż z mieszanką strączków i tempeh po azjatycku. Akurat miałam w zamrażarce pół kostki.

Przepisy do pracy

U Połówka również hummus plus warzywa i jakieś coś do pochrupania.

Przepisy do lunchboxu

W drugiem pudełku pomidorowy ryż ze strączkami, schab z imbirem (przepis z mojej książki „Lunchbox na każdy dzień”) i brokuły z parowaru.

 

Hummus z pomidorami

Kolejny dzień to zestaw podobny do poprzedniego. Znów hummus, warzywa i coś do pochrupania. Plus wege plastry z papryką.

Przepisy do lunchboxu

Ryż pomidorowy, schab i świeże warzywa.

Przepisy do lunchboxu

Pudełko na styl indyjski. Ryż basmati barwiony kurkumą, szaszłyki pieczone w sosie butter chicken, świeże warzywa i dip z miętą i czosnkiem.

Przepisy do lunchboxu

W roli głównej kotleciki gryczane z grzybami. Do tego dip chrzanowy, jajko i marynowane pieczarki.

Przepisy do lunchboxu

Placuszki z kaszy gryczanej z kurkami i suszonymi pomidorami, wędzony łosoś, oliwki, pomidory.

Przepisy do lunchboxu

Ponownie kotleciki gryczane, sos burgundzki, jajko z czarnuszką, ogórki kiszone.

Lunchbox

Stir-fry z brukselką i grzybami shiitake. Do tego orzechy nerkowca. Przepyszne połączenie.

 

7 komentarzy
0

7 komentarzy

Dorota 22/10/2018 - 3:23 pm

Wspaniale wypełnione pudełeczka! Patrząc na nie ślinka cieknie. W pierwszej kolejności schrupałabym kotleciki gryczane z grzybami i dipem chrzanowym. Hummus z warzywami też musi wspaniale smakować:)

Odpowiedz
Malwina 23/10/2018 - 12:45 pm

Hummus zawsze dobrze sprawdza się w lunchboxach 🙂 I fajnie, bo dodatki do niego można zmieniać wraz z porą roku. Teraz w planach hummus z dynią i hummus z pasternakiem.

Odpowiedz
Chocolade 22/10/2018 - 5:37 pm

Kotleciki gryczane kusząco wyglądają 😀 Ostatnio często robię syrniki do pudełka 😉

Odpowiedz
Malwina 23/10/2018 - 12:46 pm

Syrniki ❤❤❤

Odpowiedz
Natalia 23/10/2018 - 9:37 am

Te kotleciki z kaszy gryczanej mnie bardzo intrygują 🙂 Muszę zrobić.

Odpowiedz
Malwina 23/10/2018 - 12:46 pm

Zrób koniecznie, bo pyszna są 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23/10/2018 - 11:06 am

Właśnie zrobiłyśmy hummus z pomidorami. Szkoda, że nie mamy takich krakersów do tego 😛 Wszystko wygląda mega apetycznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies