Jak piec dynię? |
Jak piec dynię?
Składniki:
- ulubiona dynia w ilości dowolnej
Pieczenie dyni – przepis:
Uwagi:
– jeśli macie w planach robienie puree, możecie darować sobie obieranie dyni, upiec ją ze skórką, a później oddzielić miąższ od skóry.
Co zrobić z pieczonej dyni?
Można wykorzystać ją do przygotowania puree dyniowego. To świetna baza do zup, placków, ciast itp. Kawałki upieczonej dyni można też dorzucić do gulaszu lub curry. Oczywiście dynię przed upieczeniem można dowolnie doprawić na słodko lub wytrawnie. Ja najchętniej zajadam ją doprawioną zatarem lub przyprawą cajun.
Jak upiec dynię? |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
10 komentarzy
Pieczenie dyni jeszcze przede mną. Zwykle robię puree, więc jej nie obieram. Jeszcze nigdy nie dosmaczałam jej jakąkolwiek przyprawą. Muszę spróbować:)
Chyba czas upiec dynię 🙂
Racja, pieczona dynia jest najlepsza w smaku, żadna gotowana się z nią nie równa. Ostatnio piekłam dynię co 2 dni, teraz muszę się z nią pożegnać przez studia 😉
Teraz pieczoną dynią zajadam się codziennie 🙂
W końcu wiem, jak upiec dynię 😀
Dynię uwielbiam 🙂 Pyszna jest i zdrowa 🙂
Uwiebiam dynię – zdecydowanie króluje w mojej kuchni od jakiegoś czasu pod różną postacią, również pieczoną 🙂 pozdrawiam
Uwielbiam pieczoną dynię!!!
Uwielbiamy pieczoną dynie a najbardziej gdy tak na końcach się mocno przypiecze jak frytki 😛
Ja jeszcze w tym sezonie nie piekłam dyni. Czas zacząć:)