Jak upiec dynię?

przez Malwina
Pieczenie dyni
Jak piec dynię?
Dzień dobry, 
Zanim wpadniemy w wir dyniowego szaleństwa, mam dla Was kolejny post w ramach cyklu Szkoła Gotowania. Tym razem będzie o tym, jak piec dynię. Pieczona dynia jest naprawdę pyszna, o wiele smaczniejsza, aniżeli ta gotowana w wodzie lub na parze. Z upieczonej dyni zazwyczaj przygotowuję puree. Później wykorzystuję je do zupy dyniowej, placków z dyni, naleśników dyniowychklopsików w sosie dyniowym i wielu innych potraw. Upieczoną dynię możecie z powodzeniem mrozić i wykorzystywać w kuchni poza sezonem. 

Dynia jaka temperatura

Jak piec dynię?



Składniki:

  • ulubiona dynia w ilości dowolnej

Pieczenie dyni – przepis:

Zaczynamy od obrania i oczyszczenia dyni. Jak to właściwie zrobić, przeczytasz we wpisie: Jak obrać dynię? Kolejno przystępujemy do krojenia dyni. Im mniejsze kawałki, tym szybciej dynia się upiecze. Dynię w zależności od jej wielkości, możecie pokroić w kostkę lub w plastry. Najlepiej o grubości około 3 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej dynię w jednej warstwie. Oczywiście dynię możecie dowolnie przyprawić. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pieczemy do miękkości. W zależności od grubości kawałków i użytej odmiany, zajmie to około 25-45 minut. To, czy dynia jest już upieczona, sprawdzamy przy pomocy czubka noża. Nóż powinien wbijać się w dynię bez najmniejszego oporu. Tak upieczoną dynię przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Można zmiksować ją na puree i zamrozić w porcjach.

Uwagi:

– jeśli macie w planach robienie puree, możecie darować sobie obieranie dyni, upiec ją ze skórką, a później oddzielić miąższ od skóry.


Co zrobić z pieczonej dyni?

Można wykorzystać ją do przygotowania puree dyniowego. To świetna baza do zup, placków, ciast itp. Kawałki upieczonej dyni można też dorzucić do gulaszu lub curry. Oczywiście dynię przed upieczeniem można dowolnie doprawić na słodko lub wytrawnie. Ja najchętniej zajadam ją doprawioną zatarem lub przyprawą cajun

W jakiej temperaturze piec dynie

Pieczona dynia przepis
Jak upiec dynię?

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Dorota 29/09/2017 - 1:21 pm

Pieczenie dyni jeszcze przede mną. Zwykle robię puree, więc jej nie obieram. Jeszcze nigdy nie dosmaczałam jej jakąkolwiek przyprawą. Muszę spróbować:)

Odpowiedz
Ervisha 29/09/2017 - 1:54 pm

Chyba czas upiec dynię 🙂

Odpowiedz
Ada J 29/09/2017 - 3:44 pm

Racja, pieczona dynia jest najlepsza w smaku, żadna gotowana się z nią nie równa. Ostatnio piekłam dynię co 2 dni, teraz muszę się z nią pożegnać przez studia 😉

Odpowiedz
Natalie 29/09/2017 - 3:48 pm

Teraz pieczoną dynią zajadam się codziennie 🙂

Odpowiedz
Chocolade 29/09/2017 - 6:40 pm

W końcu wiem, jak upiec dynię 😀

Odpowiedz
Anna S. 29/09/2017 - 7:33 pm

Dynię uwielbiam 🙂 Pyszna jest i zdrowa 🙂

Odpowiedz
green goodies 30/09/2017 - 6:33 pm

Uwiebiam dynię – zdecydowanie króluje w mojej kuchni od jakiegoś czasu pod różną postacią, również pieczoną 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Marta Langier 01/10/2017 - 6:30 pm

Uwielbiam pieczoną dynię!!!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 03/10/2017 - 8:50 pm

Uwielbiamy pieczoną dynie a najbardziej gdy tak na końcach się mocno przypiecze jak frytki 😛

Odpowiedz
Domowe Potrawy 11/10/2017 - 8:53 am

Ja jeszcze w tym sezonie nie piekłam dyni. Czas zacząć:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies