Make bento, not war! #109

przez Malwina

Lunchbox

 Dzień dobry!

Mamy piękną złotą jesień. Nie wiem, jak Was, ale mnie pogoda za oknem napawa optymizmem i przyjemnie nastraja do pracy. W lunchboxach jesiennie i sezonowo. Króluje przede wszystkim dynia, której wielkie banie ozdabiają nasze mieszkanie. Na wykorzystanie czeka jeszcze 7 pięknych okazów, m.in. odmiana muscat, makaronowa, piżmowa, biały dzik i popularna hokkaido. Możecie spodziewać się na blogu wysypu dyniowych przepisów. Obiecuję, że będzie niezwykle smacznie.

A tu suszone owoce, o których wspominałam Wam ostatnio. Od lewej: jabłka, banany, kiwi i gruszki. Są przepyszne i trzeba się mocno pilnować, by nie opróżnić słoika przy wizycie w kuchni. Mam w planach kilka domowych granoli (troszkę innych, bo na bazie ziaren, a nie płatków), więc takie owoce będą idealnym dodatkiem. Są zdrowe, pełne witamin, a przy okazji nie zawierają siarki, cukru i konserwantów, jak większość sklepowych suszonych owoców. 
Poniżej zestawy, które udało mi się uwiecznić na zdjęciach. Wszystkie niepodlinkowane przepisy znajdziecie już niedługo na blogu. 
Make bento, not war!

Racuchy i wszelkiej maści placuszki to fajny i smaczny pomysł na śniadanie w pracy lub szkole. Ja postawiłam na wersję dyniową, obłędnie pachnącą korzennymi przyprawami. Do pudełka dorzuciłam kilka orzechów włoskich, a racuchy po ostygnięciu oprószyłam cukrem pudrem.

Mocno jesienny zestaw składający się z sałatki z soczewicy i dyni (pamiętajcie roszponkę położyć na sałatce i wymieszać ją z resztą składników tuż przed jedzeniem) oraz pilawu z pieczonymi burakami i kozim serem. 

Jedno z moich ulubionych dań, czyli kasza gryczana z tofu i brokułem. Jest szybkie w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać nadmiar ugotowanej kaszy.

Ponownie słodka propozycja śniadaniowa z dynią. Tym razem przygotowałam jabłka w cieście dyniowym. Zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam zmielone na mąkę płatki owsiane. 
W pudełku propozycja dla dbających o linię, czyli makaron soba z marchewką i cukinią. Pyszny na zimno i bardzo sycący. Mnie taka porcja wystarcza zazwyczaj na dwa posiłki.  
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Anonimowy 02/11/2015 - 10:46 am

czy będzie przepis na makaron soba? 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/11/2015 - 11:03 am

Oczywiście, że będzie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2015 - 12:24 pm

ale super! to czekam 🙂

Odpowiedz
Kinga 03/11/2015 - 5:25 am

Smacznie 🙂

truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Odpowiedz
Magda C. 03/11/2015 - 7:56 am

Cudowne, smakowite lunch boxy, znowu 🙂

Odpowiedz
Alekto Calexis 04/11/2015 - 8:50 am

Makaron wygląda zachęcająco 🙂

Odpowiedz
Cake Caprice 04/11/2015 - 10:31 am

Czekam z niecierpliwością na przepis z makaronem soba!
Wygląda smakowicie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies