Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami |
Dziś propozycja dla osób dbających o linię, czyli piersi z kurczaka pieczone z dynią i ziołami. Danie lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Do tego robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć krótko mięso, a resztę zrobi już piekarnik. Do tak przygotowanego mięsa i warzyw najlepiej podać lekki sos na bazie jogurtu, np. tarator ze szpinakiem.
Do przygotowania tej potrawy wybrałam niezwykle smaczną dynię piżmową (butternut). Jeśli nie macie do niej dostępu, postawcie na dość popularną (i również bardzo smaczną) odmianę hokkaido.
Dynia piżmowa (butternut) |
PIERSI KURCZAKA PIECZONE Z DYNIĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- zielona czubrica
- pół niedużej dyni piżmowej (około 500 g – waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek)
- 1-2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
- sól morska lub himalajska w młynku
- kolorowy pieprz w młynku
- 2 łyżeczki oliwy (warto użyć domowej aromatyzowanej oliwy, np. z szałwią i czosnkiem)
Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną czubricą. Dynię kroimy w grubszą kostkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy ją świeżo zmieloną solą i kolorowym pieprzem. Posypujemy ostrą papryką w płatkach. Dokładamy kilka gałązek porwanego tymianku i polewamy oliwą. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Obraną cebulę i czosnek (w łupince) dokładamy do dyni.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z obu stron do zamknięcia włókien. Kurczaka układamy na dyni. Pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 200 stopni. Mięso wraz z dynią nakładamy na talerze i podajemy. Do potrawy warto podać lekki sos np. dip ze szpinakiem.
Inne przepisy na dania z dynią:
Zupa dyniowa z pulpetami |
Zupa z dynią i kurczakiem |
Curry z klopsikami i dynią |
Potrawa przed włożeniem do piekarnika |
Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami |
Czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
kocham dynię w każdej postaci!
Jak pysznie!
Lekki obiad w sam raz na weekend 🙂
robiłam już dwa razy – pycha! 🙂 podaję z kaszą pęczak lub z dzikim ryżem 🙂