Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami

przez Malwina
 Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami
Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami

Dziś propozycja dla osób dbających o linię, czyli piersi z kurczaka pieczone z dynią i ziołami. Danie lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Do tego robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć krótko mięso, a resztę zrobi już piekarnik. Do tak przygotowanego mięsa i warzyw najlepiej podać lekki sos na bazie jogurtu, np. tarator ze szpinakiem. 

Do przygotowania tej potrawy wybrałam niezwykle smaczną dynię piżmową (butternut). Jeśli nie macie do niej dostępu, postawcie na dość popularną (i również bardzo smaczną) odmianę hokkaido.

 Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami
Dynia piżmowa (butternut)

PIERSI KURCZAKA PIECZONE Z DYNIĄ 


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • zielona czubrica
  • pół niedużej dyni piżmowej (około 500 g – waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek)
  • 1-2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
  • sól morska lub himalajska w młynku
  • kolorowy pieprz w młynku
  • 2 łyżeczki oliwy (warto użyć domowej aromatyzowanej oliwy, np. z szałwią i czosnkiem)


Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną czubricą. Dynię kroimy w grubszą kostkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy ją świeżo zmieloną solą i kolorowym pieprzem. Posypujemy ostrą papryką w płatkach. Dokładamy kilka gałązek porwanego tymianku i polewamy oliwą. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Obraną cebulę i czosnek (w łupince) dokładamy do dyni. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z obu stron do zamknięcia włókien. Kurczaka układamy na dyni. Pieczemy przez około 25-30 minut w temp. 200 stopni. Mięso wraz z dynią nakładamy na talerze i podajemy. Do potrawy warto podać lekki sos np. dip ze szpinakiem.

Inne przepisy na dania z dynią:

Zupa dyniowa z pulpetami
Zupa dyniowa z pulpetami
 Zupa z dynią i kurczakiem
Zupa z dynią i kurczakiem
Curry z dynią i klopsikami
Curry z klopsikami i dynią
Kurczak z dynią
Potrawa przed włożeniem do piekarnika

Kurczak pieczony z dynią

Piersi z kurczaka z dynią

Filety z dynią

Filety drobiowe z dynią
Piersi kurczaka pieczone z dynią i ziołami

Czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Karmel-itka 12/11/2015 - 11:19 am

kocham dynię w każdej postaci!

Odpowiedz
Ala Z 12/11/2015 - 5:25 pm

Jak pysznie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 3:39 pm

Lekki obiad w sam raz na weekend 🙂

Odpowiedz
blueberry-novacky 12/02/2016 - 9:59 am

robiłam już dwa razy – pycha! 🙂 podaję z kaszą pęczak lub z dzikim ryżem 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies