Sałatka pasterska |
Rano podrzuciłam Wam przepis na przyprawę do grilla, teraz pora na sałatkę, którą możecie podać do grillowanego mięsa. To çoban salatası, czyli sałatka pasterska. Jest to jedna z najpopularniejszych sałatek tureckich. Bazą do jej przygotowania są pomidory, ogórki i papryka. Lekko pikantnego smaku nadaje jej posiekana w piórka cebula. Oczywiście nie mogło tu też zabraknąć tak często używanej w kuchni tureckiej natki pietruszki. Sałatkę paserską polewa się oliwą i sokiem z cytryny lub bardzo smaczną melasą z granatów. To idealna letnia przystawka. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Przepis na sałatkę pasterską przygotowałam w ramach akcji Warzywa Psiankowate i Turcja od kuchni.
SAŁATKA PASTERSKA
(TURCJA)
Składniki:
- 2 pomidory
- pół zielonego ogórka
- 1 papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej)
- pół niedużej cukrowej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny lub melasa z granatów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory, obranego ogórka i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwą, sokiem z cytryny lub melasą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Sałatkę pasterską podajemy od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 10 minut.
4 komentarze
Smacznie 🙂
Uwielbiam ją 🙂
Koniecznie do zrobienia …. koniecznie:)
Takie proste sałatki z sezonowych warzyw są najlepsze. Dziękuję za dodanie jej do akcji psiankowatej.