Domowa przyprawa do grilla |
Przed nami kolejny wakacyjny weekend. Jeśli i Wy macie w planach spędzić go grillując na świeżym powietrzu, to śpieszę do Was z przepisem na aromatyczną przyprawę do dań z grilla. To fajny dodatek do drobiu i wieprzowiny oraz niektórych warzyw. Każdy, kto chętnie wrzuca na ruszt karkówkę lub kaszankę powinien mieć ją w szafce. Tę drugą warto przygotować w papilotach z folii aluminiowej z dodatkiem cebuli oraz pieczarek. Wystarczy dodać do środka wg uznania domową przyprawę do grilla. Częstujcie się przepisem.
DOMOWA PRZYPRAWA DO GRILLA
Składniki:
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Pozostałe składniki łączymy ze sobą, dodajemy roztarte ziele angielskie, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w kuchennej szafce. Przyprawę wykorzystujemy do przyprawiania mięs na grilla. Dobrze komponuje się z drobiem, wieprzowiną, kaszanką. Można dodawać ją do mielonego mięsa. Domowa przyprawa do grilla to także fajny dodatek do niektórych warzyw, np. cebuli, pieczarek, papryki.
Wypróbuj także inne przepisy na domowe mieszanki przypraw:
Czas przygotowania: 5 minut.
2 komentarze
Domowa najzdrowsza 🙂
Bardzo fajny skład