Pilaw z dynią i jarmużem |
Nieskomplikowany, smaczny i przede wszystkim zdrowy – te trzy przymiotniki najlepiej opisują pilaw z dynią i jarmużem. Jego smak zależy w głównej mierze od użytego bulionu warzywnego, postawcie więc na esencjonalny domowy wywar. Do mojego pilawu dodałam pieczoną dynię hokkaido. Równie dobrze sprawdzi się także bardzo smaczna odmiana butternut, czyli dynia piżmowa. Jeśli nie przepadacie za jarmużem lub po prostu nie macie go aktualnie pod ręką, możecie pilaw wzbogacić o dodatek posiekanych listków szpinaku. Należy je dodać do pilawu razem z kawałkami dyni.
PILAW Z DYNIĄ I JARMUŻEM
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego (200 g), ja używam najczęściej ryżu jaśminowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g upieczonej dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę (waga po upieczeniu)
- pół papryczki chili
- 80 g mrożonego groszku
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 liść jarmużu
- 2 szklanki esencjonalnego domowego bulionu warzywnego
- sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek i pozbawione pestek chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, przesmażamy go przez minutę. Wlewamy bulion, dodajemy skórkę z cytryny, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. W trakcie gotowania nie mieszamy potrawy.
Gdy pilaw się gotuje, oddzielamy jarmuż od twardej łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy jarmuż i groszek, gotujemy przez około 1-2 minuty. Odcedzamy na sicie i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą.
Gdy ryż wchłonie cały płyn, sprawdzamy, czy jest wystarczająco napęczniały. Jeśli tak nie jest, dolewamy jeszcze odrobinę wody na patelnię, przykrywamy i gotujemy kilka minut do wchłonięcia. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy do ryżu natkę, upieczoną dynię, jarmuż, groszek, sok z cytryny, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 5 minut. Pilaw z dynią mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na talerze i podajemy.
Wypróbuj inne przepisy na pilaw:
Pilaw z burakami i serem |
Pilaw z groszkiem i marchewką |
Pilaw z kurczakiem i morelami |
Pilaw z dynią i jarmużem |
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
bardzo fajne, jesienne danie 🙂
Mniam! Bardzo lubię pilawy, to fajna forma spożywania warzyw jesienią i zimą. Robiłam już różne wersje, ale takiej jeszcze nie. Będę musiała spróbować takiego zestawienia 🙂
Pyszne, jesienne danie i ta patelenka 🙂
jutro mam coś podobnego na obiad, ale z kaszą jaglaną 🙂
Kolorowo, zdrowo i pysznie 🙂