Korniszony z chili

przez Malwina
Ogórki konserwowe z chili na zime
Korniszony z chili 
W miniony weekend udało nam się zakupić na targu malutkie ogórki. Od razu wiedziałam, że przygotujemy je w wersji pikantnej z chili. Uwielbiam takie korniszony jako dodatek do kanapek i od czasu do czasu zdarza mi się kupować je w sklepie. Do każdego słoiczka dorzuciłam całą papryczkę czereśniową. Oczywiście ilość chili i rodzaj użytej odmiany dostosujcie do własnych preferencji. Ja ostateczny efekt będę mogła ocenić dopiero za około miesiącu, gdy ogórki przejdą smakiem dodatków. 

Korniszony na zimę

KORNISZONY Z CHILI


Składniki (na około 8-9 słoików po 330 ml):

  • 1-1,5 kg malutkich ogórków gruntowych
  • 7 ząbków czosnku (lub mniej, ilość wg preferencji)
  • 7 małych papryczek czereśniowych (cherry chili), ew. inne odmiany*
  • nasiona gorczycy, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy w ziarnach
  • zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Ja umieszczam je w misce, zalewam zimną wodą i zostawiam na 15 minut. Później dokładnie płuczę pod strumieniem zimnej wody. Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Do każdego wsypujemy 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, kawałek listka laurowego, 1 ziele angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu. Dokładamy chili (ja papryczki przekroiłam na pół) oraz czosnek. W słoikach układamy ogórki. Należy ułożyć je dość ciasno, jednocześnie uważając, aby ich nie uszkodzić. Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia (cukier i sól muszą się wcześniej rozpuścić) i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy tylko do zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, stawiamy na ręczniku kuchennym do góry dnem i przykrywamy drugim ręcznikiem. Pozostawiamy je tak do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do spiżarki. Korniszony z chili są dobre po około miesiącu.

Uwagi:

– ilość chili i czosnku dostosujcie do własnych preferencji. Możecie dorzucić do słoika kawałek świeżego chili, malutką papryczkę czereśniową, chili suszone lub nawet chili w proszku.

Wypróbuj koniecznie mój ulubiony przepis na ogórki konserwowe:

Ogórki konserwowe sprawdzony przepis
Ogórki konserwowe

Papryka czereśniowa (cherry chili)

Pikantne korniszony
Korniszony z chili 

Czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze
2

Podobne posty:

4 komentarze

Big fairy 15/09/2015 - 3:59 pm

Kiedyś zdarzyło mi się kupić takie korniszony, ale własne na pewno o niebo lepsze. Nigdy nie słyszałam o takim typie chili, kolor przepiękny, faktycznie kojarzy się z czereśniami. Czy takie ukiszone chili też do czegoś można użyć czy to raczej do wyrzucenia?…

Odpowiedz
Malwina 16/09/2015 - 5:38 pm

Konserwowe chili po pozbawieniu pestek i posiekaniu można wykorzystywać jako dodatek do sosów, marynat itp.

Odpowiedz
Agata 05/09/2019 - 7:38 pm

Czy jeśli nie uda mi się zakupić tak małych ogórków mogę większe pokroić na cztery wzdłuż lub w poprzek na „pniaczki”?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2019 - 8:09 pm

Możesz, ale w takiej formie zaczną z czasem mięknąć i nie będą takie chrupiące.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies