Sałatka makaronowa z pieczoną papryką

przez Malwina
 Sałatka z papryki i makaronu
Sałatka makaronowa z pieczoną papryką
Sałatka z makaronu i pieczonej papryki to ostatnio jedna z ulubionych sałatek Połówka. Niby tylko kilka składników, a efekt końcowy niezwykle smaczny. Połączenie pieczonej słodkiej papryki i słonego sera feta jest niezwykle udane i to właśnie tym dwóm składnikom ta sałatka zawdzięcza tak fajny smak. Jeśli chodzi o oliwki, to wybierzcie te, które lubicie najbardziej. Ja dorzuciłam do niej nadziewane oliwki z papryką, ponieważ były to jedyne oliwki bez pestek, które akurat miałam w domu. Ta sałatka fajnie sprawdzi się jako posiłek w pracy, więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej. Koniecznie zajrzyjcie do Martynosi i zobaczcie, co smacznego wyczarowała z makaronu i papryki.

 Sałatka z papryką i makaronem
SAŁATKA MAKARONOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200 g makaronu 
  • 2 czerwone papryki, wcześniej upieczone i obrane ze skórki
  • kilka oliwek 
  • 80 g sera feta
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą. Paprykę kroimy w paseczki, ser w kostkę. Makaron umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, oregano, oliwki, paprykę, ser. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie podajemy. Sałatkę z makaronu i papryki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. 
 Sałatka z papryki i makaronu, sałatka do pracy

 Sałatka z papryki i makaronu
Sałatka makaronowa z pieczoną papryką

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga 14/09/2015 - 5:55 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Lukas Palkovski 14/09/2015 - 6:15 pm

Bardzo, bardzo, bardzo piękne fotki 🙂 Przepis też superowy 😉

Odpowiedz
Magda C. 14/09/2015 - 6:28 pm

Pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2015 - 11:40 am

Robię podobnie, tzn. piekę w piekarniku mix warzyw (paprykę, kalarepkę, marchew, bakłażana, cukinię, cebulę…) i to stanowi podstawę sałatki na zimno, np. z bulgurem lub kuskusem albo też mieszam to z kaszą jaglaną lub gryczaną, dodaję trochę sosu z warzyw lub pomidorów i mam pyszne danie wege na mały obiad w pracy na ciepło (mamy mikrofalę).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies