Sałatka makaronowa z pieczoną papryką |
Sałatka z makaronu i pieczonej papryki to ostatnio jedna z ulubionych sałatek Połówka. Niby tylko kilka składników, a efekt końcowy niezwykle smaczny. Połączenie pieczonej słodkiej papryki i słonego sera feta jest niezwykle udane i to właśnie tym dwóm składnikom ta sałatka zawdzięcza tak fajny smak. Jeśli chodzi o oliwki, to wybierzcie te, które lubicie najbardziej. Ja dorzuciłam do niej nadziewane oliwki z papryką, ponieważ były to jedyne oliwki bez pestek, które akurat miałam w domu. Ta sałatka fajnie sprawdzi się jako posiłek w pracy, więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej. Koniecznie zajrzyjcie do Martynosi i zobaczcie, co smacznego wyczarowała z makaronu i papryki.
SAŁATKA MAKARONOWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
Składniki (na 2-3 porcje):
- 200 g makaronu
- 2 czerwone papryki, wcześniej upieczone i obrane ze skórki
- kilka oliwek
- 80 g sera feta
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą. Paprykę kroimy w paseczki, ser w kostkę. Makaron umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, oregano, oliwki, paprykę, ser. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie podajemy. Sałatkę z makaronu i papryki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Sałatka makaronowa z pieczoną papryką |
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
Wygląda smacznie 🙂
Bardzo, bardzo, bardzo piękne fotki 🙂 Przepis też superowy 😉
Pyszna sałatka 🙂
Robię podobnie, tzn. piekę w piekarniku mix warzyw (paprykę, kalarepkę, marchew, bakłażana, cukinię, cebulę…) i to stanowi podstawę sałatki na zimno, np. z bulgurem lub kuskusem albo też mieszam to z kaszą jaglaną lub gryczaną, dodaję trochę sosu z warzyw lub pomidorów i mam pyszne danie wege na mały obiad w pracy na ciepło (mamy mikrofalę).