Nie ma nic lepszego w upalny dzień, aniżeli chłodnik. Było już hiszpańskie gazpacho, chłodnik z botwiny a teraz przyszła kolej na chłodnik z ogórków. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a także niedrogi. Pamiętajcie tylko o tym, aby dobrze go schłodzić przed podaniem.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400 ml jogurtu naturalnego
- przefiltrowana woda
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
Ogórki obieramy (jeśli mają duże nasiona, pozbywamy się ich), trzemy na tarce na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Do jogurtu dodajemy ogórki, czosnek, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik nie może być gęstym sosem, dlatego należy go rozcieńczyć niewielką ilością przefiltrowanej wody. Dodawajcie stopniowo po 1 łyżce wody do otrzymania preferowanej gęstości. Pamiętajcie też o tym, by chłodnik nie był zbyt rzadki (dodatkowo po pobycie w lodówce lekko się rozrzedzi, ponieważ ogórki puszczą sok). Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć kefiru lub maślanki. Przed podaniem możecie dodatkowo pokropić chłodnik z ogórków oliwą.
Polecam Ci również inne przepisy na chłodniki:
Chłodnik z awokado |
Chłodnik z botwinki |
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
18 komentarzy
Czy to smakuje jak mizeria?
mam nadzieję, że nie, bo nie znoszę mizerii a ile można jeść chłodnik z botwinki…
Bardziej w smaku podobny jest do greckiego tzatziki z większą ilością ziół. Wypróbuj w takim razie gazpacho, jest przepyszne.
Doskonały na te upały 😉
Faktycznie bardzo prosty przepis, może się skuszę 🙂
uwielbiam chłodnik, muszę wypróbować Twój przepis 🙂
robię go! już jutro, koniecznie 🙂 mam nadzieje. ;p
nigdy nie jadłam żadnego chłodnika,ale może powinnam w końcu spróbować. zwłaszcza przy tych upałach! 🙂
Na upały jak znalazł …
Jeden z moich ulubionych chłodników! Idealny w upale 🙂
właśnie go zrobiłam i zasiadam go uczty
Skorzystałem z tego przepisu i jest on wspaniały. Chłodnik wyszedł mi przepyszny.http://mientowakuchnia.blox.pl/2014/07/Chlodnik-z-ogorkow.html
Nie wiem, może to ja jestem żarłokiem, ale zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwa talerze. 😉
Tak czy owak – pycha. 🙂
Jest pysznie. Na te upały doskonały!
Fajny, tylko dlaczego nie można zaznaczyć tekstu Pozdrawiam TT
Jeśli chcesz sobie wydrukować przepis, to do tego służy przycisk "print". Blokada zaznaczenia jest po to, by utrudnić rozpowszechnianie przepisów w sieci bez mojej zgody.
Bardzo dobrze robisz ,że nie chcesz udostępniać przepisów.Nie warto być życzliwym.
Trzeba tylko o sobie myśleć a wszystkich mieć gdzieś.
Tak trzymaj ! Jestem z Tobą !
Prof. Smrodek
Przepisy udostępniam, owszem, ale na swojej stronie. Nie wyrażam zgody na łamanie moich praw autorskich i kopiowanie wpisów. Jeśli przez to jestem wg Ciebie nieżyczliwa, to jakoś będę musiała z tym faktem dalej żyć 😉 Dziś wyjątkowe upały, dlatego tym bardziej polecam ten chłodnik. Ot, dla ochłody ciała i umysłu.
Dla wyrazu warto dodać startą rzodkiewkę i/lub łyżeczkę chrzanu.