Chłodnik z ogórków

przez Malwina
Chłodnik z ogórków przepis

Nie ma nic lepszego w upalny dzień, aniżeli chłodnik. Było już hiszpańskie gazpacho, chłodnik z botwiny a teraz przyszła kolej na chłodnik z ogórków. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a także niedrogi. Pamiętajcie tylko o tym, aby dobrze go schłodzić przed podaniem.

Chłodnik z ogórków

CHŁODNIK OGÓRKOWY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • przefiltrowana woda
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
Ogórki obieramy (jeśli mają duże nasiona, pozbywamy się ich), trzemy na tarce na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Do jogurtu dodajemy ogórki, czosnek, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik nie może być gęstym sosem, dlatego należy go rozcieńczyć niewielką ilością przefiltrowanej wody. Dodawajcie stopniowo po 1 łyżce wody do otrzymania preferowanej gęstości. Pamiętajcie też o tym, by chłodnik nie był zbyt rzadki (dodatkowo po pobycie w lodówce lekko się rozrzedzi, ponieważ ogórki puszczą sok). Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć kefiru lub maślanki. Przed podaniem możecie dodatkowo pokropić chłodnik z ogórków oliwą.

Polecam Ci również inne przepisy na chłodniki:

 Zielony chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado
 Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Sara K 08/08/2013 - 7:34 am

Czy to smakuje jak mizeria?
mam nadzieję, że nie, bo nie znoszę mizerii a ile można jeść chłodnik z botwinki…

Odpowiedz
Malwina 08/08/2013 - 7:50 am

Bardziej w smaku podobny jest do greckiego tzatziki z większą ilością ziół. Wypróbuj w takim razie gazpacho, jest przepyszne.

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 08/08/2013 - 7:36 am

Doskonały na te upały 😉

Odpowiedz
JestSmak 08/08/2013 - 9:04 am

Faktycznie bardzo prosty przepis, może się skuszę 🙂

Odpowiedz
Yourii 08/08/2013 - 10:57 am

uwielbiam chłodnik, muszę wypróbować Twój przepis 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 08/08/2013 - 12:06 pm

robię go! już jutro, koniecznie 🙂 mam nadzieje. ;p

Odpowiedz
Jey 08/08/2013 - 12:51 pm

nigdy nie jadłam żadnego chłodnika,ale może powinnam w końcu spróbować. zwłaszcza przy tych upałach! 🙂

Odpowiedz
anytsujx 08/08/2013 - 1:44 pm

Na upały jak znalazł …

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/08/2013 - 6:52 am

Jeden z moich ulubionych chłodników! Idealny w upale 🙂

Odpowiedz
Dinkash 11/08/2013 - 3:23 pm

właśnie go zrobiłam i zasiadam go uczty

Odpowiedz
Miętowa Kuchnia 26/07/2014 - 6:55 pm

Skorzystałem z tego przepisu i jest on wspaniały. Chłodnik wyszedł mi przepyszny.http://mientowakuchnia.blox.pl/2014/07/Chlodnik-z-ogorkow.html

Odpowiedz
Atsumiko 11/06/2015 - 1:35 pm

Nie wiem, może to ja jestem żarłokiem, ale zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwa talerze. 😉
Tak czy owak – pycha. 🙂

Odpowiedz
Ola K 11/08/2015 - 11:57 am

Jest pysznie. Na te upały doskonały!

Odpowiedz
Anonimowy 14/08/2015 - 10:32 am

Fajny, tylko dlaczego nie można zaznaczyć tekstu Pozdrawiam TT

Odpowiedz
Malwina 14/08/2015 - 10:40 am

Jeśli chcesz sobie wydrukować przepis, to do tego służy przycisk "print". Blokada zaznaczenia jest po to, by utrudnić rozpowszechnianie przepisów w sieci bez mojej zgody.

Odpowiedz
Anonimowy 24/06/2016 - 4:17 pm

Bardzo dobrze robisz ,że nie chcesz udostępniać przepisów.Nie warto być życzliwym.
Trzeba tylko o sobie myśleć a wszystkich mieć gdzieś.
Tak trzymaj ! Jestem z Tobą !
Prof. Smrodek

Odpowiedz
Malwina 24/06/2016 - 4:29 pm

Przepisy udostępniam, owszem, ale na swojej stronie. Nie wyrażam zgody na łamanie moich praw autorskich i kopiowanie wpisów. Jeśli przez to jestem wg Ciebie nieżyczliwa, to jakoś będę musiała z tym faktem dalej żyć 😉 Dziś wyjątkowe upały, dlatego tym bardziej polecam ten chłodnik. Ot, dla ochłody ciała i umysłu.

Odpowiedz
Anonimowy 10/07/2017 - 7:41 am

Dla wyrazu warto dodać startą rzodkiewkę i/lub łyżeczkę chrzanu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies