Chleb na mące żytniej 2000

przez Malwina

Dzień dobry,

Samodzielny wypiek chleba wciąga i potrafi uzależnić. Moje pierwsze bochenki piekłam już niespełna 11 lat temu i z ogromną przyjemnością wracam do domowej piekarni. Zaczynamy od chleba w 100% na mące żytniej 2000, bo akurat taką miałam w kuchennej szafce. Wilgotny miąższ, chrupiąca skórka – ten chleb z pewnością zasługuje na uwagę i warto go odtworzyć we własnej kuchni.

Ciasto na ten bochenek należy wyrobić mechanicznie, niestety nie sprawdzi się tu ręczne mieszanie, poniewż masa jest bardzo klejąca. Ale bez obaw, taka ma właśnie być, to dzięki odpowiednim proporcjom między mąką a wodą uzyskamy wilgotny miąższ. U nas ten chleb przez 3 dni był w dalszym ciągu świeży (przechowujemy pieczywo w lnianym worku).

Koniecznie dajcie znać, gdy wypróbujecie przepis. Oczywiście, jak zawsze, w razie wszelkich problemów służę pomocą 🙂

Chleb na mące żytniej 2000

Cały bochenek ma 1786 kcal (40 B, 375 W, 41 T)

Składniki (na keksówkę 22 cm na 10 cm):

  • 500 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy o neutralnym smaku
  • Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, otręby do wysypania
  • Płatki owsiane do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misie robota wielofunkcyjnego umieszczamy mąkę, sól, drożdże, cukier, wodę i olej. Wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto będzie mocno klejące. Niestety nie nadaje się ono do wyrabiania ręcznego. Ważne, by dobrze wyrobić ciasto.
  2. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno i boki). Można oczywiście wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto przy pomocy łyżki i wyrównujemy je dłonią zwilżoną zimną wodą. Wierzch posypujemy płatkami, lekko je dociskamy. Keksówkę zawijamy w czysty kuchenny ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 1,5-2 godziny. W sezonie zimowym stawiam foremkę przy kaloryferze. Ciasto powinno podwoić swoją objętość i wypełnić foremkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (grzałka góra-dół), wkładamy chleb i pieczemy przez około 45-50 minut lub dłużej, aż skórka będzie chrupiąca. Po 45 minutach zazwyczaj wyjmuję chleb żytni z piekarnika, ostrożnie wyciągam go z formy i sprawdzam, czy spód jest dopieczony (po postukaniu w spód chleba powinniśmy słyszeć głuchy dźwięk). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco przypieczony, wkładam go z powrotem do piekarnika (bez keksówki, spodem do góry i dopiekam kilka minut).
  4. Chleb żytni studzimy na metalowej kratce, kroimy po całkowitym ostudzeniu.

Chleb żytni przechowywanie: Chleb przechowuję w zamkniętym lnianym worku w temperaturze pokojowej.

Czy mogę przygotować chleb na świeżych drożdżach?

Jasne, użyj 25 g świeżych drożdży, pamiętaj jednak, że najpierw należy zrobić zaczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody (z tych z 400 ml z przepisu) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kolejno wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy. Pamiętaj proszę o tym, by pozostałą wodę podgrzać, bo przez te 15 minut napewno ostygnie.

Nie mam płatków owsianych, co dać zamiast nich?

Wierzch możesz pozostawić bez dodatków lub wg uznania posypać ulubionymi ziarnami. Lubię używać maku, sezamu, czarnuszki, siemienia, słonecznika, pestek dyni. Stwórz własną kombinację.

3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

JustInka 05/01/2021 - 6:42 am

Wspaniale! Już wiem czym pachnieć będzie jutro mój dom. Szukałam takiego prostego przepisu. Dziękuję ❤️

Odpowiedz
Agata 05/01/2021 - 8:06 am

Czy jest możliwość jednak wyrobienia chleba ręcznie?

Odpowiedz
Malwina 05/01/2021 - 9:27 am

Niestety nie. Ciasto przyklei Ci się do dłoni i tyle będzie z wyrabiania. Tu nie można dodawać dodatkowej mąki przy podsypywaniu, bo chlebek wyjdzie twardy i suchy plus będzie się kruszyć po upieczeniu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies