Dzień dobry,
Samodzielny wypiek chleba wciąga i potrafi uzależnić. Moje pierwsze bochenki piekłam już niespełna 11 lat temu i z ogromną przyjemnością wracam do domowej piekarni. Zaczynamy od chleba w 100% na mące żytniej 2000, bo akurat taką miałam w kuchennej szafce. Wilgotny miąższ, chrupiąca skórka – ten chleb z pewnością zasługuje na uwagę i warto go odtworzyć we własnej kuchni.
Ciasto na ten bochenek należy wyrobić mechanicznie, niestety nie sprawdzi się tu ręczne mieszanie, poniewż masa jest bardzo klejąca. Ale bez obaw, taka ma właśnie być, to dzięki odpowiednim proporcjom między mąką a wodą uzyskamy wilgotny miąższ. U nas ten chleb przez 3 dni był w dalszym ciągu świeży (przechowujemy pieczywo w lnianym worku).
Koniecznie dajcie znać, gdy wypróbujecie przepis. Oczywiście, jak zawsze, w razie wszelkich problemów służę pomocą 🙂
Chleb na mące żytniej 2000
Cały bochenek ma 1786 kcal (40 B, 375 W, 41 T)
Składniki (na keksówkę 22 cm na 10 cm):
- 500 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy o neutralnym smaku
- Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, otręby do wysypania
- Płatki owsiane do posypania
Sposób przygotowania:
- W misie robota wielofunkcyjnego umieszczamy mąkę, sól, drożdże, cukier, wodę i olej. Wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto będzie mocno klejące. Niestety nie nadaje się ono do wyrabiania ręcznego. Ważne, by dobrze wyrobić ciasto.
- Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno i boki). Można oczywiście wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto przy pomocy łyżki i wyrównujemy je dłonią zwilżoną zimną wodą. Wierzch posypujemy płatkami, lekko je dociskamy. Keksówkę zawijamy w czysty kuchenny ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 1,5-2 godziny. W sezonie zimowym stawiam foremkę przy kaloryferze. Ciasto powinno podwoić swoją objętość i wypełnić foremkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (grzałka góra-dół), wkładamy chleb i pieczemy przez około 45-50 minut lub dłużej, aż skórka będzie chrupiąca. Po 45 minutach zazwyczaj wyjmuję chleb żytni z piekarnika, ostrożnie wyciągam go z formy i sprawdzam, czy spód jest dopieczony (po postukaniu w spód chleba powinniśmy słyszeć głuchy dźwięk). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco przypieczony, wkładam go z powrotem do piekarnika (bez keksówki, spodem do góry i dopiekam kilka minut).
- Chleb żytni studzimy na metalowej kratce, kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Chleb żytni przechowywanie: Chleb przechowuję w zamkniętym lnianym worku w temperaturze pokojowej.
Czy mogę przygotować chleb na świeżych drożdżach?
Jasne, użyj 25 g świeżych drożdży, pamiętaj jednak, że najpierw należy zrobić zaczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody (z tych z 400 ml z przepisu) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kolejno wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy. Pamiętaj proszę o tym, by pozostałą wodę podgrzać, bo przez te 15 minut napewno ostygnie.
Nie mam płatków owsianych, co dać zamiast nich?
Wierzch możesz pozostawić bez dodatków lub wg uznania posypać ulubionymi ziarnami. Lubię używać maku, sezamu, czarnuszki, siemienia, słonecznika, pestek dyni. Stwórz własną kombinację.
52 komentarze
Wspaniale! Już wiem czym pachnieć będzie jutro mój dom. Szukałam takiego prostego przepisu. Dziękuję ❤️
Czy jest możliwość jednak wyrobienia chleba ręcznie?
Niestety nie. Ciasto przyklei Ci się do dłoni i tyle będzie z wyrabiania. Tu nie można dodawać dodatkowej mąki przy podsypywaniu, bo chlebek wyjdzie twardy i suchy plus będzie się kruszyć po upieczeniu.
Czy taki chleb można zrobić na zakwasie? Jeśli tak, to jak zmodyfikować przepis?
Robiłam z pełnoziarnistej żytniej(na 0,5kg mąki 0,5 litra wody.Wyrabiałam a raczej wymieszałam łyżką.Dokładnie ,do połączenia wszystkiego.Wyszedł pyszny
Wymieszaj łyżka aż składniki się połączą,nie trzeba wyrabiac
Zapadł mi się przy pieczeniu…
Ale zapadł się całkowicie i w środku jest dziura i zakalec, czy po prostu nie ma idealnego wierzchu i jest wklęsły, ale w środku ok?
Zapadł się i jest zakalec, ścianki boczne są ok ale cały środek opadł
Nigdy mi się nie zdarzyło, ale słyszałam, że żytniaki lubią się zapadać. To, co przychodzi mi do głowy:
1. Ciasto było wyrabiane zbyt długo. Ono powinno się w sumie połączyć, wymieszać.
2. Przerosło
3. Otwarte okno lub często otwierany piekarnik w trakcie pieczenia.
A jakiej firmy mąki użyłeś, tak z ciekawości?
No to chyba przerosło, bo kiedy wkładałem do piekarnika nie było już napięte… A mąki użyłem 2, najpierw złote pola z biedry, za drugim razem z Kauflanda, ich marki, za drugim razem opadł mniej ale nadal nie nadawało się do jedzenia
To ten też był z tej mąki z Kauflanda. On w trakcie wyrastania robi się wypukły, a podczas pieczenia lekko opada. U mnie zazwyczaj robi się płaski jak na zdjęciu. Nie wiem, czy to przypadkiem nie jest jednak kwestia wyrabiania. Jak długo wyrabiasz w maszynie? Przychodzi mi do głowy jeszcze kwestia drożdży. Były suche czy świeże?
Dokładnie nie wiem ile się wyrabiało ale do połączenia składników, kilka minut. Drożdży używam zawsze świeżych i robię zaczyn
I dałeś około 20 g świeżych czy więcej? Bo tak by wychodziło z przelicznika. Może spróbuj kolejnym razem na drożdżach instant. Dla mnie są bezawaryjne. Przyznaję, że o ile lata temu używałam tylko świeżych, to obecnie przerzuciłam się na suszone drożdże. O wiele wygodniej. Kupuję w kuchniach świata 500 g opakowanie za około 25 zł. Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku Weck w lodówce i nawet po 6–8 miesiącach działają bez zarzutu.
Czy chleb mogę upiec w naczyniu żaroodpornym?
Ten przepis nie sprawdzi się do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Proszę skorzystać z klasycznej keksówki.
Dzień dobry,
Czy można wyrobić ciasto w maszynie do chleba?
Nie mam robota kuchennego
Dziękuję
Myślę, że tak.
Jak mocno ciepła ma być woda?
Około 35 stopni.
Dziękuję
Dobry wieczór. Proszę o pomoc. Czy można wymieszać ciasto na chleb w robocie kuchennym? Nie mam takiego wielofunkcyjnego, a zależy mi na wypiekiu tego chlebka.
Mam też mąkę żytnią pełnoziarnistą (taką popularną z Lidla). Typ nie jest określony. Czy ona będzie odpowiednia? Pozdrawiam
Tak, hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy tylko do połączenia składników. Można użyć żytniej pełnoziarnistej. Jednak skoro nie piekła Pani nigdy chleba, polecałabym zacząć od czegoś prostszego. Chleby żytnie wymagają troszkę doświadczenia.
Dobry wieczór. Proszę o pomoc. Czy chlebek można wymieszać za pomocą robota kuchennego? Nie mam wielofunkcyjnego.
Zrobiłem pierwszy raz bo wcześniej mi dwa razy wyszedł zakalec z dziura w środku nie do zjedzenia teraz jest super
Mogę dodać zdjęcie tylko nie ma jak
Proszę wysłać na [email protected] Dziękuję!
Proszę o pomoc, nigdy nie piekłam chleba. Mam mąkę żytnią pełnoziarnistą (taką popularną z Lidla). Chciałabym bardzo upiec taki chlebek. Czy mogę takiej użyć?
Dodatkowo czy jest możliwość wymieszania chleba w normalnym robocie kuchennym? Nie posiadam takiego wielofunkcyjnego. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Chlebek wyszedł przepyszny, piekłam z mąki typ 1850 z Biedronki.
Piekłam wczoraj i dziś jedliśmy go na śniadanie. Bardzo smaczny i treściwy. Użyłam maki z melvitu.
Wymieszałam ręką:) no nie dosłownie, użyłam rękawiczki jednorazowej i szybko wymieszałam do połączenia składników. Wyszedł dobry. Może mam po prostu szczęście:)
Rękawiczka to super pomysł 🙂
Piekę właśnie 3. raz. Oba poprzednie zapadły się. Teraz widzę, że przed chwilą zaokrąglona sciereczka przykrywająca opadła nieco… Choć stoi dopiero 49 minut….
Obstawiam, że masz za małą keksówkę. Jakie ma wymiary mierzone u spodu formy?
Czy ciasto można wyrobić malakserem ?
Witam, a czy można taki chleb zrobić z mąką pszenną typ 2000? Albo wymieszać żytnią i pszenną?
Proszę skorzystać z tego przepisu: https://filozofiasmaku.pl/2022/05/11/chleb-pszenno-zytni/
czy można go upiec w maszynie do chleba?
Niestety nie pomogę, nie używałam nigdy takiego sprzętu. Może ktoś z czytelników doradzi?
W maszynie do chleba, chyba nie bardzo, moja nie daje rady wymieszać, bo ciasto jest za bardzo kleiste.
Niestety po ładnym wyrośnięciu opadł do cna 🙁
„1. Ciasto było wyrabiane zbyt długo. Ono powinno się w sumie połączyć, wymieszać.
2. Przerosło
3. Otwarte okno lub często otwierany piekarnik w trakcie pieczenia.” – żadne z poniższych nie miało miejsca …
Przed włożeniem do piekarnika czy już w trakcie pieczenia?
Cieszyłam się, że pięknie wyrosl ale podczas pieczenia środek caly sie zapadl 🙁 myślę, że za długo wyrabiany – dopiero po wyrobieniu przeczytałam o ‚tylko do wymieszania’. Ogólnie mieszał się z kilka minut w KitchenAidzie. No nic kolejna próba w najbliższych dniach.
Niestety ciężkie chleby nie lubią długiego wyrabiania. Problemem może być również zbyt mała foremka (zawsze lepiej użyć troszkę większej, aniżeli za małej).
Cześć, u mnie drożdże suche, ladnie urósł, wyglądał dobrze, po rozkrojeniu zakalec 🙁
Co mogło pójść źle?
Za krótko był pieczony. Proszę pamiętać, że każdy piekarnik jest inny (wiele też zależy od samej mąki i stopnia jej przemielenia). Z mojego doświadczenia stopień wypieczenia najłatwiej sprawdzić ostrożnie wyciągając chleb z foremki na ściereczkę i sprawdzając dno. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk gdy pukamy palcem w jego dno. Jeśli tak nie jest, wystarczy dopiec go już bez foremki w piekarniku (można go położyć do góry dnem). Skórka wypieczonego chleba powinna być chrupiąca i zwarta.
Właśnie tak było w tym przypadku, więc odwróciłam i piekłam jeszcze bez foremki, w takim razie dłużej powinien się piec bez foremki?
Tak, trzeba będzie piec dłużej. Proszę pamiętać, że każdy piekarnik jest inny. Może być też tak, że blaszka z chlebem jest włożona na zbyt niski poziom w piekarniku.
Potem już zaczął wydawać „głuchy” dźwięk, więc uznałam że jest gotowy.
Taka uwaga – chleb na żytniej 2000 jest dość ciężki. Troszkę gliniasty. Zawsze trzeba dać mu po upieczeniu odpocząć na kratce i całkowicie ostygnąć przed krojeniem.
Najlepsze są mąki 100% polskie (nie z supermarketów, bez konserwantów, ulepszaczy domieszek z ukraińskich ziaren) – do znalezienia na Allegro z lokalnych polskich gospodarstw. Trzeba troszkę poszukać. Od razu można kupić np. worek 5kg. Jakość chlebków znacznie lepsza.
Polskie i lokalnie zakupione od rolnika – najlepsze 🙂 Dodam od siebie tylko uwagę, że mogą różnić się stopniem przemielenia, przez co czasem trzeba pokombinować z proporcjami mąka–płyn.