Zalewajka z tłuczonymi ziemniakami i tofu

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na jedną z moich ulubionych zup. To zalewajka z dużą ilością grzybów, tłuczonymi ziemniakami, smażoną cebulą i skwarkami z tofu. Jest pyszna, wyrazista w smaku i sycąca.

Przygotowałam ją z dodatkiem kurek i brązowych pieczarek, ale równie dobrze (jak nie lepiej) w sezonie sprawdzą się inne leśne grzyby, np. podgrzybki lub gąski. Zupę możecie na sam koniec dodatkowo zabielić i posypać posiekaną natką pietruszki.

Wegańska zalewajka z tłuczonymi ziemniakami z tofu

Drukuj
Porcje: 4 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Zupa:

  • 1 większa biała cebula (120 g)
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 150 g brązowych pieczarek, podgrzybków lub boczniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250–300 g zakwasu na żurek (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Tłuczone ziemniaki z tofu i cebulą:

  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duża cebula (120 g)
  • 180 g zwartego wędzonego tofu (jak to z Kaufland)
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku (wg preferencji słodka lub ostra, ewentualnie pół na pół)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 3 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

ZUPA:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Grzyby kroimy w plasterki. Mniejsze okazy pozostawiamy w całości. 
  2.  W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy wywar. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.  
  3. Do zalewajki dodajemy roztarty w palcach majeranek. Zakwas na żur dokładnie mieszamy (najlepiej potrząsnąć kilka razy zakręconą butelką, aż mąka i woda dobrze się wymieszają) i wlewamy do zupy, zagotowujemy i gotujemy zalewajkę jeszcze przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Zupę doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak zalewajki można przełamać odrobiną cukru lub erytrolu. 
  4. Zalewajkę nalewamy na talerze i podajemy z gorącymi tłuczonymi ziemniakami z cebulą i tofu. Można ją dodatkowo posypać posiekaną świeżą nacią pietruszki. Zupa jest smaczniejsza kolejnego dnia.

TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z TOFU:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem. 
  2. Cebulę kroimy w piórka, tofu w dość drobną kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju, wrzucamy cebulę, dodajemy szczyptę soli. Smażymy 10–15 minut, aż będzie miękka. Uważamy, aby jej nie przypalić. 
  4. Cebulę zdejmujemy na talerz, na patelnię wlewamy pozostałą łyżeczkę oleju, dodajemy tofu. Smażymy 5 minut, wsypujemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Na koniec wlewamy sos sojowy, mieszamy i odparowujemy. Tofu powinno być chrupiące i mocno zrumienione. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 286 kcal (14 B, 30 W, 12 T)

 

Przechowywanie: Zupę przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do 3 dni. Tofu z ziemniakami należy przechowywać osobno. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies