Ostatnio cotygodniowym elementem naszych weekendowych meal prepów jest wypiek pieczywa. Wojtek za każdym razem robi jakiś nowy chleb lub bułki, które później porcjuje i szczelnie mrozi. W ubiegłym tygodniu piekł proste bułeczki z siemieniem lnianym, których wykonanie sfotografował dla Was krok po kroku.
Te bułeczki są idealne na śniadanie. Puszyste, w środku mięciutkie, lekko żółte za sprawą dodatku jajka do ciasta. Ich wierzch posypaliśmy siemieniem lnianym, ale możecie pominąć ten etap lub użyć ulubionych nasion, np. maku, nieprażonego sezamu, słonecznika, pestek dyni. Bułki są najsmaczniejsze w dzień wypieku.
Proste bułki śniadaniowe
1 sztuka ma 267 kcal (8 B, 49 W, 4 T)
Składniki (na 6 sztuk):
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 3/4 łyżeczki soli
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 170 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- Do posmarowania: 1 jajko, 1 łyżka siemienia lnianego
Krok 1
Mąkę mieszamy w misce z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Do miski dodajemy spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę (warto ponownie ją podgrzać), jajko i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra–dół). Jajko dokładnie roztrzepujemy, używając pędzelka smarujemy nim bułki i obsypujemy siemieniem.
Krok 5
Pieczemy 20–25 minut. Upieczone bułeczki będą mieć ładnie zarumienione spody. Studzimy na kuchennej kratce.
2 komentarze
Jak zwykle prosto, smacznie i … pięknie!!!
Tak smakowicie wyglądają!