Flaczki z boczniaków |
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że moja faza zupowa nie zaczęła Wam jeszcze przeszkadzać, śpieszę do Was bowiem z kolejną zupą. Tym razem jest to przepis na flaczki z boczniaków. Lekkie, pikantne i ekspresowe w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię tę zupkę i gotuję ją stosunkowo często. Ma niewiele kalorii i świetnie wpisze się w menu osób starających się zrzucić kilka kilogramów.
Nie przepadam za kopiowaniem nazw potraw mięsnych na ich wegetariańskie odpowiedniki, jednak słowo flaczki w odniesieniu do potraw warzywnych dość długo funkcjonuje w polskim nazewnictwie. Przy okazji odnosi się do samego wyglądu dania, podobnie jak ma to miejsce w przypadku warzywnych kotletów. O ile boczek z kokosa do mnie nie trafia, to już takie flaczki są jak najbardziej ok. Rzecz jasna mam tu na myśli tylko nazewnictwo, nigdy bowiem nie miałam w zwyczaju zaglądać w cudze talerze.
Moje flaczki z boczniaków dosmaczam zawsze imbirem, wędzoną papryką i majerankiem. Zamiast soli, dodaję do nich dobrej jakości sos sojowy (wybieram te japońskie z certyfikatem JAS). Takie flaczki świetnie nadają się do zapakowania w termos i zabranie ich do pracy.
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
Składniki (na 3-4 porcje):
- 250 g boczniaków
- pół pora (tylko biała część)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany (lub 2 mniejsze)
- 1 duża marchewka, obrana, starta na tartce na dużych oczkach
- pół pietruszki, obranej, startej na tartce na grubych oczkach
- ćwiartka małego selera, obranego, startego na tartce na grubych oczkach
- 1 łodyga selera naciowego, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1 lekko czubata łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4-1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4-1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- około 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego (w wersji bezglutenowej sos tamari)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Flaczki z boczniaków- jak zrobić?
Oczyszczone boczniaki kroimy w podłużne paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę, seler naciowy i korzeniowy, pietruszkę. Smażymy dalej przez 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy boczniaki, smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy do garnka.
Do warzyw wlewamy 1,2 litra wody (najlepiej ją wcześniej przefiltrować), dodajemy roztarty w palcach majeranek, imbir, słodką i wędzoną paprykę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut lub dłużej, aż grzyby i warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym (zaczynamy od mniejszej ilości) i świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy troszkę więcej sosu do smaku. Flaczki z boczniaków nalewamy na talerze i podajemy. Flaczki najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Flaczki z boczniaków przechowujemy w lodówce do 4 dni. Smaczniejsze są kolejnego dnia po ugotowaniu.
Flaczki z boczniaków |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
4 komentarze
Wyglądają bardzo smakowicie:)
Robiłam i wyszły przepyszne! Dziękuję, za ten przepis =)
Flaków zwykłych w życiu nie zjem ale na te mam ochotę 😀 Bardo ciekawy przepis
Robiłam te flaczki już ponad 10 razy i za każdym razem zakochuję się w tej potrawie na nowo. Przepis jest dopracowany w każdym calu, zupa jest aromatyczna i doprawiona. Serdecznie polecam ! 🙂