Flaczki z boczniaków

przez Malwina
Zupa z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że moja faza zupowa nie zaczęła Wam jeszcze przeszkadzać, śpieszę do Was bowiem z kolejną zupą. Tym razem jest to przepis na flaczki z boczniaków. Lekkie, pikantne i ekspresowe w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię tę zupkę i gotuję ją stosunkowo często. Ma niewiele kalorii i świetnie wpisze się w menu osób starających się zrzucić kilka kilogramów.

Nie przepadam za kopiowaniem nazw potraw mięsnych na ich wegetariańskie odpowiedniki, jednak słowo flaczki w odniesieniu do potraw warzywnych dość długo funkcjonuje w polskim nazewnictwie. Przy okazji odnosi się do samego wyglądu dania, podobnie jak ma to miejsce w przypadku warzywnych kotletów. O ile boczek z kokosa do mnie nie trafia, to już takie flaczki są jak najbardziej ok. Rzecz jasna mam tu na myśli tylko nazewnictwo, nigdy bowiem nie miałam w zwyczaju zaglądać w cudze talerze.
Moje flaczki z boczniaków dosmaczam zawsze imbirem, wędzoną papryką i majerankiem. Zamiast soli, dodaję do nich dobrej jakości sos sojowy (wybieram te japońskie z certyfikatem JAS). Takie flaczki świetnie nadają się do zapakowania w termos i zabranie ich do pracy. 

Zupa z boczniaków przepisy
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250 g boczniaków
  • pół pora (tylko biała część)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany (lub 2 mniejsze)
  • 1 duża marchewka, obrana, starta na tartce na dużych oczkach
  • pół pietruszki, obranej, startej na tartce na grubych oczkach
  • ćwiartka małego selera, obranego, startego na tartce na grubych oczkach
  • 1 łodyga selera naciowego, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 lekko czubata łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4-1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4-1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • około 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego (w wersji bezglutenowej sos tamari)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
Flaczki z boczniaków- jak zrobić?
Oczyszczone boczniaki kroimy w podłużne paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę, seler naciowy i korzeniowy, pietruszkę. Smażymy dalej przez 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy boczniaki, smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy do garnka.
Do warzyw wlewamy 1,2 litra wody (najlepiej ją wcześniej przefiltrować), dodajemy roztarty w palcach majeranek, imbir, słodką i wędzoną paprykę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut lub dłużej, aż grzyby i warzywa będą miękkie.  Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym (zaczynamy od mniejszej ilości) i świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy troszkę więcej sosu do smaku. Flaczki z boczniaków nalewamy na talerze i podajemy. Flaczki najlepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Flaczki z boczniaków przechowujemy w lodówce do 4 dni. Smaczniejsze są kolejnego dnia po ugotowaniu. 

Boczniaki zupa przepis
Flaczki z boczniaków

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Aguś kulinarnie 25/10/2016 - 2:50 pm

Wyglądają bardzo smakowicie:)

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2017 - 9:11 am

Robiłam i wyszły przepyszne! Dziękuję, za ten przepis =)

Odpowiedz
Marzena T 24/01/2018 - 7:33 pm

Flaków zwykłych w życiu nie zjem ale na te mam ochotę 😀 Bardo ciekawy przepis

Odpowiedz
Justyna 19/02/2020 - 7:32 pm

Robiłam te flaczki już ponad 10 razy i za każdym razem zakochuję się w tej potrawie na nowo. Przepis jest dopracowany w każdym calu, zupa jest aromatyczna i doprawiona. Serdecznie polecam ! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies