Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

przez Malwina
Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem przepis

Polędwica wieprzowa doskonale sprawdzi się w kuchni, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Mięsa nigdy nie traktuję tłuczkiem, jedynie ugniatam je palcami. W tym wydaniu, z dodatkiem rozmarynu i octu balsamicznego, smakują wyśmienicie. Jako dodatek do nich podaję najczęściej pieczarki. Wypróbujcie koniecznie.

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
 I OCTEM BALSAMICZNYM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki ocru balsamicznego 
  • 300 g małych pieczarek, obranych
  • masło do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety grubości 2 centymetrów. Czosnek drobno siekamy, obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. Plastry mięsa zalewamy oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Lekko rozbijamy plastry dłonią (ja ugniatam je palcami). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wlewamy łyżkę octu, podgrzewamy przez 30 sekund. Zdejmujemy mięso z patelni. W trakcie smażenia mięsa, na drugiej patelni przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Przyprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy łyżkę octu balsamicznego, smażymy mieszając przez minutę. Polędwiczki podajemy z pieczarkami i puree ziemniaczanym.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
1

Podobne posty:

10 komentarzy

Kamciss 03/10/2013 - 8:23 pm

Apetycznie się prezentują 🙂 Dobry pomysł na dzielny obiadek :>

Odpowiedz
gotowaniena102 04/10/2013 - 6:10 am

Uwielbiam polędwiczki w takim wydaniu, pycha! 😉

Odpowiedz
Antenka 04/10/2013 - 7:31 am

Malwinko, zaserwowałaś cudowny talerz pyszności:) same smakołyki! ślinka cieknie do samej ziemi:D
P. S uwielbiam twoje zdjęcia!

Odpowiedz
JustInka 04/10/2013 - 1:00 pm

Te pieczareczki wyglądają cudnie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:38 pm

Uwielbiam polędwiczki, a te Twoje wyglądają mega apetycznie! W dodatku z moimi ukochanymi pieczarkami… Pycha 🙂

Odpowiedz
Thermoprzepisy 25/03/2014 - 12:30 pm

Robie dzisiaj te poledwiczki:-)

Odpowiedz
Thermoprzepisy 25/03/2014 - 5:02 pm

Poledwiczki wyszly soczyste i aromatyczne. Pieczarki rewelacyjne. Calosc komponowala sie super.

Odpowiedz
olenita 12/12/2014 - 5:43 pm

Wygląd bardzo apetycznie 🙂 do tej pory robiłam polędwiczki tylko z sosem pieczarkowym, i s sosem kurkowym (moje ulubiuone!) ale chyba niebawem przetestuje tę wersję 🙂 polędwiczki to dobra opcja na szybki obiad, nie trzeba ich długo smażyć, dobre miękkie mięsko.

Odpowiedz
martynosia 15/02/2016 - 9:40 am

Chyba zrobię te polędwiczki jutro na obiad 🙂 Zapowiadają się bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Anna Mrozik 24/03/2017 - 6:22 pm

Proste a jakie pyszne, jestem zachwycona 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies