Polędwica wieprzowa doskonale sprawdzi się w kuchni, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Mięsa nigdy nie traktuję tłuczkiem, jedynie ugniatam je palcami. W tym wydaniu, z dodatkiem rozmarynu i octu balsamicznego, smakują wyśmienicie. Jako dodatek do nich podaję najczęściej pieczarki. Wypróbujcie koniecznie.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 mała polędwiczka wieprzowa
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 mała gałązka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki ocru balsamicznego
- 300 g małych pieczarek, obranych
- masło do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety grubości 2 centymetrów. Czosnek drobno siekamy, obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. Plastry mięsa zalewamy oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Lekko rozbijamy plastry dłonią (ja ugniatam je palcami). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wlewamy łyżkę octu, podgrzewamy przez 30 sekund. Zdejmujemy mięso z patelni. W trakcie smażenia mięsa, na drugiej patelni przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Przyprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy łyżkę octu balsamicznego, smażymy mieszając przez minutę. Polędwiczki podajemy z pieczarkami i puree ziemniaczanym.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Apetycznie się prezentują 🙂 Dobry pomysł na dzielny obiadek :>
Uwielbiam polędwiczki w takim wydaniu, pycha! 😉
Malwinko, zaserwowałaś cudowny talerz pyszności:) same smakołyki! ślinka cieknie do samej ziemi:D
P. S uwielbiam twoje zdjęcia!
Te pieczareczki wyglądają cudnie 🙂
Uwielbiam polędwiczki, a te Twoje wyglądają mega apetycznie! W dodatku z moimi ukochanymi pieczarkami… Pycha 🙂
Robie dzisiaj te poledwiczki:-)
Poledwiczki wyszly soczyste i aromatyczne. Pieczarki rewelacyjne. Calosc komponowala sie super.
Wygląd bardzo apetycznie 🙂 do tej pory robiłam polędwiczki tylko z sosem pieczarkowym, i s sosem kurkowym (moje ulubiuone!) ale chyba niebawem przetestuje tę wersję 🙂 polędwiczki to dobra opcja na szybki obiad, nie trzeba ich długo smażyć, dobre miękkie mięsko.
Chyba zrobię te polędwiczki jutro na obiad 🙂 Zapowiadają się bardzo smacznie 🙂
Proste a jakie pyszne, jestem zachwycona 🙂