Fasola smażona z botwinką

przez Malwina
Botwinka z patelni
Fasola z botwinką i cytryną
Fasola smażona z botwinką to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Jej smak świetnie wpisuje się w klimaty kuchni Lewantu, dominuje tu bowiem kwaśny akcent w postaci soku z cytryny. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest moją wariacją na temat potrawy odnalezionej na blogu Taste od Beirut. Polecam wszystkim miłośnikom arabskich smaków.

Botwinka smażona z fasolą
FASOLA Z BOTWINKĄ I CYTRYNĄ



Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pęczek botwinki (liście plus łodygi bez buraczków)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g ugotowanej fasoli czarne oczko lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Liście botwinki myjemy, dokładnie osuszamy. Oddzielamy łodyżki od liści. Łodyżki kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy posiekane łodyżki, smażymy dalej przez 4-5 minut, aż zmiękną. W tym czasie liście botwinki siekamy dość drobno. 
Na patelnię dodajemy fasolę, liście botwinki, natkę pietruszki. Całość podgrzewamy przez około 2 minuty, aż liście botwinki zwiędną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Fasolkę czarne oczko nakładamy na dwa talerze i podajemy.

Z czym podawać fasolkę smażoną z botwinką? Najlepiej potraktować ją jako przystawkę (meze) i serwować z pieczywem. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do np. grillowanej ryby lub drobiu.

Przystawka z botwinką

Fasolka czarne oczko smażona
Fasola z botwinką i cytryną

Fasolka z botwinką
Fasola z botwinką i cytryną

Czas przygotowania: 15 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

whipped cream 08/06/2015 - 4:49 pm

Świetny pomysł na treściwe danie z moją ukochaną botwinką!

Odpowiedz
Kinga 08/06/2015 - 7:05 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magda C. 09/06/2015 - 9:35 am

Nie lubię fasoli, ale wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies