Fasola z botwinką i cytryną |
Fasola smażona z botwinką to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Jej smak świetnie wpisuje się w klimaty kuchni Lewantu, dominuje tu bowiem kwaśny akcent w postaci soku z cytryny. Przepis, który dziś Wam prezentuję jest moją wariacją na temat potrawy odnalezionej na blogu Taste od Beirut. Polecam wszystkim miłośnikom arabskich smaków.
FASOLA Z BOTWINKĄ I CYTRYNĄ
- 1 pęczek botwinki (liście plus łodygi bez buraczków)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g ugotowanej fasoli czarne oczko lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Liście botwinki myjemy, dokładnie osuszamy. Oddzielamy łodyżki od liści. Łodyżki kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy posiekane łodyżki, smażymy dalej przez 4-5 minut, aż zmiękną. W tym czasie liście botwinki siekamy dość drobno.
Na patelnię dodajemy fasolę, liście botwinki, natkę pietruszki. Całość podgrzewamy przez około 2 minuty, aż liście botwinki zwiędną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Fasolkę czarne oczko nakładamy na dwa talerze i podajemy.
Z czym podawać fasolkę smażoną z botwinką? Najlepiej potraktować ją jako przystawkę (meze) i serwować z pieczywem. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do np. grillowanej ryby lub drobiu.
Fasola z botwinką i cytryną |
Fasola z botwinką i cytryną |
Czas przygotowania: 15 minut.
3 komentarze
Świetny pomysł na treściwe danie z moją ukochaną botwinką!
Smacznie 😉
Nie lubię fasoli, ale wygląda smacznie 🙂