Pogaca z botwinką i fetą

przez Malwina
Pogaca przepis

Pogaca to pieczywo popularne w kuchni tureckiej. Pogaca różnią się pomiędzy sobą wielkością oraz kształtami. Przeglądając różne zdjęcia byłam pod ogromnym wrażeniem tego, jak fantazyjne kształty potrafią im nadać Turczynki. Szczególnie spodobały mi się pogaca w kształcie róży i przy kolejnym podejściu spróbuję przygotować je właśnie w takiej formie. Farsze do pogaca są przeróżne. Można nadziać je mieloną wołowiną przyprawioną ostrą papryką z dodatkiem zieleniny i pomidorów, świeżymi ziołami (np. natką pietruszki) i słonym twarogiem lub ziemniakami. Ciasto na pogaca przygotowuje się z mąki, drożdży, jogurtu, oleju (lub margaryny) i jajek. Jest dość specyficzne, po wyrobieniu niezwykle delikatne i puszyste. Moje pogaca nadziałam liśćmi botwinki i słonym serem feta. To niezwykle zgrany duet. 

Pogaca przygotowałam razem z Emilią i Zuzią. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich przepisy na pogaca.


Bułki z botwinką przepis

POGACA Z BOTWINKĄ I FETĄ
(TURCJA)


Składniki:
[przepis na ciasto pochodzi ze strony MomWhat4Dinner]

  • 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • farsz:  pęczek botwinki (bez buraczków), 125 g sera feta, 3 dymki (posiekane)
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
Przygotowujemy farsz z botwinką: dymkę i botwinkę drobno siekamy, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Do farszu możecie dodać szczyptę soli. Ja tego nie robię, ponieważ ser feta jest dość słony.
Przygotowujemy ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie przerażajcie się wyglądem ciasta, na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładam ciasto do miski i przykrywam czystą ściereczką). Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na 10 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka). Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. 
Zawijanie pogaca

Pogaca tureckie bułki przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Elżbieta Mirosława 20/05/2014 - 5:29 pm

Wyglądem ciut przypominają nasze paszteciki ,ale skład ciasta zupełnie inny. Ciekawy przepis.

Odpowiedz
Kamila 20/05/2014 - 7:12 pm

Fantastyczne! Bardzo mi się podobają, pychota!

Odpowiedz
Anonimowy 20/05/2014 - 8:07 pm

Wygląda apetycznie 🙂 a uwielbiam botwinke więc na pewno spróbuję upiec takie cuda.

Odpowiedz
Magda C. 21/05/2014 - 12:07 pm

Chętnie zjadłabym takiego pieczywa, wygląda genialnie! 🙂

Odpowiedz
Angie 21/05/2014 - 2:53 pm

Niesamowicie wyglądają, bardzo ciekawi mnie ich smak: )

Odpowiedz
Zuzanna 21/05/2014 - 5:11 pm

Fajnie je uformowałaś Malwinno, wyglądają jak bułeczki – paluchy:) Dziękuję za wspólne gotowanie, pozdrawiam:)

Odpowiedz
Małgorzata S 21/05/2014 - 9:04 pm

Ślinka mi pociekła na ten widok ,ciekawy przepis który robi wrażenie ,zresztą jak cały blog pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:50 am

Bardzo ciekawe bułeczki. W sam raz jak dla mnie do zabrania do pracy.

Odpowiedz
Anonimowy 17/03/2016 - 3:47 pm

3 łyżeczki drożdży…mmmm…a jak kostka ma 100g to ile to by było dzieląc ją?

Odpowiedz
Malwina 17/03/2016 - 3:50 pm

Około 18-20 g.

Odpowiedz
aga 31/03/2016 - 4:12 pm

Zrobiłam trochę odważnie, bo po raz pierwszy i to na święta wielkanocne. I wyszły przepysznie!!! Ale dałam ugotowaną mrożoną botwinkę z własnego ogródka. Niesamowicie pyszne ciasto. Dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Ewa - BaBy w kuchni 10/06/2017 - 11:14 am

Właśnie przygotowuję je na obiad. Dla dzieci w wersji ze szpinakiem i twarożkiem – jeszcze niestety nie dorosły do botwinki. Ale wszystko przed nimi 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies