Indyk ze szparagami w sosie cytrynowo-maślanym

przez Malwina
Szparagi w sosie cytrynowym
Czy w Waszych lodówkach też królują zielone warzywa? U mnie w maju obowiązkowo dwie półki zapełnione są botwinką, szpinakiem i szparagami. Grzechem byłoby nie wykorzystać sezonu na nie. Oczywiście przyjmując, że lubi się wspomniane warzywa. Za to szczawiu w mojej kuchni nie uświadczycie. Zarówno dla mnie, jak i Połówka, to zmora z dzieciństwa i wątpię, czy kiedyś odważę się przygotować coś z niego. 
W sobotę u Wąsacza trafiłam na piękny pęczek cieniutkich zielonych szparagów. Od razu wiedziałam, że wylądują na patelni lub na grillu. Przygotowałam do nich aromatyczny sos na bazie białego wytrawnego wina z dodatkiem soku z cytryny, masła i kaparów. Do tego grillowany indyk, ziemniaki z piekarnika i mamy cudowny obiad w wiosennym klimacie.

Indyk ze szparagami przepis
INDYK ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 4 sznycle z indyka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • 1 łyżka masła do smażenia szparagów
  • 1/3 lampki białego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • do podania: pieczone ziemniaki lub grillowana polenta
Sznycle delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni z obu stron. Gdy indyk się smaży, przygotowujemy szparagi i sos. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy szparagi, smażymy z obu stron przez kilka minut, aż będą miękkie. Zdejmujemy je na talerz. Na patelnię wlewamy wino, odparowujemy w połowie, dodajemy kapary, masło, sok z cytryny, szczyptę soli. Podgrzewamy przez 1-2 minuty. Ugrillowanego indyka rozkładamy pomiędzy dwa talerze, na mięsie kładziemy usmażone szparagi, polewamy sosem cytrynowym z kaparami. Jako dodatek do mięsa podałam pieczone ziemniaki. 

Czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Ivka 20/05/2014 - 9:07 am

Wymarzony obiad w sezonie szparagowym – lekki i apetyczny

Odpowiedz
agnieszka 20/05/2014 - 10:43 am

Zgadzam się z Ivką 😉

Odpowiedz
Magda C. 20/05/2014 - 10:52 am

Jak to wyśmienicie wygląda! 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 20/05/2014 - 3:00 pm

Bardzo fajny przepis:) Kiedyś robiłam sznycel z indyka z sosem z wina i kaparami, dlatego wiem, że to wyśmienite połączenie:) I jeszcze te cieniutkie szparagi – niestety te sprzedawane z mojej okolicy nie są takie cienkie, dlatego z zazdrością spoglądam na Twoje:)

Odpowiedz
amandaricci.butikzprzepisami 20/05/2014 - 5:51 pm

jak elegancko podane!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies