Oliwki marynowane z chili i czosnkiem

przez Malwina
Oliwki marynowane przepis

Jeśli planujcie spotkanie ze znajomymi i na Waszym stole mają królować przede wszystkim przystawki, to z pewnością pośród nich nie może zabraknąć marynowanych oliwek z chili i czosnkiem. Robi się je ekspresowo, w końcu wystarczy tylko posiekać kilka produktów, wszystko umieścić w miseczce lub słoiczku i odstawić do lodówki na kilka godzin. Marynatę możecie wzbogacić o ulubione suszone lub świeże zioła, np. natkę pietruszki czy oregano. Ja tym razem zrezygnowałam z ich dodatku. 
Jak podać takie marynowane oliwki? Wystarczy wbić w nie wykałaczki, przygotować kilka grzanek, postawić na stole i zajadać ze smakiem. 

Oliwki marynowane hiszpańskie tapas

OLIWKI MARYNOWANE Z CHILI I CZOSNKIEM
(HISZPANIA)


Składniki:

  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu sherry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • szczypta soli (opcjonalnie)
Czosnek i oczyszczone z pestek chili drobno siekamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy szczyptę soli, chili i czosnek. Do tak powstałej marynaty przekładamy odsączone z zalewy oliwki i odstawiamy je do lodówki na 3 godziny lub dłużej. Co jakiś czas należy je przemieszać. Podajemy jako przystawkę razem z innymi hiszpańskimi tapas.

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Gosia Z. 21/05/2014 - 9:24 am

Ale czad 🙂 I takie proste 🙂 Na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
majka 21/05/2014 - 9:56 am

Bardzo lubie oliwki pod kazda postacia 🙂 Oliwki, bagietka i dobra oliwa i nic wiecej mi do szczecia nie potrzeba. No moze jeszcze dobre czerwone wino 😉

Odpowiedz
Magda C. 21/05/2014 - 11:47 am

Niestety oliwki dla mnie tylko w formie najprostszej 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 21/05/2014 - 2:05 pm

Też czasem robię takie oliwki. Są pyszne:)

Odpowiedz
kimek 21/05/2014 - 3:27 pm

Haha, właśnie takie zajadam. To moje ulubione – co prawda nie zrobione samodzielnie, tylko kupione na wagę w sklepie.

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:47 am

No i kolejna pozycja z Twojego bloga musi znaleźć u mnie swoje odzwierciedlenie 🙂 Jak dla mnie super przekąska.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies