Tarta z botwinką i fetą

przez Malwina
Tarta z botwinką i fetą

Staram się maksymalnie wykorzystywać sezon na botwinkę. Na blogu pojawiły się już placuszki z botwinką, jajka zapiekane w kokilkach z dodatkiem botwiny oraz śniadaniowy omlet białkowy oczywiście z dodatkiem botwinki. Tym razem przyszła kolej na tartę. Buraczki świetnie komponują się z serem feta oraz orzeszkami piniowymi. Tartę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, chociaż i na następny dzień smakuje równie dobrze. Jeśli jesteście miłośnikami botwinki, upieczcie ją koniecznie.

Tarta z botwinką przepis

TARTA Z BOTWINKĄ I FETĄ

Składniki:
[przepis własny]

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek botwinki (buraczki plus liście)
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę
  • 160 ml śmietany kremówki 30%
  • 160 ml śmietany 12 % (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyka orzeszków piniowych
Do przygotowania tej tarty najlepiej wybrać pęczek z większymi burakami. Mój składał się z trzech większych buraków wraz z liśćmi. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umyte i osuszone liście (wraz z łodyżkami) drobno siekamy. Formę do tarty (o średnicy 26 cm) wylepiamy ciastem francuskim. Wykładamy na nie botwinkę wraz z burakami oraz ser feta. Kremówkę miksujemy  kwaśną śmietaną i jajkami (tylko do połączenia składników). Doprawiamy do smaku solą, gałką i pieprzem. Dodajemy posiekany drobno czosnek, mieszamy. Powstałą masą zalewamy tartę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25-30 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Na 5 minut przed końcem posypujemy tartę orzeszkami piniowymi.

*jeśli nie przepadacie za botwinką lub skończył się już na nią sezon, wówczas zamiast niej możecie użyć szpinaku, który świetnie komponuje się z serem feta.

Tarta z botwinką i fetą

Jeśli chcecie, możecie przygotować tę tartę z botwiną na kruchym cieście. Na formę o średnicy 26 centymetrów potrzebujecie 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko i 1 łyżeczkę zimnej wody (ew. więcej wody w razie potrzeby). Masło siekacie z mąką i solą, dodajecie jajko, wodę, wyrabiacie ciasto. Należy je rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem. Tartę obciążamy folią wysypaną fasolą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i nakładamy farsz i masę jajeczną. Pieczemy dalej, jak w przepisie, przez 25-30 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.
Tarta z botwinką i fetą

Tarta z botwinką i fetą

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Magda 09/06/2013 - 4:04 pm

Ta tarta już samym kolorem zachwyca! 🙂

Odpowiedz
EDINA KAMILA 09/06/2013 - 7:26 pm

Uwielbiam Twoje apetyczne fotografie 😀
pozdrawiam,
Edina Kamila

Odpowiedz
Domowe Wypieki 09/06/2013 - 8:35 pm

Jakie kolory !! Super 🙂

Odpowiedz
Dusia 09/06/2013 - 9:09 pm

Jeny ale pysznie! Ostatnio robiłam pierogi z fetą i botwinką, ten miks też mi się podoba.

Odpowiedz
Majana 09/06/2013 - 9:51 pm

Wygląda wspaniale! I ten kolor. super 🙂
Zachęca do zjadania:)

Odpowiedz
Antenka 10/06/2013 - 7:42 am

pieknie wygląda:) niesamowite fotografie:)

Odpowiedz
Maggie 10/06/2013 - 10:41 am

Ten kolor! Znow zaluje, ze tutaj o botwinke tak trudno 🙁

Odpowiedz
gin 10/06/2013 - 5:44 pm

Ja mam ten sam problem, co Maggie – botwinki to tu ze świecą szukać… A ja tak lubię, buu…

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:58 am

Z tego, co słyszę, za granicą dość ciężko o nią. A szkoda, bo tyle smacznych potraw można z niej wyczarować.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/06/2013 - 9:29 am

U nas w domu też rządzi tarta botwnikowa, choć w troszkę innym wydaniu:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2013 - 2:47 pm

właśnie ją robię 😀 Mam nadzieję, że wyjdzie mi równie cudowna jak Twoja 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/06/2013 - 2:55 pm

Mama nadzieję, że posmakuje Ci 🙂 Życzę powodzenia.

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2013 - 11:48 am

Wyszła genialna 😀

Odpowiedz
Malwina 13/06/2013 - 11:56 am

Niezmiernie mnie to cieszy 🙂

Odpowiedz
Domowe Wypieki 22/08/2013 - 6:18 pm

Wygląda ekstra, kupiłyśmy botwinkę, zrobimy ją ! 🙂

Odpowiedz
domino 08/06/2014 - 7:09 am

Wczoraj wylądowała na naszym stole, pyszna! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2014 - 11:23 am

wyszła pyszna ale nie o takim intensywnym kolorze jak u Ciebie – ale ląduje w moim przepisowniku 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 2:55 pm

Cieszę się, że tarta trafiła przypadła Ci do gustu. Kolor jest uzależniony od ilości buraczków i ich wielkości.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies