Pęczak z botwinką

przez Malwina
Pęczak z botwinką 

Pęczak z botwinką to pełne witamin sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja letniego obiadu. Słodycz buraczków przyjemnie współgra z kwaśnym cytrynowym akcentem. Ja zajadam to danie bez żadnych dodatków, natomiast Połówek zazwyczaj posypuje je dodatkowo pokruszonym serem feta i je z usadzonym na miękko jajkiem. W obu wersjach to danie smakuje naprawdę fajnie, choć wzbogacone o jajko jest niezwykle przyjemnym obiektem do fotografowania 😉

Pęczak z botwinką

PĘCZAK Z BOTWINKĄ


Składniki (na 2 porcje):
  • pół szklanki pęczaku (100 g suchego ziarna)
  • około 1-1,4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki z niedużymi buraczkami (buraczki, łodygi plus liście)
  • pół pęczka koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę drobno siekamy. Odcinamy buraczki od łodyżek botwinki, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Czerwone łodygi oddzielamy od liści i drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pęczak, przesmażamy mieszając przez 2 minuty. Dokładamy pokrojone buraczki wraz z łodyżkami, wlewamy szklankę wywaru warzywnego. Patelnię przykrywamy, gotujemy danie na małym ogniu bez mieszania przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, sprawdzamy czy kasza jest już miękka (powinna być na ząb, a nierozgotowana). Jeśli nadal jest zbyt twarda, wówczas dodajemy pozostały bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek i liście botwinki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy, wyłączamy pod nią płomień i pozostawiamy tak na 5 minut. 
Pęczak z botwinką podajemy jako samodzielne danie. W tej postaci wpisze się on w dietę osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Oczywiście możecie je podać także z sadzonym jajkiem i pokruszonym serem feta. Warto na talerzyku położyć dodatkowo kawałek cytryny, aby każdy mógł sobie doprawić potrawę wg własnych preferencji.
Pilaw z pęczaku i botwinki
Pęczak z botwinką 
Kasza z botwinką z patelni
Pęczak z botwinką i jajkiem sadzonym
Pęczak z botwinką

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

KasiaWeganka 01/07/2015 - 9:27 am

ostatnio zakochałam sie w pęczaku 🙂 botwinę też bardzo lubię – danie idealnie dla mnie, na pewno wypróbuję takie połączenie

Odpowiedz
FitHealthyLife 01/07/2015 - 10:13 am

Kocham botwinkę 🙂

Odpowiedz
nika 01/07/2015 - 11:17 am

Wygląda bajecznie, ależ musi być pyszne:)

Odpowiedz
Ala Z 01/07/2015 - 12:43 pm

Bardzo trafia w moje gusta! Muszę wypróbować, musi być wyśmienite 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/07/2015 - 2:55 pm

Smakowity pęczak i te kolory <3

Odpowiedz
Ania S 01/07/2015 - 3:42 pm

Wygląda magicznie w towarzystwie tego jajka 😉
Uwielbiam botwinkę i mam nadzieję, że w najbliższych dniach uda mi się coś takiego przyrządzić 🙂 Kiedyś robiłam podobne danie, ale z kaszą gryczaną niepaloną 😉

Odpowiedz
Kinga 01/07/2015 - 4:10 pm

Smaczne! 🙂

Odpowiedz
Unknown 26/10/2017 - 7:15 pm

Zrobiłam i smaczne, polecam

Odpowiedz
Unknown 26/10/2017 - 7:15 pm

Zrobiłam i smaczne, polecam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies