Omlet białkowy z kurczakiem i botwinką

przez Malwina
Omlet białkowy z kurczakiem przepis

Jest to fajna propozycja na posiłek po treningu. Zawiera sporą ilość cennego białka oraz witamin. Ilość tłuszczu w potrawie została zredukowana do minimum, cała potrawa jest bowiem przygotowana w piekarniku. Kiedy nasz omlet będzie się piekł, możemy wziąć szybki prysznic po treningu. Omlet wzbogaciłam o dodatek piersi z kurczaka oraz botwinki. Oczywiście możecie dodać do niego także ser, np. startą na tarce goudę albo pokruszoną fetę. 

Omlet białkowy z kurczakiem i botwinką

OMLET BIAŁKOWY Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ
Śniadanie Mistrzów #40


Składniki:

[przepis własny]
  • pół pęczka botwinki (same liście)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 całe jajko
  • 4 białka
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż ładnie się zrumieni. Odkładamy na ręcznik papierowy. Możecie mięso także ugotować w wodzie (gotujemy je przez około 10-15 minut od zagotowania wody). Liście botwinki siekamy, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy przez kolejne 30 sekund. Białka i 1 całe jajko roztrzepujemy przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Do masy przekładamy kurczaka i botwinkę, mieszamy. Foremkę do zapiekania (u mnie kwadratowa o boku 18 cm) smarujemy odrobiną masła (lub wykładamy folią aluminiową, papierem do pieczenia). Przelewamy do niej masę jajeczną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy 15-20 minut, aż masa się zetnie. Podajemy z porcją węglowodanów w postaci pieczywa. W przepisie możecie pominąć żółtko i przygotować omlet z samych białek. Omlet możecie przygotować także na patelni. Jeśli nie przepadacie za botwinką lub skończył się już na nią sezon, użyjcie szpinaku.

Czas przygotowania: 25 minut.

Omlet białkowy z kurczakiem i botwinką

7 komentarzy
0

7 komentarzy

Justyna Bąk 01/06/2013 - 7:38 am

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Kamciss 01/06/2013 - 12:47 pm

Bardzo pożywny posiłek 🙂

Odpowiedz
Majana 01/06/2013 - 7:54 pm

Lubię takie jedzonko!:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/06/2013 - 7:54 pm

Fajnie wyglada, ostatnio mam faze na botwinkę:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/07/2014 - 10:07 am

a można taki omlet zabrać w lunchboxie do pracy i odgrzać? Będzie smakował dobrze?

Odpowiedz
Anonimowy 16/07/2014 - 10:09 am

Aha i jeszcze jedno: można zrobić ten omlet z rozmrożonych białek?

Odpowiedz
Malwina 16/07/2014 - 10:16 am

Z rozmrożonych jak najbardziej możesz go zrobić. Do środka dodać możesz to, na co tylko masz ochotę. Do pracy możesz go zabrać, jak najbardziej (zajrzyj sobie do zakładki o bento na blogu, masz tam sporo przepisów i pomysłów na posiłki do pracy). Co do odgrzewania, to nigdy nie odgrzewałam. U mnie Połówek je takie omlety na zimno z pieczywem. Ale myślę, że spokojnie możesz podgrzewać i nic mu się nie stanie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies