Placuszki z botwinką (farçous)

przez Malwina
Plackiz  botwiny przepis
Dziś wspólnym tematem naszego wirtualnego kucharzenia była botwinka. Postawiłam na proste francuskie placuszki z jej dodatkiem. Tradycyjnie farçous  podaje się z  dodatkiem sałatki jako danie główne, ale równie dobrze mogą stanowić przystawkę lub dodatek do jakiegoś dania. Ja moje placuszki podałam z kleksem kwaśnej śmietany oraz lekką sałatką na bazie pomidorów i młodej cebulki. Razem ze mną we wspólnym pichceniu wzięli udział: Mirabelka, Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik i Wojciech

Placuszki z botwiną


PLACUSZKI Z BOTWINKĄ (FRANCJA)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 3 duże liście botwinki, bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 malutka cebulka, posiekana lub starta na tarce
  • sól i pieprz do smaku
Liście botwinki myjemy, osuszamy, bardzo drobno siekamy. Łączymy mleko, mąkę, jajko i żółtko przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy pieprzem i solą (dodałam około 1/3 łyżeczki soli). Dodajemy botwinkę, natkę, czosnek, cebulkę, szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z botwiną podajemy z lekką sałatką oraz kwaśną śmietaną (lub ulubionym sosem). 
Placuszki botwinkowe

9 komentarzy
0

9 komentarzy

Skarletka 05/06/2013 - 5:41 pm

A właśnie się zastanawiałam, jak jeszcze (oprócz zupy), można wykorzystać botwinkę 🙂

Odpowiedz
Justyna Gonczaronek 05/06/2013 - 5:54 pm

cudowne, muszą smakować wspaniale 🙂

Odpowiedz
Daktyle w czekoladzie 05/06/2013 - 6:17 pm

Muszę wypróbować, wyglądają pysznie!

Odpowiedz
Maggie 06/06/2013 - 1:12 pm

Swietnie wygladaja! Ubolewam nad tym, ze tak tutaj trudno o botwinke…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/06/2013 - 8:00 pm

Pomyśleć, ze kjje przez całę zycie z botwinki tylko zupę gotowałam …w tym roku jednak odnajduję znacznie szersze jej zastosowanie:) …. takie placuszki musza się u mnie pojawić:)P

Odpowiedz
przecinkowa 11/06/2013 - 12:32 pm

tartę już robiłam teraz czas na takie wykorzystanie botwinki 🙂

Odpowiedz
anna rzezniczak 12/06/2013 - 10:39 am

Dzis robie na obiad . Zrobie fotki I wysle.

Odpowiedz
Anonimowy 23/06/2016 - 9:54 am

Na ile porcji jest ten przepis?

Odpowiedz
Malwina 23/06/2016 - 2:35 pm

1 większa lub 2 mniejsze.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies