Pesto z botwinki

przez Malwina
Pesto z botwinką przepis
Pesto z botwinki
Pesto z botwinki to smaczny dodatek do makaronu, którego przygotowanie nie powinno zająć Wam więcej niż 10 minut. Warto pokusić się o zrobienie go, tym bardziej teraz, gdy trwa właśnie sezon na botwinkę. Kolor pesto i jego smak zależy od tego, czy użyjecie samych liści, czy również łodyżek. Z łodyżkami jest odrobinę słodsze w smaku, jednak i jedna i druga wersja jest równie smaczna i ciekawa. 

Pesto do makaronu przepis
PESTO Z BOTWINKI



Składniki:

  • szklanka liści botwinki (wraz z łodyżkami lub bez – patrz uwagi do przepisu)
  • kilka dużych listków bazylii
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki tartego parmezanu (w wersji wege 3-4 łyżeczki płatków drożdżowych)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • oliwa 
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście botwinki siekamy i umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy bazylię, drobno posiekany czosnek, parmezan (lub w wersji wegańskiej płatki drożdżowe), orzechy, szczyptę soli. Wlewamy oliwę (na początek około 2 łyżki) i miksujemy składniki pulsacyjnie, dolewając w razie potrzeby więcej oliwy (do otrzymania preferowanej konsystencji). Pesto z botwinki przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą, słoiczek zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. 
Uwagi:
– do mojego pesto dodałam łodyżki botwinki, stąd też jego różowy kolor a także lekko słodkawy smak. Sami zdecydujcie, czy chcecie zrobić pesto z samych liści czy dodać także łodyżki
– Pesto z botwinki najlepiej podawać jako dodatek do makaronu. Wystarczy wymieszać je z ugotowanym makaronem, w razie potrzeby rozcieńczając gorącą wodą z gotowania makaronu. Taki makaron możecie wzbogacić o ulubione dodatki, np. porwane plasterki szynki parmeńskiej, pomidorki koktajlowe, ser feta itp.
– zamiast orzechów nerkowca można użyć blanszowanych migdałów, orzechów piniowych, podprażonych pestek dyni lub słonecznika
– parmezan można zastąpić innym twardym włoskim serem, np. pecorino lub grana padano.

Pesto botwinkowe
Inne przepisy na domowe pesto:

 Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe
Pesto z natki pietruszki
Pesto z natki pietruszki
Pesto z rukoli
Pesto z rukoli
 Pesto z roszponki
Pesto z roszponki
Pesto ze szpiankiem
Pesto ze szpinaku

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magdalena Kuchaja 09/06/2015 - 4:34 pm

i z moimi ulubionymi orzechami nerkowca! mniam!

Odpowiedz
Vela 09/06/2015 - 5:04 pm

Wow, nie słyszałam jeszcze nigdy o pesto z botwiny. Nie przestajesz zadziwiać pomysłami. 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 09/06/2015 - 7:04 pm

bardzo kuszący przepis – a ja mam tyle botwiny na ogrodzie!

Odpowiedz
Magda C. 10/06/2015 - 11:13 am

Świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Martynosia 10/06/2015 - 11:59 am

Ach Malwina, skoncz juz tymi daniami z botwinki, bo ja tu usycham, cierpie katusze, slinotoku dostaje, a botwinki jak nie bylo tak nie ma 😉

Odpowiedz
jeff 14/06/2015 - 12:10 pm

bardzo ciekawy przepis, już nie mogę doczekać się, kiedy go wypróbuje.. na razie wciąż czekam na botwinkę w ogródku 🙂 mam pytanie odnośnie parmezanu, czy można go czymś zastąpić? mieszkam w mniejszej miejscowości, gdzie dostanie parmezanu graniczy z cudem 😉

Odpowiedz
Malwina 14/06/2015 - 12:29 pm

Zamiast parmezanu można użyć innego twardego włoskiego sera, np. pecorino lub grana padano. Jeśli masz u siebie Lidla, to zajrzyj tam. Był teraz tydzień włoski, więc zapewne mieli jakieś włoskie sery. Szukaj ewentualnie w Biedronce (na 99 % mają pecorino lub grana padano w swojej ofercie, ale pewna nie jestem).

Odpowiedz
Małgorzata B. 03/07/2016 - 2:34 pm

W jaki sposób uzyskałaś taki ładny kolor? Ja zrobiłam i wyszła mi papka koloru zielonej przepraszam za wyrażenie kupy małego dziecka

Odpowiedz
Malwina 03/07/2016 - 3:02 pm

Pesto robię z liści młodej botwinki (wraz z łodyżkami). Wybieram niewielkie okazy. Należy miksować pulsacyjnie, dość krótko, aby liście nie zostały podgrzane do zbyt wysokiej temperatury. Wtedy pesto nie traci na kolorze.

Odpowiedz
Małgorzata B. 03/07/2016 - 2:37 pm

Wydaję mi się, że użyłaś łodyg, liści malutko i po zmiksowaniu robi się papka a nie takie jak u Ciebie

Odpowiedz
mopswkuchni 22/05/2017 - 9:40 am

Zrobiłam u siebie, nieco zmodyfikowałam. Dodałam ser typu oscypek i koperek zamiast bazylii. Wyszło naprawdę pysznie. Dziękuję za kolejną wspaniałą inspirację.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies