Barszcz z młodych buraków

przez Malwina

Dzień dobry,

W tym roku wyjątkowo szaleję z zupami na bazie młodych buraczków. Po botwince z soczewicą i zupie z botwinki i młodej kapusty pora na prosty barszcz z letnich warzyw. Lekki, pożywny, pełen witamin.

Zupa swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi świeżych liści lubczyku. Dodaję je na sam koniec i bardzo krótko gotuję. Ten niepozorny składnik sprawia, że zupa nabiera mocno ziołowego aromatu i lekkiej pieprzności. Pamiętajcie, że lubczyk to doskonała przyprawa. Polecam w sezonie osobno zamrozić łodygi i posiekane liście. Te pierwsze dodawajcie do wywarów, drugimi doprawiajcie ulubione potrawy.

Barszcz z młodych buraków

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 181 kcal 4B, 27W, 5T fat

Składniki:

  • 1 mała cebula (60 g)
  • 200 g młodych buraków (waga po obraniu)
  • 2 młode marchewki (160 g)
  • 350 g ziemniaków na zupę (waga po obraniu)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 70 ml zakwasu na barszcz czerwony (lub więcej do smaku)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka drobno posiekanego lubczyku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Odrobina erytrolu lub cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • Posiekany koperek do posypania (opcjonalnie)
  • Śmietana do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewki kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę o boku 2 cm.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, smażymy 4 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, przesmażamy 2 minuty. Wlewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy na małym ogniu 15–20 minut do miękkości warzyw.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, lubczyk, wlewamy zakwas, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby przełamujemy smak zupy niewielką ilością cukru lub erytrolu. Nie doprowadzamy do ponownego zagotowania zupy.
  4. Zupę nalewamy do misek. Można dodatkowo posypać ją koperkiem i podać z kleksem śmietany.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 181 kcal (4 B, 27 W, 5 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Zupę można wekować (bez dodatku śmietany i koperku).

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Kasia 17/08/2022 - 12:50 pm

Ta zupa jest obłędna! Od dawna nie jadłam żadnej z taką przyjemnością ❤️

Odpowiedz
Natalia 14/09/2022 - 4:13 pm

Pyszna! Przypomina mi barszcz mojej mamy <3 Będę wracać do tego przepisu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies