Dzień dobry,
W tym roku wyjątkowo szaleję z zupami na bazie młodych buraczków. Po botwince z soczewicą i zupie z botwinki i młodej kapusty pora na prosty barszcz z letnich warzyw. Lekki, pożywny, pełen witamin.
Zupa swój charakterystyczny smak zawdzięcza dodatkowi świeżych liści lubczyku. Dodaję je na sam koniec i bardzo krótko gotuję. Ten niepozorny składnik sprawia, że zupa nabiera mocno ziołowego aromatu i lekkiej pieprzności. Pamiętajcie, że lubczyk to doskonała przyprawa. Polecam w sezonie osobno zamrozić łodygi i posiekane liście. Te pierwsze dodawajcie do wywarów, drugimi doprawiajcie ulubione potrawy.
2 komentarze
Ta zupa jest obłędna! Od dawna nie jadłam żadnej z taką przyjemnością ❤️
Pyszna! Przypomina mi barszcz mojej mamy <3 Będę wracać do tego przepisu.