Feta marynowana z oliwkami i ziołami

przez Malwina
Feta marynowana z oliwkami i ziołami

W sezonie letnim często przygotowuję marynowaną fetę. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Stanowi ona smaczny dodatek do kanapek czy sałatek. Dodatkowo razem  z fetą zamarynowałam oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale jeśli wolicie czarne, możecie ich z powodzeniem użyć. 

Feta marynowana w oliwie i ziołach

FETA MARYNOWANA W OLIWE 

Składniki (na słoik o pojemności 500 ml)
[przepis własny]

  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 50 g oliwek bez pestek (kolor dowolny)
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany w plasterki lub zmiażdżony
  • 8 listków bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 duże gałązki oregano
  • 2 listki szałwii 
  • łyżeczka skórki z cytryny*
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • oliwa ev
W słoiku umieszczamy na zmianę fetę, oliwki, zioła, czosnek, skórkę z cytryny i paprykę w płatkach. Zalewamy oliwą tak, aby zakrywała całkowicie fetę i zioła. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Ser nabiera aromatu już po kilku dniach. Zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni jako dodatek do focacci lub sałatek. Feta i zioła muszą być cały czas zakryte oliwą. W razie potrzeby dolewamy jej więcej. Oliwy z marynowania nie wylewajcie. Możecie ją przecedzić przez gazę (tak, by pozbyć się wszystkich ziół i resztek pokruszonego sera) i wykorzystywać do sałatek. Jeśli nie posiadacie świeżych ziół, możecie użyć suszonych. Podczas pobytu w lodówce, oliwa gęstnieje. Po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do normalnej konsystencji. 
*odcinamy kawałek skórki z cytryny (pomijając białą gorzką warstwę) i siekamy w cienki paseczki
** do zalewy możecie dodać także pokruszoną papryczkę peperoncino
Feta marynowana z ziołami przepis

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

    21 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    21 komentarzy

    Dominika 25/07/2013 - 4:55 pm

    Świetny pomysł! Ostatnio zamknęłam się jedynie na marynowanie w oliwie labnehu, tym bardziej dziękuję za inspirację!

    Odpowiedz
    Manufaktura Ciastek i nie tylko 25/07/2013 - 5:31 pm

    że też do tej pory nie wpadłam na to, że samemu można taką fetę zrobić:))

    Odpowiedz
    Kasia Roszczenko 25/07/2013 - 5:31 pm

    Jak długo może stać ta feta w lodówce?

    Odpowiedz
    Malwina 25/07/2013 - 5:40 pm

    Kasiu, wszystko jest w treści przepisu. Spokojnie postoi 2-3 tygodnie.

    Odpowiedz
    Kasia Roszczenko 30/07/2013 - 8:15 am

    Przeprasza skupiłam się tylko na składnikach 🙁 Super w takim razie robię listę zakupów i robię, bo fetę uwielbiamy w każdej postaci 😀

    Odpowiedz
    Malwina 30/07/2013 - 8:17 am

    Kasiu, daj znać, jak Ci smakowała 🙂

    Odpowiedz
    Bernadeta 25/07/2013 - 5:40 pm

    tez robię i ja uwielbiam.

    Odpowiedz
    Angie 25/07/2013 - 6:31 pm

    Mmmm, aż nabrałam ochoty na taką fetę: )

    Odpowiedz
    bartoldzik 25/07/2013 - 6:37 pm

    Z ciekawości, jaką fetę uzywasz?

    Odpowiedz
    Malwina 26/07/2013 - 6:14 am

    Nazwy dokładnej Ci nie podam Bartku, bo nie pamiętam, a nie mam w lodówce. Najczęściej taką w foliowym opakowaniu z baranem.

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 25/07/2013 - 6:45 pm

    wygląda smacznie:)

    Odpowiedz
    Aurora 25/07/2013 - 6:45 pm

    5 minutek! Tyle trwa droga do raju? Boskie!

    Odpowiedz
    asia white kitchen 25/07/2013 - 7:47 pm

    Świetne, muszę zrobić, uwielbiam fetę 🙂 Własnie jaka Feta ?

    Odpowiedz
    Marta- Taste Eat 26/07/2013 - 12:02 am

    Boska feta! Świetna na przystawkę, a niedługo urodziny męża, więc chętnie wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 26/07/2013 - 8:58 am

    Uwielbiam fetę, a marynowaną to już w ogóle. Pięknie ją zaprezentowałaś.

    Odpowiedz
    Maggie 26/07/2013 - 12:04 pm

    A ja jeszcze fety nie marynowalam, ale na pewno to zrobie! Piekne zdjecia.

    Odpowiedz
    Zielaczek 26/07/2013 - 1:38 pm

    Cudeńko, to musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 30/07/2013 - 1:43 pm

    Uwielbiam martynowaną fetę …. jest niesamowicie aromatyczna:) buziaki

    Odpowiedz
    Anonimowy 21/10/2013 - 6:49 pm

    Nie gęstnieje ta oliwa w lodówce? Kiedyś zrobiłam taki ser i mi zgęstniała :/

    Odpowiedz
    Malwina 21/10/2013 - 7:06 pm

    Oczywiście, że gęstnieje, jak na tłuszcz przystało. Wystarczy wyjąć słoik i pozostawić na kilkadziesiąt minut w temp. pokojowej i wróci do "normalnego" stanu.

    Pozdrawiam,
    Malwinna

    Odpowiedz
    Anonimowy 28/06/2017 - 10:23 am

    dziękuję za przepis 😉 kupiłam parę razy fetę ale niestety nijak miała się do tej którą jadła w Grecji. Teraz kupię tę z GRECO może w końcu uda się trafić w te smaki ;).
    W Grecji jadłam fetę w prażonych migdałach z musem figowym! wspaniała więc jest taka feta nie tylko na słono ale też na słodko – polecam.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies