Buraczki zasmażane |
Warzywo to ma wiele zastosowań w kuchni. W sezonie letnim wykorzystuje się głównie młode liście buraka, z których Polacy ochoczo w okresie upałów przygotowują chłodnik. Wczesną jesienią wiele osób zamyka smak buraków w słoikach. Takie buraczki są później pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Z kolei teraz zapewne część z Was nastawiła już zakwas buraczany z myślą o wigilijnym barszczu (mój zakwas jest już gotowy i wyczekuje świąt w lodówce).
Ja z buraków robię najczęściej różne sałatki i surówki. Jesienią i zimą są to głównie zasmażane buraczki, które podaję na ciepło do obiadu. Można je zrobić z buraków gotowanych lub pieczonych. Zdecydowanie bardziej polecam Wam buraki przygotowane tą drugą metodą. Proces pieczenia sprawia, że buraki nabierają dodatkowych walorów smakowych.
Składniki:
- 600 g buraków
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 łyżeczki mąki
- pół kwaskowatego jabłka, obranego i pozbawionego gniazda nasiennego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru lub płynnego miodu (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Buraczki zasmażane |
Czas przygotowania (bez czasu pieczenia buraków): 15 minut.
7 komentarzy
świetne:)
Nigdy nie jedłam jeszcze zasmażanych buraków z dodatkiem śmietany, cebuli zresztą też do nich nie dodaję, bardzo lubię natomiast dodatek czosnku. Dodatek jabłka do zasmażanych buraczków to też zresztą dla mnie nowość. Intrygująca wersja buraczków.
Podobnie jak zasmażanej kapusty nie jadłam buraczków w takie postaci:). Podoba mi się ta wersja
Wspomnienie studenckiej stołówki! Tak mi posmakowały, że często je przygotowuję w domu…
Ja buraki to w każdej postaci 🙂
Nie dodaje smietany, reszta jak u Ciebie…
pyszne buraczki ,robiłam dziś na obiad wszyscy domownicy zachwyceni.maria