Buraki zasmażane

przez Malwina
Buraki ze śmietaną do obiadu
Buraczki zasmażane

Po zasmażanej kiszonej kapuście pora na kolejny fajny jesienny dodatek do obiadu. Tym razem na tapet bierzemy buraki. Warzywo to jest bogate w witaminy A, C i B1, zawiera kwas foliowy i wiele minerałów, m.in. żelazo, magnez, potas i mangan. Ćwikła swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności betaniny. Barwnik betalaninowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Warto wspomnieć także o tym, że buraki działają odkwaszająco i oczyszczająco na nasz organizm (K. Malecka, Buraki zapobiegają…). Myślę, że warto włączyć je do codziennej diety.

Warzywo to ma wiele zastosowań w kuchni. W sezonie letnim wykorzystuje się głównie młode liście buraka, z których Polacy ochoczo w okresie upałów przygotowują chłodnik. Wczesną jesienią wiele osób zamyka smak buraków w słoikach. Takie buraczki są później pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Z kolei teraz zapewne część z Was nastawiła już zakwas buraczany z myślą o wigilijnym barszczu (mój zakwas jest już gotowy i wyczekuje świąt w lodówce).

Ja z buraków robię najczęściej różne sałatki i surówki. Jesienią i zimą są to głównie zasmażane buraczki, które podaję na ciepło do obiadu. Można je zrobić z buraków gotowanych lub pieczonych. Zdecydowanie bardziej polecam Wam buraki przygotowane tą drugą metodą. Proces pieczenia sprawia, że buraki nabierają dodatkowych walorów smakowych.

A Wy, w jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? 

Buraczki na ciepło do obiadu

ZASMAŻANE BURAKI 


Składniki:

  • 600 g buraków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • pół kwaskowatego jabłka, obranego i pozbawionego gniazda nasiennego 
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru lub płynnego miodu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
Buraczki zasmażane – przygotowanie:
Buraki myjemy, osuszamy (nie obieramy ich). Każdego buraka zawijamy w folią aluminiową i układamy na blasze do pieczenia. Najlepiej wybrać mniejsze buraki, te bowiem będą się piekły o wiele szybciej. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Zajmie to około 45 minut w przypadku mniejszych buraków, 90 minut lub dłużej w przypadku dużych. Stopień upieczenia sprawdzamy wbijając w sreberko czubek ostrego noża. Gdy buraki będą miękkie, odwijamy je z folii i studzimy. Następnie obieramy je ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach (warto założyć rękawiczki, by nie zafarbować skóry dłoni). Najlepiej od razu upiec większą ilość buraków i przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce. Później można je dodawać do sałatek i farszów. 
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub masło). Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Wsypujemy mąkę, przesmażamy ją z cebulą, aż lekko się zrumieni (w razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz na patelnię). Kolejno dodajemy buraki, starte na tarce o dużych oczkach jabłko, mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kolejno dodajemy śmietanę, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy do smaku odrobinę cukru lub miodu. Zasmażane buraki podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań obiadowych. Są jeszcze smaczniejsze kolejnego dnia.

Buraki zasmażane z jabłkiem
Buraczki zasmażane

Czas przygotowania (bez czasu pieczenia buraków): 15 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Żak 05/12/2014 - 6:00 pm

świetne:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 06/12/2014 - 4:39 pm

Nigdy nie jedłam jeszcze zasmażanych buraków z dodatkiem śmietany, cebuli zresztą też do nich nie dodaję, bardzo lubię natomiast dodatek czosnku. Dodatek jabłka do zasmażanych buraczków to też zresztą dla mnie nowość. Intrygująca wersja buraczków.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/12/2014 - 2:37 pm

Podobnie jak zasmażanej kapusty nie jadłam buraczków w takie postaci:). Podoba mi się ta wersja

Odpowiedz
Patrycja 09/12/2014 - 12:06 pm

Wspomnienie studenckiej stołówki! Tak mi posmakowały, że często je przygotowuję w domu…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:11 am

Ja buraki to w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2015 - 1:29 pm

Nie dodaje smietany, reszta jak u Ciebie…

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2016 - 5:49 pm

pyszne buraczki ,robiłam dziś na obiad wszyscy domownicy zachwyceni.maria

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies