Fattoush

przez Malwina

Niedawno przy okazji wspólnego pichcenia z Maggie, Eve i Shinju, prezentowałyśmy Wam przepis na domową pitę. Dziś z kolei pomysł na wykorzystanie jej- a mianowicie sałatka fattoush. Jeśli  jej jeszcze nie znacie, tym bardziej polecam- będzie to miłość od pierwszego kęsa. Chrupiące kawałki chlebka pita, kolorowe warzywa, niebanalny sos- czy Wam też zapachniało wiosną? Po raz kolejny do wspólnego kucharzenia dołączyła Małgosia

Kochane kobietki- dziękuję za wspólne kuchenne wojaże i do następnego razu;) Bo w końcu i do tej pity pasowałoby coś dobrego zapakować;-)
Przepis wędruje także do akcji Grumków- Z widelcem po Azji. 

FATTOUSH

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]
  • duży chlebek pita
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pół długiego ogórka libańskiego pokrojonego w plastry
  • dwa podłużne pomidory- u mnie garść koktajlowych (każdy przekrojony na pół)
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (dałam żółtą, by było bardziej kolorowo)
  • 3 cebule dymki drobno posiekane (dałam małą białą cebulkę oraz posiekany szczypiorek)
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • sos- 40 ml soku z cytryny, 30 ml oliwy, mały ząbek czosnku drobno posiekany, pół łyżeczki kuminu mielonego, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku

Czosnek mieszamy z oliwą, smarujemy nim pitę, pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (u mnie 175 stopni) przez 15 minut do momentu aż chlebek będzie chrupiący. Odkładamy go do przestygnięcia, po czym rwiemy na kawałki na „jeden kęs”. W misce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy i zalewamy sosem.
Jeśli nie mamy pity możemy ją zastąpić zwykłym pieczywem (najlepiej razowym wczorajszym), wówczas postępujemy identycznie- kromki chleba nacieramy oliwą z czosnkiem i pieczemy do momentu aż będą chrupiące.
Jeśli chcemy zrobić większą ilość sałatki- po prostu podwajamy ilość składników. Istnieje wiele rodzajów fattoush- wszelkie dodatki różnią się w zależności od tego z jakiego kraju pochodzi przepis- w niektórych znajdziemy dodatek sałaty, grillowanego kurczaka, często pojawiają się tez wersje z dodatkiem rzodkiewki. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Escapade Gourmande 11/02/2011 - 5:14 pm

Mm..ale smakowicie wygląda…i tak wiosennie 🙂 Całkowicie w moim guście!

Odpowiedz
EVE 11/02/2011 - 5:30 pm

Malwinko, również dziękuję za wspólne pichcenie! W takim towarzystwie to czysta przyjemność 🙂

Zgadzam się, że w tej sałatce można się zakochać od pierwszego ugryzienia :))

Trzymaj się nasz Jednoręki Bandyto 😉

Odpowiedz
Maggie 11/02/2011 - 5:35 pm

Dobra filoofia nie jest zla! Ale nie bede sie nasmiewac, bo tys przeciez okaleczona i byloby nieladnie 😉
A skoro o ladnosciach mowa, twoj fattoush wyglada fenomenalnie! A zolta papryka to jak slonce na talerzu.

Odpowiedz
Wiewióra 11/02/2011 - 5:59 pm

Bardzo apetyczna ta sałatka 🙂 prosta i kolorowa. Mniam 🙂

Odpowiedz
magda k. 11/02/2011 - 6:14 pm

bardzo apetyczne to Wasze danie,wspólne gotowanie przynosi świetne efekty 🙂

Odpowiedz
Ewam 11/02/2011 - 6:34 pm

alwinko uwielbiam takiewlasnie klimaty…zwlaszcza tam gdzie jest czosnek,sama dzis sie go najadlam;)chyba juz cos podobnego kiedys jadlam,wiem ze jest pyszne a wyglada naprawde wiosennie…pycha Pozdrawiam Cie serdecznie!

Odpowiedz
aga 11/02/2011 - 7:58 pm

wyglada bardzo smakowicie:) jest tak kolorowo i wiosennie:)

Odpowiedz
Edith 11/02/2011 - 8:08 pm

ach! wiosna na talerzu 🙂

Odpowiedz
Kasia 11/02/2011 - 8:17 pm

Coraz bardziej nakręcacie mój apetyt na arabską kuchnię… 🙂

Odpowiedz
ozzie 11/02/2011 - 8:23 pm

Rzeczywiście powiało wiosną, śliczne zdjęcie:)

Odpowiedz
Russkaya 11/02/2011 - 8:30 pm

O kurczę, ale smakowite 🙂
Ta sałatka wręcz emanuje zdrowiem 😀

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 11/02/2011 - 8:36 pm

Wczoraj same pity wszędzie były, a dzisiaj z resztek fattoush.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 11/02/2011 - 9:05 pm

Apetycznie, kolorowo, zdrowo – nic tylko kosztować

Odpowiedz
flusso 11/02/2011 - 9:31 pm

Jak zwykle apetycznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Marzena 11/02/2011 - 9:48 pm

O tak! Wiosennie:)

Odpowiedz
delikatessen 11/02/2011 - 9:55 pm

Mmmmmm, w oczekiwaniu na wiosnę taka sałatka to naprawdę świetne urozmaicenie, a zdjęcia – przepiękne:)

Odpowiedz
Majana 11/02/2011 - 10:07 pm

Czekałam na Waszą sałatkę 🙂 Też ją robiłam i potwierdzam,że jest pyszna:)
Pozdrawiam Malwinko:)

Odpowiedz
kabamaiga 11/02/2011 - 10:22 pm

Super danie.

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 12/02/2011 - 1:36 am

Lekka sałatka, to wszystko co potrzebuję na gorący dzień tak jak dziś! Świetne!!

Odpowiedz
Ania 12/02/2011 - 7:17 am

Może wywołacie tymi kolorami szybsze nadejście wiosny:)

Odpowiedz
Anonimowy 12/02/2011 - 9:18 am

Poproszę trochę takiej wiosny 🙂 cud, nie sałatka 🙂

Odpowiedz
Tilianara 12/02/2011 - 10:04 am

Ale piękne kolory 🙂 Wystarczy popatrzeć na nią i już wiem, że by mi posmakowała 🙂

Odpowiedz
Lekka 12/02/2011 - 11:15 am

Ale kolorowe i apetycznie wyglądające danie!
Co to jest ogórek libański???

Odpowiedz
Malwina 12/02/2011 - 2:21 pm

Ogórek libański wygląda o tak- http://www.photographersdirect.com/buyers/stockphoto.asp?imageid=2844923
ja użyłam długiego ogórka, chyba w tym okresie najbardziej popularnego w supermarketach;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies