Ta pożywna zielona sałatka z kaszą bulgur świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. Jest lekko orzeźwiająca za sprawą dodatku natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Jeśli lubicie połączenie brokułów i sera feta, koniecznie wypróbujcie przepis. Zamiast kaszy bulgur, możecie użyć popularniejszej i o wiele łatwiej dostępnej kaszy kuskus.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 3 szklanki ugotowanego brokuła, podzielonego na różyczki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 2 większe ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut.
7 komentarzy
Pycha! Uwielbiam brokuly. Tez mam w planach salatke z tym warzywem tylko w troche innej wersji 🙂 A juz w czawartek wrzuce cos do Twojej akcji :))
Pozdrowienia.
Musze koniecznie podobną zrobić :)) Połączenie brokuła i fety kusi jak najbardziej 😀
ciekawy przepis:)
Lubię i robię podobną, ale bez kaszy. Też z fetą i piniolami. Idealna na szybki lunch.
Miłego wieczoru!
Agata
Sałatki z brokułem są u nas zawsze mile widziane. Takiej ( z kaszą) jeszcze nie jedliśmy, ale warto spróbować 🙂
Cudna sałatka! Z taką kaszą jeszcze nie jadłam, muszę spróbować 🙂
Nie jadłam jeszcze kaszy bulgur, ale sałatka wygląda apetycznie:)