Pikantne polędwiczki z sałatką na grillowanej polencie

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam zaprezentować kolorowy i lekki letni obiad. Są to pikantne polędwiczki drobiowe, które podałam z sałatką z roszponki na grillowanej polencie. Od dłuższego czasu staram się przygotowywać lekkie obiady, zrezygnowałam więc z dodatku do mięsa ziemniaków, czy ryżu. Zamiast niego wolę przygotować jakąś sałatkę czy też sosik do mięsa.  Mamy lato, stragany uginają się od pysznych i świeżych warzyw, więc korzystajmy z tego póki możemy. 

Przepis dodaję do akcji Dinner Party. Sałatka z grillowaną polentą wędruje do akcji Magdy- Jedzenie z muzyką w tle (słuchamy intrygującej piosenki Homegrown tomatoes). 

PIKANTNE POLĘDWICZKI DROBIOWE Z HARISSĄ (MAROKO)
Składniki (na 4 porcje):
  • pół kilograma polędwiczek drobiowych
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki pasty harissa (jeśli nie lubimy zbyt pikantnych dań możemy dać mniej)- TU znajdziecie przepis na domową harissę
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
Polędwiczki myjemy i czyścimy. Delikatnie posypujemy solą. Przygotowujemy marynatę- oliwę mieszamy z harissą i kolendrą. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Wyjmujemy z marynaty i smażymy z obu stron na patelni grillowej. 

SAŁATKA Z ROSZPONKI NA GRILLOWANEJ POLENCIE
Składniki (na 4 porcje):
  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki sproszkowanego chilli
  • łyżka masła
  • 30 g tartego parmezanu
  • 4 garście roszponki
  • 20 pomidorów koktajlowych
  • 4 cebulki dymki
  • sos- 50 ml majonezu, 50 ml oliwy, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soku z cytryny, świeżo mielony kolorowy pieprz, ewentualnie sól do smaku (wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą)
W garnuszku doprowadzamy do wrzenia bulion. Na wrzący bulion stopniowo wsypujemy kaszę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy chilli, mielonym pieprzem, dodajemy parmezan i masło. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia o wymiarach 26 cm na 13 cm. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki. Masę kroimy na dwa kwadraty, każdy przekrawamy na ukos. Polentę natłuszczamy oliwą, smażymy z dwóch stron na patelni grillowej na złoto. 
Przygotowujemy sałatkę. Roszponkę myjemy, wkładamy do miski. Pomidorki kroimy na pół, dymkę w plasterki. Wszystko umieszczamy w misce i zalewamy sosem.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Kamila 29/06/2011 - 5:32 pm

Te polędwiczki, z taką sałatką i polentą pychotka!

Odpowiedz
Danusia 29/06/2011 - 5:36 pm

na sam widok robie sie głodna, to musi by pyszne (:

Odpowiedz
mnemonique 29/06/2011 - 5:39 pm

te polędwiczki wyglądają absolutnie genialnie, a sałatka to dzieło sztuki

Pozdrawiam ciepło
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Doctor 29/06/2011 - 6:14 pm

Koniecznie muszę spróbować takiego dania! I grillowana polenta musi być rewelacyjna! Tak, tak…to chyba będzie mój jutrzejszy obiad!

Odpowiedz
Maggie 29/06/2011 - 7:27 pm

Poledwiczki wygladaja pysznie, a polenta jest do nich doskonalym dodatkiem. Bardzo efektowne, eleganckie danie!

Odpowiedz
Kuchennefascynacje 29/06/2011 - 7:38 pm

Uczta,ze hej 😉 Mniam 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 29/06/2011 - 8:08 pm

Jak Ty to robisz?

Odpowiedz
kikimora 29/06/2011 - 8:24 pm

Migdy nie jadłam grillowanej polenty, intrygujące 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 29/06/2011 - 8:26 pm

danie ful wypas, jak to mawia mój
kuzynek ;]
naprawdę, też tak sądze.
i z ogromną chęcią bym się takim daniem
poczęstowała.

Odpowiedz
EVE 29/06/2011 - 9:05 pm

Malwi, taki obiadek wygląda przepysznie! aż mam ochotę wsiąść w pociąg i pojechać do Ciebie 😉

Odpowiedz
tu-tusia 29/06/2011 - 9:42 pm

Też lubię obiadki składające się z tak pysznego mięska i samej sałatki – dużej ilości sałatki 😉 A u Ciebie coraz pyszniej i coraz piękniej! Jestem pod wrażeniem 🙂

Odpowiedz
Majana 30/06/2011 - 5:10 am

Pyszna sałatka i pyszny kurczaczek:). Jeszcze nie próbowałam harissy. Trzeba skosztować:)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Magda 30/06/2011 - 6:16 am

myślałam ostatnio o domowej harissie. skoro mam już przepis to czas się za nią wziąć.
Poledwiczki wyglądają przesmakowo!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 30/06/2011 - 11:13 am

Wszystko wygląda niesamowicie apetycznie! Polenty nigdy nie próbowałam, więc może skorzystam z przepisu i w końcu wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Em. 30/06/2011 - 11:19 am

Bajka! 🙂
Coś idealnego dla mnie, zapisuję przepis do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
just-great-food 03/07/2011 - 7:04 pm

Znakomita potrawa i do tego pięknie podana!

Odpowiedz
Biedr_ona 06/07/2011 - 4:00 pm

Oczywiście, że lubimy na ostro ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Pasja na talerzu 20/10/2011 - 9:10 pm

Polenta zalega u mnie w szafie już od dawna i jakoś nie mogę się za nią zabrać:) A harissa… tak bardzo ją lubię, że potrafię ją jeść nawet do chleba z masłem (uwielbiam ostrości:P ):)

Odpowiedz
Chase 09/04/2014 - 5:24 pm

Przepis wypróbowałem u siebie, wyszło pyszne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies