Shawarma

przez Malwina
Shawarma jak zrobić

Shawarma to danie cieszące się dużą popularnością w naszym kraju. Można je przygotować na bazie wołowiny, jagnięciny lub drobiu. Ja proponuję wersję z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Mięso przed smażeniem zamarynowałam w mieszance jogurtu greckiego i przypraw, charakterystycznych dla kuchni arabskiej, dzięki czemu nabrało przyjemnego aromatu.

Showarmę można zapakować do chlebków pita wraz z warzywami i sosem lub podać na talerzu z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na odchudzone frytki (z beztłuszczowej frytkownicy) i prostą sałatkę z kapusty pekińskiej.

Przepis na shawarmę pochodzi z blogu Arabic Food.

Shawarma jak zrobić

SHAWARMA Z KURCZAKA

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 750 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 7 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

Do podania: chlebki pita, frytki, ulubiona sałatka i sos

    Wersja odchudzona: użyj zwykłego jogurtu naturalnego (gęstego!) o obniżonej zawartości tłuszczu

    Przygotowanie:

    Przygotowujemy marynatę do shawarmy: w pojemniku na żywność umieszczamy jogurt. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny i sypkie przyprawy. Mieszamy. Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa i wkładamy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Pojemnik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin do zamarynowania. 
    Pojemnik z mięsem wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed rozpoczęciem smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso wyjmujemy z marynaty. Smażymy przez kilka minut na patelni, aż kawałki kurczaka będą dobrze wysmażone. 
    Shawarmę z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja nie miałam czasu na pieczenie chlebków pita, dlatego do shawarmy podałam domowe frytki (smażone w frytkownicy beztłuszczowej) oraz surówkę z kapusty pekińskiej. 
    Wypróbuj inne przepisy na shawarme/shoarme:
     Shawarma drobiowa
    Shawarma drobiowa
    Przyprawa do shawarmy przepis
    Przyprawa do shawarmy
     Shawarma z bakłażanem
    Shawarma z bakłażanem
    Shawarma jak zrobić
    Shawarma

    Czas przygotowania: 30 minut.

    34 komentarze
    0

    Podobne posty:

    34 komentarze

    EVE 15/02/2011 - 5:10 pm

    Malwinko, piękna! Wygląda niezwykle soczyście :))) Jak ja uwielbiam jej smak 🙂
    jest cudownie pikantna, ale w towarzystwie sałatki ta ostrość jakby ucieka… a do tego ten sos, pyszności!
    Żywioł chilli dziękuje za wspólne kucharzenie 🙂

    Odpowiedz
    Małgosia 15/02/2011 - 5:24 pm

    Bardzo apetycznie to u ciebie wyglada, taki soczysty ten kurczak. Moj mial calkiem inny kolor. Zreszta… "mial", to slowo kluczowe, bo dieciaki zjadly wszystko w 10 minut, z chlebkami pita i w plackach tortilla (przy okazji wiem, ze tortillasy moga przetrwac w lodowce ponad 2 tygodnie ;)).
    Dzieki za fantastyczny przepis i kolejna sesje wspolnego gotowania :*

    Odpowiedz
    wiosenka27 15/02/2011 - 5:31 pm

    Ale pyszne mięsko:)

    Odpowiedz
    Majana 15/02/2011 - 5:35 pm

    Mniam,mniam! Wygląda wspaniale! Musze zrobić tę pitę i takie pyszne danie, będzie cudny obiad 🙂
    Śliczne zdjęcia Malwinko:)

    Odpowiedz
    Ania 15/02/2011 - 5:35 pm

    Mam ślinotok:)

    Odpowiedz
    Malwina 15/02/2011 - 5:51 pm

    Eve- również dziękuję za kucharzenie, cieszę się że przepis przypadł do gustu;)

    Gosiu- moja shawarma ma na zdjęciach straszny pobłysk bo miałam okropne światło przy robieniu zdjęć. A skoro dzieciom smakowało- to tym bardziej mi miło;)

    Odpowiedz
    Wiewióra 15/02/2011 - 5:53 pm

    Widzę Malwinno kochana, ze wspólne gotowanie wchodzi Wam w krew 🙂 i to jeszcze takie pyszności 🙂 może i mnie kiedyś przygarniecie??? Buziaki.

    Odpowiedz
    Paula 15/02/2011 - 6:05 pm

    ale Ty masz sposobów na tego kurczaka! 🙂

    Odpowiedz
    kikimora 15/02/2011 - 6:26 pm

    Wstyd się przyznać- w życiu nie jadłam 🙁 U mnie w mieście nie ma za bardzo takich lokali, w których można by jej spróbować, samej też mi jakoś nie przyszło do głowy… Spiszę sobie ten przepis, będzie czekał w kolejce do wypróbowania.

    Odpowiedz
    Escapade Gourmande 15/02/2011 - 6:51 pm

    Na pewno jest przepyszna! Sto razy lepsza niż ta w restauracji…taką się kiedys zatrułam… Kolendra, pieprz cayenn, kumin…to zdecydowanie moje smaki 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    bastamb 15/02/2011 - 7:03 pm

    …ten przepis Malwinko też świetny….mniammm ale jestem głodna….pozdrawiam…

    Odpowiedz
    Anonimowy 15/02/2011 - 7:12 pm

    Dzięki za wspaniałe przepisy dzięki nim odkrywam na nowo siebie w kuchni. Pyszne :))))

    Odpowiedz
    CookingJ 15/02/2011 - 7:38 pm

    Musze sprobowac! Zbieram sie z dolaczeniem do Twojej akcji, ale cos wolno mi idzie! Obiecuje ze sie poprawie;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    wykrywacz smaku 15/02/2011 - 8:20 pm

    Piękne zdjęcia, zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno – fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/! 🙂

    Odpowiedz
    Maggie 15/02/2011 - 9:04 pm

    Przepiekna shawarma, fantastyczne zdjecia. Potwierdzam: restauracyjna wersja tej potrawy, ktora serwuje sie w wiekszosci lokali, moze sie schowac 🙂
    Dziekuje za kolejna wspolna kulinarna podroz!

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 15/02/2011 - 9:08 pm

    Takie pyszne dania gotujesz, że chętnie bym wpadła do Ciebie na obiadek hehe nie żebym się wpraszała 😛

    Odpowiedz
    Marzena 15/02/2011 - 9:19 pm

    Wow faktycznie proste do zrobienia:) I smakowicie wyglada:)

    Odpowiedz
    mniamusne.blox.pl 15/02/2011 - 9:22 pm

    O jak apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 15/02/2011 - 9:24 pm

    nie jadam raczej libańskich specjałów, ale…
    to danie by mi odpowiadało. godne zapamiętania ;]

    Odpowiedz
    Atria C. 15/02/2011 - 10:49 pm

    Nigdy nie robiłam sama shoarmy:)
    A co do Libanu, mam nadzieję, że kiedyś się wybiorę nie tylko kulinarnie!:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    asieja 15/02/2011 - 11:03 pm

    odkrywanie kuchennych tajemnic.. pyszne jest.

    Odpowiedz
    delikatessen 15/02/2011 - 11:15 pm

    Pyszności! zczególnie cieszy mnie fakt, że – wbrew moim obawom – wszystkie potrzebne składniki są w miarę łatwo dostępne:)

    Odpowiedz
    grumko 16/02/2011 - 4:42 am

    Prawie się zgraliśmy;-)
    W piątek zaczynamy tygodniowy pobyt w Libanie i również będziemy robić shawarmę tyle, że z wołowiny, która będzie trochę inaczej marynowana;-) Podamy ją z cukinią z czosnkiem.
    Nie zmienia to faktu, że taką drobiową shawarmę też bym chętnie spróbował;-)

    Odpowiedz
    Malwina 16/02/2011 - 6:56 am

    Grumko- ja w Libanie jakoś na długo przycupnęłam i chyba troszkę tu czasu jeszcze spędzę- tyle pysznych inspiracji;) Czekam w takim razie waszej shawarmy wołowej- jestem bardzo ciekawa;)

    Odpowiedz
    magda k. 16/02/2011 - 8:05 am

    zapisuję, bo danie mnie kusi już od jakiegoś czasu i w końcu wypadałoby zrobić 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    bijana 16/02/2011 - 8:26 am

    kolejna zjawiskowa potrawa – pysznie wygląda!

    Odpowiedz
    kabamaiga 16/02/2011 - 10:20 am

    Wspaniały.

    Odpowiedz
    Monica 16/02/2011 - 1:40 pm

    Chciałabym ją dzisiaj mieć na obiad 🙁 A tu tylko moje marne spaghetti z tuńczykiem się kroi…
    Buu, wspaniale wygląda !

    Odpowiedz
    Nemi 17/02/2011 - 6:46 pm

    Patrząc na Twoje zdjęcia, chętnie ugryzłabym monitor! Mięsko wygląda bardzo kusząco!

    Odpowiedz
    atina 06/04/2011 - 3:17 am

    Przygotowałam tego kurczaka. Bardzo mi smakował:) Dziękuję za inspirację:) pozdrawiam!

    Odpowiedz
    Emma 17/08/2011 - 5:18 pm

    czy komponuje się ona dobrze tylko w duecie z tą sałatką, czy można dać do tego jakieś węglowodany, które nie zepsują smaku?
    kaszy kuskus nie mam, mówię z góry 😉
    za to do dyspozycji u mnie są: ziemniaki, ryż, kasza jęczmienna/gryczana/jaglana i oczywiście pieczywo. Czy mogę do tego kurczaka coś z tego zaserwować? Dla mnie obiad bez węgli jest niekompletny 🙂
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    Malwina 17/08/2011 - 5:29 pm

    @Emmo- szczerze powiedziawszy z sałatką tą robiłam chyba z 2 razy. Możesz dać do tego, co tylko sobie życzysz i stwierdzisz, że będzie Ci odpowiadać. Od razu mówię, że mięsko jest bardzo soczyste (jeśli ktoś takie oczywiście lubi, ale można je dłużej podsmażyć, by było bardziej chrupiące). Kasza mi nie pasuje w ogóle do tego, prędzej ryż, a nawet jakieś pieczywo i dowolna sałata z sosem.

    Odpowiedz
    Emma 18/08/2011 - 12:49 pm

    'Mistrzostwo świata' – tak moja mama określiła nasz dzisiejszy obiad, z tym, że dodałam grzanki z grilla maźnięte wcześniej masłem.
    Pycha!

    Odpowiedz
    Malwina 19/08/2011 - 6:12 am

    @Emmo- cieszę się, że Wam smakowało. Ja robiłam ją w ubiegły weekend;)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies